Ryżowa zapiekanka dla łasuchów
dla czterech łasuchów potrzebujesz:
200 g ryżu
300 g (szklanka) śliwek suszonych (bez pestek)
140 g (szklanka) rodzynek
300 g świeżych moreli
50 g orzechów włoskich
4 łyżeczki miodu, 1 łyżka masła
1 łyżeczka posiekanej skórki pomarańczowej
4 goździki
cukier wanilinowy
Ryż ugotuj na sypko, dodając do wody goździki i część masła, resztę masła zostaw do wysmarowania formy, w której będzie zapiekane danie. Rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz. Orzechy posiekaj i wymieszaj z rodzynkami, miodem, cukrem waniliowym i skórką pomarańczową – wszystko dodaj do ugotowanego ryżu. Wymieszaj. Śliwki sparz, umyj, odsącz i pokrój na ćwiartki. Morele umyj, wysusz i pokrój w ćwiartki.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj kolejno warstwy ryżu z bakaliami, śliwek i moreli.
Zapiekaj ok. 10 minut w piekarniku.
Uwaga!
Aby zwiększyć wartość odżywczą dania zapiekankę zrób z mixu 1:1 ryżu brązowego z białym. Pamiętaj jednak, aby w takim wypadku ugotować je oddzielnie, gdyż ryż brązowy gotuje się dłużej.
Jeśli nie masz świeżych moreli, dodaj do zapiekanki jabłka – najlepiej kwaśne!