Pyszna kawa bez ekspresu – domowe sposoby i sekrety pani domu

25 stycznia 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kawa w Polsce jest równie popularna, jak herbata. Jak najchętniej pijemy kawę? W kawiarniach wybieramy zwykle cappuccino, latte i macchiato czyli kawy z mlekiem. Dobrym rozwiązaniem jest kawiarka, która znacznie ułatwi przygotowanie pysznej, aromatycznej kawy bez ekspresu.  Parzenie takiej kawy jest banalnie proste, wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości kawiarkę.

kawa bez ekspresu

 

Taki sposób picia kawy preferuje ponad 60% kobiet i 40% mężczyzn. I chociaż taki rodzaj kawy zazwyczaj wymaga użycia ekspresu są domowe sposoby, aby go zastąpić. I można wyczarować naprawdę doskonały napój w kilka minut. Caffe latte, Cappuccino czy Macchiato możesz zrobić w domu…

Jak spienić mleko do kawy?

Budząc się rano, często marzymy o kremowej piance na naszej porannej kawie – jednak jak spienić mleko domowym sposobem, bez użycia drogiego ekspresu, za to tak, aby nasza kawa przypominała bardziej tę ze „Śniadania u Tiffaniego”  niż studenckiego baru mlecznego? Faktem jest, że kawa (nawet ta mocna) podana z mleczną pianką ma znacznie delikatniejszy smak i jest łagodniejsza dla naszego żołądka. Zdecydowanie efektowniej prezentuje się także w filiżance lub szklance, jak w przypadku latte.

 

Drogi ciśnieniowy ekspres nie jest konieczny do tego, by przygotować piankę o idealnej konsystencji. Aby spienić mleko domowym sposobem, potrzebujemy przede wszystkim … mleka. Najlepsza pianka wychodzi z tego o zawartości tłuszczu 3,2%. Możemy oczywiście skorzystać z 2% a nawet 0,5% wszystko bowiem jest kwestią wprawy.

Mleko możemy spienić za pomocą spieniacza tłokowego, elektrycznej sprężynki (do pojedynczej kawy), a nawet miksera, gdy przygotowujemy przyjęcie z większą liczbą osób. Co zdziwić może niektórych, dobrym narzędziem jest także… zwykły słoik. Napełniamy go do połowy mlekiem, zakręcamy po czym przez kilkadziesiąt sekund energicznie mieszamy. Po odkręceniu podgrzewamy krótko – jakieś 15 sekund, w mikrofalówce. W każdym innym przypadku mleko podgrzewamy przed spienieniem (nie gotujemy!). Jeśli spieniamy końcówką ze sprężyny (ręczny spieniacz) albo dyszą od ekspresu, pamiętajmy by narzędzie spieniające nie było za głęboko w naczyniu. W trakcie spieniania starajmy się wręcz przesuwać je ku górze. Po zakończonym spienianiu warto uderzyć kilka razy o blat naczyniem z mlekiem, wtedy pianka stanie się bardziej gęsta i przez to smaczniejsza.

Jaki młynek do kawy?

Mielenie kawy jest procesem niezwykle istotnym, i jednym z kluczowych elementów dobrego espresso. Niektórzy uważają nawet, że jest to najważniejszy etap przygotowywania kawy. Kawę najlepiej zmielić tuż przed parzeniem, gdyż już w ciągu godziny od zmielenia traci ona 30% swoich walorów smakowych, potem ten proces postępuje błyskawicznie.

młynek do kawy

Grubość mielenia kawy uzależniamy od sposobu w jakim chcemy ją przygotować:
– kawa mielona najdrobniej, na “pył” – gotowana w tygielku (po arabsku, persku)
– kawa mielona bardzo drobno, prawie na “pył” – do zaparzania metodą kiperską, w filiżance (alla brasiliana, lub po polsku – tylko nie w szklance…) lub do zaparzania w dzbanku
– kawa średnio mielona – do przyrządzania w ekspresie ciśnieniowym i kawiarce włoskiej
– kawa mielona dość grubo – do parzenia metodą french press (zaparzacz tłoczkowy)
– kawa mielona grubiej niż do zaparzania po polsku a drobniej niż przypadku french press – do zaparzania w ekspresie przelewowym
– kawa mielona nieco drobniej niż ta do ekspresu przelewowego nadaje się idealnie do zastosowania filtra ręcznego
– kawa mielona grubo przeznaczona jest głównie do zaparzania w dzbanku karlsbadzkim

Młynek do kawy powinien być żarnowy, nie nożowy. Bo wtedy zamiast ścierać ziarna, tnie je nie wydobywając pełni aromatu. Młynki nożowe nie mają regulacji i w jednej porcji możemy otrzymać grube grudki i kawowy pył. Obowiązuje zasada, że im dłuższy proces parzenia, tym kawa powinna być grubiej zmielona. Elektryczny młynek żarnowy kosztuje około tysiąca złotych. Ręczne można kupić już za 50-100 zł, a czasem taniej. A te stylizowane lub wręcz zabytkowe, są znakomitą ozdobą kuchni.

