Dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie miałam możliwość przetestowania naczynia żaroodpornego Termisil z systemem Grill&Drop. Do testów otrzymałam naczynie o pojemności 2,4 l, które w zupełności wystarcza do przygotowania dania dla 2 osób, a nawet 3.
Moją opinię o produkcie możecie znaleźć pod przepisem.
Co potrzebujemy:
makaron, np. muszelki
200 g tartego żółtego sera
300 g fileta z kurczaka
ok 200 g pieczarek
400 ml śmietany 30%
przyprawy: np. bazylia, lubczyk, itd
1. Makaron gotujemy. Smażymy na patelni filet pokrojony w kostkę, doprawiamy. Powtarzamy czynność z pieczarkami. Do śmietany dodajemy przyprawy według uznania, takie jak lubimy.
2. W naczyniu żaroodporny wykładamy warstwę makaronu, pieczarek i fileta, a następnie zalewamy śmietaną i posypujemy żółtym serem. Układamy kolejną warstwę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut.
************************************************
Na stronie producenta możemy przeczytać, że sekret tego naczynia żaroodpornego tkwi w jego właściwościach. Naczynie ze szkła boro-krzemowego charakteryzuje się wysoką odpornością termiczną (działanie wysokich i niskich temperatur od -50 do +500°C).
Szkło Termisil ze względu na swój skład chemiczny ma wysoką odporność mechaniczną – daje gwarancję bezpieczeństwa i zdrowia.
Ponadto hasło „Gotujesz, przechowujesz, zamrażasz” jest jak najbardziej trafione. Wszystko zrobisz w jednym naczyniu, bez konieczności przekładania potrawy. Możemy włożyć je do zamrażarki, a następnie wyciągnąć i odgrzać.
Producent udziela 10 letniej gwarancji na swój produkt.
źródło zdjęcia: termisil.com
Jeśli chodzi o sam wygląd naczynia żaroodpornego Termisil, to produkt wyróżnia się przede wszystkim wprowadzeniem nowoczesnych rozwiązań w technologii.
Zgodnie z informacjami na stronie producenta, w pokrywie zastosowano specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskuje się efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowane jest z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem.
Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termoobieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi.
Produkt nie wchodzi w reakcję z żywnością, nie absorbuje zapachów i jest w 100% bezpieczny dla dzieci – nie zawiera alergenów.
Po przygotowaniu mojej zapiekanki makaronowej, nie miałam okazji sprawdzić jak produkt wypada w przypadku mrożenia w nim potrawy i ponownego odgrzania, gdyż nic nie zostało ;p
Mogę jednak stwierdzić, iż bardzo łatwo się je myje, gdyż faktycznie żadne resztki nie przywarły do naczynia. Nie było konieczności „odmaczania” go jak to mi się zdarza w przypadku innych naczyń żaroodpornych, więc tutaj spory plus.
Jeżeli zechcecie się zapoznać z innymi informacjami na temat tego innowacyjnego produktu, zapraszam na poniższe strony ;)
https://www.facebook.com/zdroweparcienaszklo
Testowała:
Joanna – Na moim blogu znajdują się przepisy proste i szybie, ponieważ taki był zamysł, gdy go tworzyłam. Jeśli ktoś nie ma dużo czasu na kuchcenie, to musi zaglądnąć do mnie :)Posiada Certyfikat Rzetelna Blogerka.
Prowadzi bloga: http://www.bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/