Sernik malinowo-żurawinowy

14 marca 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Sernik – królewskie ciasto, bez którego nie mogą obyć się żadne święta, który ma w swojej ofercie każda cukiernia, a w niedzielnym menu każdy łasuch. Znany był już starożytnym Grekom i Rzymianom, którzy raczyli się nim na olimpiadach, a do nas zawędrował spod Wiednia, z królem Janem III Sobieskim. Rodzajów i sposobów na serniki jest chyba więcej, niż na jakiekolwiek inne ciasto. Dla fanów urozmaiceń propozycją będzie sernik o przyjemnym różowym odcieniu i aromantycznym smaku żurawiny i malin.

Składniki:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka,
  • 4 jaja,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 100 g cukru,
  • duży budyń malinowy (64 g),
  • 90 g suszonej żurawiny,
  • 155 gram masła
  • 290 g mąki pszennej,
  • 25 g cukru pudru + cukier do posypania.

Przygotowanie:

Najpierw wyrabiamy ciasto kruche. Około 155 g masła siekamy z 290 g mąki i 25 g cukru pudru. Po posiekaniu wyrabiamy ciasto rękami, a gotowe umieszczamy w woreczku i schładzamy w lodówce przez 30 – 60 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciastem tortownicę o średnicy około 21 cm w taki sposób, aby pokryć dno i brzegi. Nakłuwamy powierzchnię widelcem i zapiekamy przez 10 minut w piekarniku.

Jaja miksujemy z cukrem kryształem, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Możemy zostawić odrobinę białka do posmarowania kruchego spodu, aby nie wsiąkała w niego wilgoć z masy serowej. Do jajek dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia, cały budyń i roztopione, ale schłodzone masło. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec dodajemy kilogram sera z wiaderka i delikatnie mieszając drewnianą łyżką, łączymy go z pozostałymi składnikami na jednolitą masę, dosypując przy tym żurawinę.

Masę serową wylewamy na zapieczony spód. Sernik można upiec w godzinę w wyższej temperaturze, ale zaleca się, aby piec dłużej, w niższej, czyli godzinę i dwadzieścia minut, nawet do półtorej godziny w około 150-160 stopniach (tak zrobiłam i ja). Ważne, aby po upieczeniu pozostawić go do wystygnięcia w piekarniku, aby tracił temperaturę stopniowo.

Sernik w tej wersji zawiera mniej cukru niż tradycyjny, dlatego przed podaniem bez żalu obsypujemy go cukrem pudrem.

Z jakimi dodatkami Wy lubicie sernik najbardziej?



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...