Romantyczna kolacja – 11 przepisów na pyszne dania
Jeśli chcecie spędzić romantyczny czas we dwoje, przygotujcie razem kolację, a do każdego dania dodajcie afrodyzjaki: orzechy, krewetki, bazylię, czekoladę, cynamon lub imbir. Niech to będzie gorący wieczór…
Sałatka z orzechami
Co kupić?
- 1 średni seler
- 1 duże jabłko
- 200 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki majonezu
- 1 szklanka śmietany
- sok z 1 cytryny
- cukier i sól
Posiekaj grubo orzechy. Obierz seler i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny. Obierz jabłko, zetrzyj na tarce i połącz z selerem. Następnie dodaj orzechy. Śmietanę delikatnie zmieszaj z majonezem, przypraw do smaku cukrem i solą. Sałatkę polej sosem śmietanowo-majonezowym, po czym całość dobrze wymieszaj i udekoruj orzechami.
Orzechy w miodzie
Co kupić?
- 50 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
- 30 połówek orzechów włoskich
Przygotowanie:
Migdały wymieszaj z połową cukru i wodą z kwiatu pomarańczy na jednolitą masę. Masą posklejaj połówki orzechów (po dwie). Resztę cukru podgrzewaj na patelni z kilkoma kroplami wody,aż utworzy się karmel. Zanurzaj w nim na chwilę orzechy i szybko przekładaj je na pergamin, aby karmel zastygł.
Makaron z pesto własnej roboty
Co kupić?
- 2 małe pęczki bazylii
- ząbek czosnku
- łyżka orzeszków pinii
- łyżka tartego parmezanu
- 100 g oliwy z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Liście i łodygi bazylii umyj, starannie wysusz i dokładnie utrzyj w moździerzu albo zmiksuj w blenderze z dodatkiem czosnku, sera, oliwy z oliwek i orzeszków pinii. Całość przypraw do smaku solą. Ugotuj swój ulubiony makaron,np. spaghetti, penne albo wstążki i wymieszaj z sosem. Podawaj udekorowany listkami bazylii i posypany tartym parmezanem.
Babeczki z czekoladą i cynamonem
Co kupić?
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- cynamon
Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuść razem w wodzie. W misce ubij jajka z cukrem pudrem, dodaj mąkę i wlej ostudzoną masę czekoladową. Całość delikatnie wymieszaj i dodaj pół łyżeczki cynamonu. Wysmaruj masłem cztery foremki i wlej czekoladowe ciasto. Piecz 7-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Podawaj na ciepło. Babeczki najlepiej smakują ze świeżo ubitą śmietaną kremówką z dodatkiem cukru pudru.
Krewetki z makaronem
Co kupić?
- mrożone krewetki koktajlowe
- 300 g pomidorków koktajlowych
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sos sojowy
- starta skórka z limonki
- olej sezamowy
Przygotowanie:
Krewetki podsmażamy na maśle wraz z czosnkiem wcześniej przeciśniętym na prasce. Dopraw krewetki solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie dodaj olej sezamowy oraz startą skórkę z limonki lub cytryny. Makaron ugotuj jak zwykle, a następnie dodaj pokrojone pomidorki. Duś makaron pod przykryciem przez 10 minut i dodaj krewetki.
Łosoś z rozmarynem
Co kupić?
- 500 g filetów łososia (najlepiej dzikiego)
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- sos sojowy
- skórka z cytryny
- chili
- 400 g ziemniaków w mundurkach
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Łososia skrop sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz skórką z niej, dodaj też sól i pieprz. Ziemniaki oczyść i wymieszaj z chili oraz oliwą z oliwek. Piecz je w 220 stopniach przez 25 minut. Natomiast łososia piecz w tej samej temperaturze, ale tylko 8 minut.
Pizza z owocami morza
Co kupić?
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typu 550
- szklanka mleka
- 10 g drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżeczka oliwy
Na wierzch:
- sól
- pieprz
- 500 g mieszanki owoców morza lub po 150 g mrożonych krewetek, kalmarów i małży
- mała cukinia
- papryczka chili
- 3 łyżki oliwy
- estragon
Przygotowanie:
W podgrzanym mleku rozpuść drożdże oraz cukier i odstaw na 15 minut. Mąkę należy przesiać do miski i zalać ją mlekiem oraz dodać sól i oliwę. Następnie zagnieć ciasto dłońmi, aby stało się elastyczne oraz suche. Teraz przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie rozciągnij ciasto na 3 mm grubości i przełóż je na blaszkę wysmarowaną olejem. Owoce morza należy rozmrozić i przelać wrzątkiem. Cukinię kroimy w słupki, natomiast chili kroimy w cienkie paseczki.
Ważne: Najlepiej krój chili w rękawiczkach, aby osłonić ręce i przypadkiem nie dotknąć oczu.
Spód pizzy smarujemy oliwą, na wierzch połóż owoce morza, dodaj cukinię, papryczkę, cukinię oraz przyprawy. Piecz pizzę przez 15 minut w 220 stopniach.
Tacos
Co kupić?
- 6 gotowych muszli taco
- łyżka oleju
- 25 dag mielonej wołowiny
- cebulka
- ząbek czosnku
- mielony kumin
- mielona papryka słodka i ostra
- 3 liście sałaty
- 2 pomidory
- kawałek czerwonej papryki
- czerwona cebula
- 10 dag żółtego sera
- sos taco
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Najpierw usmaż wołowinę oraz cebulę pokrojone w kostkę. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek, kumin, paprykę oraz sól. Teraz duś wszystko ok 15 minut i dodaj łyżkę wody. Muszle taco piecz w piekarniku przez 2 minuty w 190 stopniach. Kiedy będą gotowe włóż do nich farsz oraz pokrojone warzywa. Na wierzch dodaj starty ser i polej sosem.
Faszerowane jajka
Co kupić?
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g twarogu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka należy ugotować na twardo i po wystudzeniu przekroić na pół. Teraz zblenduj lub rozgnieć widelcem ser, żółtka z przekrojonych jajek, koncentrat pomidorowy, majonez, sól, pieprz. gotowy farsz nałóż na jajka.
Bruschetta
Co kupić?
- lekka bułka (np. paryska lub ciabatta)
- oliwa extra vergine
- czosnek
- 2 pomidory (np. malinowe)
- bazylia
- cebulka dymka
- ok. 80 g sera (np. gorgonzola, mozzarella, kozi)
Przygotowanie:
Pieczywo pokrój na kromki i nasmaruj je przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Następnie skrop je oliwą vergine. Pomidory sparz i obierze ze skórki, po czym pokrój na kostkę. Ułóż je na pieczywie i dodaj cebulę dymkę oraz ser. Piecz bruschette przez 5 minut, do czasu aż ser się roztopi. Podawaj z liśćmi bazylii oraz świeżo mielonym pieprzem.
Tatar
Co kupić?
- 200 g polędwicy wołowej (mięso musi być bardzo świeże i dobrze schłodzone)
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 żółtka
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 4 kromki chleba
- kilka listków młodego szpinaku
- kilka krążków cebuli cukrowej
- kilka kawałków suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Mięso należy posiekać lub zmielić na średnich oczkach. Następnie dodaj sos sojowy, świeżo zmielony pieprz, żółtka, oliwę truflową i olej z suszonych pomidorów. Pieczywo należy smarować grubą warstwą tatara, a wierzch udekorować kawałkami suszonych pomidorów, cebula, szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz polej odrobinę oliwy.