Rodzaje miodów

13 października 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Na początku ludzie żywili się miodem i dzikimi owocami. Nie znali głodu.

 

Claude Levi-Strauss

Miód zawsze był, jest i z pewnością pozostanie wyrafinowanym, a zarazem leczniczym dodatkiem w sztuce kulinarnej. Przekonanie, że posiada owe właściwości jest bardzo głęboko zakorzenione w społeczeństwie i chyba już nic nie zdoła tego zmienić. I dobrze! Ludzie cenili miód od zarania dziejów, a to co słodkie zawsze uchodziło za dobroczynne.

Wieki temu niemal każde pożywienie miało swoją głęboko zakorzenioną symbolikę. Symbolika miodu także jest bogata, a zbieranie go miało niegdyś charakter religijny. W tradycji grecko-rzymskiej był pokarmem bogów, Achajowie i Germanie miodem smarowali usta noworodków na znak ochrzczenia ich, łyżeczkę miodu wspólnie zjadali nowożeńcy w krajach wschodnio europejskich. Miód, podobnie jak wosk, stosowany był w starożytnej liturgii. Kojarzył się on z nieśmiertelnością i dlatego zapasy miodu dawano zmarłym, by żywili się nim w zaświatach. Jest to poniekąd uzasadnione, gdyż – co ciekawe miód jest jedynym produktem, który się nie psuje. W kontakcie ze śliną może ulec jedynie zakwaszeniu. Dlatego właśnie w wielu kulturach, wybitne postacie grzebano w miodzie.
Skład chemiczny miodu

Najliczniejsza grupę składników odżywczych w miodzie stanowią węglowodany. Głównie glukoza i fruktoza. Dzięki czemu miód ma właściwości wzmacniające, gdyż cukry są bardzo szybko wchłaniane do krwi, gdzie w razie potrzeby natychmiast przetwarzane są w energię. Dlatego miód jest tak cennym produktem odżywczym i stanowi ważny składnik diety ludzi wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową oraz sportowców czy alpinistów. Miód zawiera przyjazne organizmowi bakterie – Bifidobacterium i Lactobacillus, które poprawiają pracę układu odpornościowego i chronią przed chorobami.

Smak i aromat tego cennego produktu bierze się z obecności kwasów organicznych oraz olejków eterycznych pochodzących z nektaru. Miód zawiera także niewielkie ilości składników mineralnych (m.in. potasu, następnie fosfor, magnez, wapń) oraz witamin z grupy B. Ze względu na zawartość żelaza oraz witaminy B6 jest zalecany anemikom – żelazo bowiem bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, a witamina B6, jest niezbędna w produkcji hemoglobiny. Mangan zawarty w miodzie pozytywnie wpływa na strukturę kości i budowy podstawowych enzymów, a także pomaga w przyswajaniu wapnia co ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Jednak jego przedziwne właściwości spowodowane są przede wszystkim obecnością substancji biologicznie czynnych, głównie enzymów i substancji bakteriostatycznych. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie krwi oraz wzmaga perystaltykę jelit, jony metali stymulują produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny dzięki czemu w pośredni sposób zapobiegają anemii. Antybakteryjne właściwości miodu są wynikiem kompleksowego działania kilku czynników. Jednym z nich są olejki eteryczne i flawonoidy. Miód odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na niektóre choroby.

Miody dzielimy na kilka grup ze względu na rodzaj rośliny jaka została użyta do jego produkcji.

Miody nektarowe:

rzepakowy – bardzo słodki, o dużej zawartości glukozy i aminokwasów. Pomocny w stanach zapalnych wątroby i dróg żółciowych, ma silne właściwości odtruwające.

gryczany – o silnym zapachu gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Zalecany przy niedoborze żelaza oraz dolegliwościach ze strony układu krążenia.

akacjowy – posiada delikatny i lekko mdły zapach akacji, odznacza się znacznie większą zawartością sacharozy niż inne miody nektarowe. Wzmacnia układ krążenia, działa uspakajająco, moczopędnie i bakteriobójczo. Stosuje się go w chorobach nerek, wątroby oraz nadkwaśności żołądka.

lipowy – ma wyraźny zapach lipy i ostry smak z lekką goryczką. Zalecany jest przy przeziębieniach i grypie.

wielokwiatowy – o łagodnym i woskowym zapachu, może posiadać różne barwy i smak uzależnione od rodzaju kwiatu. Ma właściwości odżywcze i wzmacniające. Jest najpopularniejszym miodem konsumpcyjnym.

Miód manuka – pozyskiwany na Nowej Zelandii z kwiatów rośliny manuka. O ostrym smaku i intensywnym zapachu, ma cenione właściwości lecznicze. Używany jako środek przeciwzapalny oraz jako lek na wiele dolegliwości układu trawiennego, ma działanie wzmacniające i antybakteryjne – na rany, oparzenia oraz stany zapalne np. dziąseł czy skóry.

Miód spadziowy
– o łagodnym smaku i lekko korzennym zapachu. Szczególnie bogaty w związki mineralne i kwasy organiczne. Ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne. Stosowany w schorzeniach dróg oddechowych oraz układu krążenia.

Poza właściwościami zdrowotnymi miód ma także zastosowanie w kosmetyce. Nawilża, odżywia i ujędrnia skórę, działa także regenerująco na suche i zniszczone włosy. Pamiętajmy zatem o tym cennym darze natury nie tylko przy stole.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Jak wzmocnić organizm – poradnik jesienny
  2. Jesienna pielęgnacja ust
  3. Rozgrzewająca meksykańska zupa na jesień
  4. Jak zrobić gorącą czekoladę?

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...