Roladki z kurczaka na cynamonowych laskach pieczone
Artykuł zewnętrzny
Ta fantastyczna lekka przekąska pieczona jest na szpadkach z cynamonowych lasek, kurczak z dodatkiem pomarańczy zyskuje nowy, orzeźwiający smak. Roladki z kurczaka pieczemy w osobnych malutkich kokilkach. Serwujemy je z sosami np: chutnejem z czerwonej cebuli.
składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
pomarańcza
2 filety z kurczaka po około 150 gram każdy
sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski
6 lasek cynamonu
wykałaczki
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Natłuszczamy kokilki oliwą, pomarańczę kroimy na części. Filety kroimy na 3 paski, przyprawiamy solą i pozostałymi przyprawami. Każdy pasek kurczaka owijamy wokół laski cynamonu i mocujemy dodatkowo wykałaczką. Rolady z kawałkami pomarańczy kładziemy do kokilek, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 20 minut, serwujemy ze skórką pomarańczy.