Roladki drobiowe ze szpinakiem w sosie cytrusowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
400 g filetów z kurczaka
1 garść świeżych liści szpinaku
sok z jednej limonki i 1/2 pomarańczy
1/2 szklanki wody
łyżka mąki
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy francuskiej
sól, pieprz, curry, papryka słodka
Sposób przygotowania:
- filety przecinamy na płasko, rozbijamy je lekko,
- przyprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką, oliwą i sokiem z połówki limonki i ćwiartki pomarańczy,
- odstawiamy na parę min do lodówki,
- szpinak zalewamy wrzątkiem na min., odcedzamy,
- filety smarujemy delikatnie musztardą, układamy na każdym po kilka listków szpinaku,
- zawijamy, spinamy wykałaczkami,
- filety obtaczamy w mącę i obsmażamy,
- dodajemy łyżeczkę mąki zasmażamy następnie 1/2 szklanki wody i sok z pozostałych cytrusów,
- przyprawiamy i dusimy pod przykryciem 10-15 min.