Roladki z cukinii z kuskusem

28 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przepis zaczerpnięty z  magazynu Sens

składniki:

– 4 cukinie o długości 25 cm (w sumie około 600 gram)

– torebka kuskusu – 100 gram

– czubata łyżka rodzynek

– 50 gram śliwek kalifornijskich

– opakowanie fety light 270 gram

– 50 gram pistacji

– cebula

– 3 łyżki oliwy z oliwek

Kuskus zalać wywarem rosołowym (może być z kostki), przykryć i odstawić. Cukinię pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm. Za pomocą pędzla posmarować plastry oliwą z oliwek i upiec na grillu elektrycznym bądź na teflonowej patelni. Cebulę pokorić w drobną kostkę i krótko sparzyć wrzątkiem, dodać ją do kuskusu, podobnie jak rodzynki, śliwki, pistacje i rozdrobnioną fetę. Można dodać szczyptę cynamonu, pieprzu i kawałek mięty. Na plastrze upieczonej cukinii układamy łyżkę farszu i zwijamy w roladę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy pokruszoną fetą i pistacjami, zapiekamy około 30 minut w piekarniku w temp. 180 stopni C.

Całość ma 2198 kcal i 9,25 WW,  w przepisise podano składniki na 8 porcji,1 porcja to 274 kcal i 1,15 WW



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak zepsuć sobie związek?
Dobre podpowiedzi, jak skłonić faceta do odejścia tak żeby myślał, że to samo...
Jak stawiać granice innym ludziom?
Raja, tak trzeba, inaczej ludzie sobie na zbyt wiele pozwalają. Dopiero jak wiedzą...
Ustawa o języku śląskim
Proponuję też ustawę o języku góralskim poznańskim czy krakowskim, bo to też przecież...
Zwrotomat
U nas też może to się przyjmie, ludzie lubią ten dreszczyk emocji,...