Ragout Ziemniaczane

14 kwietnia 2011, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Pyszne danie jednogarnkowe wspaniale komponuje się smak ziemniaczków,mięsa,marchewki i cebulki w aksamitnym sosie własnym:-) Pychota!!!

składniki:

  • 1 kg ziemniaczków
  • 3 duże marchewki
  • 800 g mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 bulionetka
  • łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka papryczki chilli
  • szczypta soli i pieprzu

wykonanie:

Ziemniaki obrać ze skórek,pokroić na ćwiartki.Mięso pokroić w kostkę -smażyć na ostrym ogniu, na oleju, na złoty kolor,włożyć do ziemniaków. Marchewkę oczyścić i pokroić na plasterki  i włożyć do mięsa i ziemniaczków – zalać wodą, by pokryła wszystkie składniki, dodać bulionetkę i dusić na wolnym ogniu 45 min.
Cebulkę drobno posiekać i włożyć do garnka ok.15min. do końca gotowania, posypać papryczką chilli. Doprawić danie solą, pieprzem do smaku.
Na talerze wyłożyć porcje ragout i polać powstałym sosem, posypać natką pietruszki – podawać z kiszonymi ogórkami lub korniszonami.
SMACZNEGO!!!