Różowy kalafior – jak smakuje, właściwości dla zdrowia, wykorzystanie
Słyszeliście kiedykolwiek o różowym kalafiorze? Królowa Bona sprowadziła go z Cypru. Kalafior ten odznacza się pikantnym smakiem i stanowi idealny dodatek zarówno do mięs, jak i zup z jarzyn, sałatek oraz zapiekanek. Zobacz jak wykorzystać w kuchni różowy kalafior oraz jakie właściwości posiada.
Właściwości zdrowotne
Różowy kalafior zachwyca nie tylko smakiem, ale i właściwościami. W swoim składzie posiada mnóstwo fitochemicznych i antocyjanów. Dzięki temu kalafior różowy uznawany jest za produkt antynowotworowy. Bardzo ważne jest, aby nie poddawać go obróbce chemicznej jeżeli chcemy zachować takie działanie. Dodatkowo w różowym kalafiorze znajdziesz:
- witaminy A, B1, B2, B6, C, K
- minerały typu sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk
- kwasy organiczne
- związki siarkowe
- błonnik
Na odchudzanie
Kalafior posiada mnóstwo błonnika pochodzenia roślinnego dzięki czemu jest syty i zaspokaja głód. Poza tym jest niskokaloryczny i nie powoduje alergii. Jeżeli dbasz o linię to śmiało możesz sięgnąć po różowy kalafior i włączyć go do swojej diety.
Wykorzystanie
Różowy kalafior zachwyca swoim oryginalnym wyglądem, więc do czegokolwiek byś go nie podała będzie wyglądać obłędnie. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z przekąskami i sałatkami. Warto wiedzieć, że różyczki po ugotowaniu stają się niebieskie. Możesz je przygotować dowolnie od blanszowania, poprzez gotowanie, aż do pieczenia i smażenia.
Różowy kalafior możesz również wykorzystać do dań lekkich. Idealnie skomponuje się z jajami na twardo, pomidorami, wędzonym kurczakiem, czy ananasem. Z wybranych składników przygotuj ulubioną sałatkę.
Kalafior marynowany na różowo
Co kupić?
- 1 szklanka soku z buraków
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
- ziele angielskie
- liść laurowy
- gorczyca
- średni kalafior
Przygotowanie:
Kalafior należy podzielić na małe różyczki i gotować go al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź kalafior i po przestudzeniu umieść go w słoikach. Wodę, ocet, cukier oraz przyprawy zagotuj po czym dodaj sok z buraków. Słoiki udekoruj przyprawami i zalej gorącą zalewą. Słoiki należy pasteryzować 15 – 20 minut.
zobacz również:
Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania
Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora
Kotlety z kalafiora
Krucha tarta z kalafiorem – tarta kalafiorowa