URODA I ZDROWIE

Pyszny chlebek bananowy – przepis

28 sierpnia 2020, dodał: mszachowska

Chociaż nazwa może mylić, chlebek bananowy ma w sobie więcej z ciasta niż z pieczywa. Jest to najpopularniejszy wypiek w Stanach Zjednoczonych i z pewnością warto spróbować ten mięciutki, rozpływający się w ustach i intensywnie bananowy deser. Może być też dobrym sposobem na wykorzystanie przejrzałych już bananów by nie marnować żywności. Jest też banalny i bardzo szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na upieczenie ciasta.  

Składniki:

3-4 banany
80 g masła
130 g cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
220 g mąki pszennej

Przygotowanie:  

Zaczynamy od roztopienia masła. Kiedy ostygnie, mieszamy je z rozgniecionymi widelcem bananami. Dodajemy cukier, 2 roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii, a następnie wsypujemy wymieszaną mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Powstałą masę mieszamy do połączenia składników.

Całość przekładamy do formy o wymiarach 10×20 cm, którą wcześniej smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką pszenną. Na wierzch położyć możemy przekrojonego na dwie części banana. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy nasz chlebek przez około 50 minut. Warto sprawdzić za pomocą patyczka, czy środek nie jest wilgotny. W ten sposób będziemy wiedzieć czy ciasto jest już gotowe.   

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Gabinet lekarski
Jeśli chodzi o profesjonalnie wyposażone gabinety ginekologiczne, to polecam Centrum Medyczne Babka Medica...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
Sama już przestałam przejmować się wirusem, bo jak zawsze jesienią mam zwykłą infekcję,...
Inicjatywa w stworzeniu trwałego zw…
Żyjemy w czasach, gdzie relacje stały się przejściowe, ludzie są rozpieszczeni i zamiast...
Sklepy dziecięce
Fajne rzeczy dziecięce i w niskich cenach są ostatnio w marketach, warto tam...