Roladki mięsne faszerowane papryką w sosie grzybowym

8 marca 2023, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Rewelacyjne roladki schabowe sprawdzą się na uroczysty obiad w gronie rodziny lub jako przekąska imprezowa. Można zawijać w mięso naprawdę wiele różnych produktów: papryczki chili (jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy), marynowaną paprykę, świeże zioła itp. Poniże przedstawiam swoją sprawdzoną wersję roladek, które zawsze cieszą się powodzeniem i szybko znikają ze stołu i talerza:)

Czas : 1 godzina

Składniki :

2 kotlety schabowe bez kości ( takie po 15 dag )
2 cebule
6 kapeluszy grzybów suszonych
2 łyżki pokrojonej drobno papryki świeżej
1 korniszon lub ogórek kiszony
2 kawałki wędzonki ( słupki 1 cm na 3 cm )
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki sosu sojowego
pieprz mielony, sól, papryka słodka
3 łyżki oleju
1 łyżeczka masła

śmietanka 30 % dodatkowo

Schab rozbić tłuczkiem do mięsa. Popieprzyć i posolić, posmarować musztardą, skropić sosem sojowym. Grzyby namoczyć. Cebulkę (1 sztukę) podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju. Na każdy płat mięsa położyć podsmażona cebulkę i łyżkę pokrojonej papryki, kawałek grzybka, wędzonkę i ½ korniszona. Zwinąć mięso w roladę. Obwiązać nicią lub zabezpieczyć wykałaczką i obsmażyć na rumiano z obu stron na pozostałym oleju.

Przełożyć do rondelka. Dodać pokrojoną w piórka drugą cebulę i pokrojone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, masło. Zalać wodą z moczenia grzybów (ok. 1 szklanki) i dusić 45 minut na małym gazie tak by sos odparował o połowę, na koniec dodać śmietankę i doprawić sos do smaku słodką papryką.

Wyjąć roladki z sosu, zdjąć nitki lub usunąć wykałaczki. Podawać z kaszą gryczaną na sypko.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz