Rozgrzewające leczo z dynią i soczewicą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
3 papryki
2 cebule
2 marchewki
30 dag kiełbasy
1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę
opakowanie pomidorów w zalewie
5-6 łyżek oleju
1 szkl. ugotowanej soczewicy
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka w proszku
Cebulę pokroić w kostkę, marchew obrać i zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski, kiełbasę pokroić drobno. Cebulę i kiełbasę zalać olejem (4 łyżki), zeszklić, dodać utartą na tarce marchew i jeszcze trochę podlać olejem. Dodać kawałki dyni i pokrojoną paprykę, zalać 1,5 szkl. wody, przyprawić. Dusić do miękkości, trwa to około 25 minut. Na końcu dodać pomidory w zalewie i ugotowaną soczewicę. Zagotować. Podawać z pieczywem.