Rozgrzewające opiekane żeberka z papryczkami chili
Danie dla 4 osób.
Porcja – ok. 540 kcal
Składniki :
* 1,5 kg żeberek
* 2 papryczki chilli
* sól, pieprz
* 3 łyżki cukru
* 6 łyżek czerwonego octu winnego
* 5 gałązek tymianku
* 7 łyżek keczupu
* 7 łyżek musztardy
* 5 łyżek oleju
* szczypta mielonej ostrej papryki
Przygotowanie :
1. Żeberka umyj dokładnie pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się odłamków kości.
2. Osusz je papierowym ręcznikiem i następnie podziel na 4 porcje.
3. Szersze płaty mięsa kroimy w poprzek między kościami, natomiast wąski co drugą kość.
4. Papryczki umyj i drobno posiekaj.
5. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj sól, pieprz, cukier, ocet winny, papryczki i liście tymianku.
6. Do przygotowanej zalewy włóż żeberka i gotuj je przez około godzinę, aż zmiękną, a mięso będzie lekko odchodzić od kości.
7. Wyjmij je z wywaru i schłódź.
8. Wymieszaj keczup, musztardę, olej, sól, pieprz i ostrą paprykę
9. Obtaczaj w tym żeberka i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 15 minut.