Ryba w sosie grzybowym
Ryby są źródłem wielu składników mineralnych – fosforu, siarki, potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza. Obfitują też w mikroelementy takie jak cynk, miedź, mangan i jod. Do tego szereg witamin, np. A, D, E i witaminy z grupy B. Nie trzeba więc nikogo przekonywać do tego, że warto umieścić je w swojej diecie. Wystarczy podsunąć parę pomysłów na to, w jakiej formie podać je na talerzu, a oto jeden z nich – ryba w sosie grzybowym.
Składniki:
– 10 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki),
– 100 ml wody,
– 1/2 cebuli białej,
– 2 łyżki masła,
– 4 łyżki śmietany,
– olej do smażenia,
– tymianek,
– sól i pieprz.
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w 100 ml wody i pozostawić przez minimum 30 minut. Następnie posiekać je, wrzucić z powrotem do wody, w której się moczyły i gotować w niej aż do odparowania. Cebulę posiekać na drobno i zeszklić na maśle w rondelku. Dodać do niej grzyby i smażyć. Po usmażeniu doprawić solą i pieprzem i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować rybę oraz dodatek do dania (kaszę, ryż, ziemniaki). Rybę posolić, posypać pieprzem czarnym i tymiankiem i usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Do schłodzonych grzybów dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać z ciepłą rybą, prosto z patelni.
Które ryby najchętniej przyrządzacie na obiad w Waszych domach?