Chociaż nazwa może mylić, chlebek bananowy ma w sobie więcej z ciasta niż z pieczywa. Jest to najpopularniejszy wypiek w Stanach Zjednoczonych i z pewnością warto spróbować ten mięciutki, rozpływający się w ustach i intensywnie bananowy deser. Może być też dobrym sposobem na wykorzystanie przejrzałych już bananów by nie marnować żywności. Jest też banalny i bardzo szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się, kiedy nie masz zbyt dużo czasu na upieczenie ciasta.
Składniki:
3-4 banany
80 g masła
130 g cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
220 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Zaczynamy od roztopienia masła. Kiedy ostygnie, mieszamy je z rozgniecionymi widelcem bananami. Dodajemy cukier, 2 roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii, a następnie wsypujemy wymieszaną mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Powstałą masę mieszamy do połączenia składników.
Całość przekładamy do formy o wymiarach 10×20 cm, którą wcześniej smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką pszenną. Na wierzch położyć możemy przekrojonego na dwie części banana. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni i pieczemy nasz chlebek przez około 50 minut. Warto sprawdzić za pomocą patyczka, czy środek nie jest wilgotny. W ten sposób będziemy wiedzieć czy ciasto jest już gotowe.