Ryba po gruzińsku gotowana w ziołach

27 kwietnia 2012, dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 80 dkg dowolnej białej ryby (filet)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka posiekanego koperku, pietruszki, kolendry, estragonu, bazylii,
  • gałązka selera naciowego i mięty
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna

Filet rybny dokładnie myję, dzielę na porcje, wkładam do rondla, oprószam solą i pieprzem. Wlewam do rondla tyle wody, aby przykryła kawałki ryby. Dodaję do niej obraną i drobno posiekaną cebulę, dwa ząbki czosnku roztarte z solą, posiekaną zieleninę, szafran oraz do smaku cukier. Przykrywam rondel pokrywką i gotuję całość na niewielkim ogniu aż ryba będzie ugotowana (ok. 10-15 minut). Przed podaniem doprawiam danie rybne sokiem z cytryny i ewentualnie solą, posypuję całość posiekanym świeżym koperkiem. Podaję z plasterkiem cytryny i gałązką koperku.

file1335435253



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz