Ragout Ziemniaczane
Pyszne danie jednogarnkowe wspaniale komponuje się smak ziemniaczków,mięsa,marchewki i cebulki w aksamitnym sosie własnym:-) Pychota!!!
składniki:
- 1 kg ziemniaczków
- 3 duże marchewki
- 800 g mięsa wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 bulionetka
- łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka papryczki chilli
- szczypta soli i pieprzu
wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórek,pokroić na ćwiartki.Mięso pokroić w kostkę -smażyć na ostrym ogniu, na oleju, na złoty kolor,włożyć do ziemniaków. Marchewkę oczyścić i pokroić na plasterki i włożyć do mięsa i ziemniaczków – zalać wodą, by pokryła wszystkie składniki, dodać bulionetkę i dusić na wolnym ogniu 45 min.
Cebulkę drobno posiekać i włożyć do garnka ok.15min. do końca gotowania, posypać papryczką chilli. Doprawić danie solą, pieprzem do smaku.
Na talerze wyłożyć porcje ragout i polać powstałym sosem, posypać natką pietruszki – podawać z kiszonymi ogórkami lub korniszonami.
SMACZNEGO!!!