Różowy kalafior – jak smakuje, właściwości dla zdrowia, wykorzystanie

6 listopada 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedykolwiek o różowym kalafiorze? Królowa Bona sprowadziła go z Cypru. Kalafior ten odznacza się pikantnym smakiem i stanowi idealny dodatek zarówno do mięs, jak i zup z jarzyn, sałatek oraz zapiekanek. Zobacz jak wykorzystać w kuchni różowy kalafior oraz jakie właściwości posiada.

rózowy kalafior

Właściwości zdrowotne

Różowy kalafior zachwyca nie tylko smakiem, ale i właściwościami. W swoim składzie posiada mnóstwo fitochemicznych i antocyjanów. Dzięki temu kalafior różowy uznawany jest za produkt antynowotworowy.  Bardzo ważne jest, aby nie poddawać go obróbce chemicznej jeżeli chcemy zachować takie działanie.  Dodatkowo w różowym kalafiorze znajdziesz:

  • witaminy A, B1, B2, B6, C, K
  • minerały typu sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk
  • kwasy organiczne
  • związki siarkowe
  • błonnik

rozowy kalafior

Na odchudzanie

Kalafior posiada mnóstwo błonnika pochodzenia roślinnego dzięki czemu jest syty i zaspokaja głód. Poza tym jest niskokaloryczny i nie powoduje alergii. Jeżeli dbasz o linię to śmiało możesz sięgnąć po różowy kalafior i włączyć go do swojej diety.

rozowy kalafior

Wykorzystanie

Różowy kalafior zachwyca swoim oryginalnym wyglądem, więc do czegokolwiek byś go nie podała będzie wyglądać obłędnie. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z przekąskami i sałatkami. Warto wiedzieć, że różyczki po ugotowaniu stają się niebieskie. Możesz je przygotować dowolnie od blanszowania, poprzez gotowanie, aż do pieczenia i smażenia.

Różowy kalafior możesz również wykorzystać do dań lekkich. Idealnie skomponuje się z jajami na twardo, pomidorami, wędzonym kurczakiem, czy ananasem. Z wybranych składników przygotuj ulubioną sałatkę.

rozowy kalafior

Kalafior marynowany na różowo

Co kupić?

  • 1 szklanka soku z buraków
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • średni kalafior

Przygotowanie:

Kalafior należy podzielić na małe różyczki i gotować go al dente w osolonej wodzie. Następnie odcedź kalafior i po przestudzeniu umieść go w słoikach. Wodę, ocet, cukier oraz przyprawy zagotuj po czym dodaj sok z buraków. Słoiki udekoruj przyprawami i zalej gorącą zalewą. Słoiki należy pasteryzować 15 – 20 minut.

rozowy kalafior

zobacz również:

Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania

Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Krucha tarta z kalafiorem – tarta kalafiorowa

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...