kawa ziarnista

Najważniejsze są dobre ziarna. Jeśli je mamy, to kawę naprawdę trudno zepsuć. Nawet jeśli źle je zmielimy, czy użyjemy kiepskiej wody, to i tak smak będzie lepszy, niż gdybyśmy idealnie przyrządzili kawę z kiepskich ziaren. Nie powinniśmy parzyć kawy z ziaren palonych dalej jak trzy miesiące temu. Ziarna wietrzeją dość szybko, więc nawet jeśli na opakowaniu widzimy, że przydatność do spożycia jeszcze obowiązuje, nie gwarantuje nam to świeżości kawy. Ziarna trzeba przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, ale nie w lodówce, bo kawa chłonie wszelkiego rodzaju zapachy.

Kawy z mlekiem

Cafe latte – to po prostu kawa i mleko. Cafe latte przygotowuje się z filiżanki kawy espresso ze spienionym mlekiem serwowanym na wierzchu filiżanki. Bariści często z mlecznej piany tworzą niezwykłe obrazy (w Stanach Zjednoczonych i Europie niezwykle popularny jest nurt Latte Art – sztuka dekoracji kawy). Kawa podawana jest zwykle w kubkach lub szklankach o pojemności 240 ml.

 

mała czarna

Latte Macchiato – (z włoskiego „splamione mleko”) podaje się wyłącznie w wysokich, przezroczystych szklankach z grubymi ściankami, o pojemności ok. 250 ml. Można ją pić przez słomkę. Cechą szczególną tego rodzaju kawy jest warstwowy układ poszczególnych składników tj. kawy, mleka i piany mlecznej. Latte macchiato powstaje poprzez powolne wlewanie do szklanki (najlepiej po ściance) z gorącym mlekiem pokrytym warstwą mlecznej piany kawy espresso. Jeśli zrobimy to dobrze, pomiędzy warstwą piany i mleka powinną powstać brązowa warstwa kawy z mlekiem. Macchiato można posypać czekoladą lub kakao, cynamonem, wiórkami kokosowymi itp. Bardzo często kawa podawana jest ze specjalnymi syropami smakowymi.

Cappucino – jest popularną wersją cafe latte, inaczej espresso z gorącym mlekiem ozdobione „kleksem” z piany mlecznej.

Cappucino w domu bez ekspresu

Składniki (1):

– mielona kawa
2itpkid– mleko
– cynamon i wiórki czekolady lub kakao

Zalać wrzątkiem kawę do 1/3 kubka + ewentualnie cukier. W tym czasie podgrzać mleko i zmiksować lub ubić pianę w słoiku. Zalać kawę ciepłym mlekiem do kolejnej 1/3 kubka. Zalać kawę pianą do kolejnego 1/3 kubka. Posypać pianę cynamonem i wiórkami czekolady. Dzięki temu mamy cały kubek z elegancką pianką na górze.

Składniki (2):

– 1 szklanka wody
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy
– 1/4 szklanki mleka do spienienia
– 1 łyżeczka cukru
– bita śmietana
– starta czekolada

Filiżanki trzymać we wrzątku. W garnuszku podgrzać mleko. Kawę i cukier wsypać do dzbanuszka i zalać gorącą wodą. Dodać pokruszoną czekoladę, przykryć i wstawić na kilka minut do lekko ciepłego, wyłączonego piekarnika (chodzi o to, by zachować wysoką temperaturę kawy). Zaparzoną, wymieszaną i przecedzoną kawę wlać do wygrzanych filiżanek. Dodać lekko spienione, ciepłe mleko, na wierzch nałożyć bitą śmietanę.

Kawy smakowe

Kawa wiśniowa

– 50 ml koniaku
– 25 ml wiśniówki
– 150 ml kawy
coffee-orange-punch-400x504– bita śmietana
– 1 laska cynamonu
– 1 cytryna

Przygotowanie: Szklankę do drinków zanurzyć do góry dnem w wodzie, a następnie w cukrze, tak aby brzegi były nim obtoczone. Dodać koniaku, likieru wiśniowego i gorącej kawy. Zanurzyć laskę cynamonu i udekorować bitą śmietaną i kawałkiem cytryny.

Kawa pomarańczowa

– 2 łyżeczki kawy
– 1  łyżeczka cukru
– pół tabliczki czekolady
– odrobina mleka
– 1 łyżeczka kakao
– plasterek pomarańczy
– bita śmietana
– skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie: Kawę zaparzyć w niecałej szklance wody, osłodzić. Do garnuszka nalać mleka, żeby przykryć dno, włożyć pokruszoną czekoladę i kakao, mieszać do rozpuszczenia czekolady i połączenia z mlekiem. Na dno szklanki wrzucić 2-3 ćwiartki plasterka pomarańczy, wlać kawę i kakao (samo się zmiesza) i ozdobić bitą śmietaną ze skórką cytrynową.

Kawa migdałowa

butterrum
– 1/4 łyżeczki olejku migdałowego
– 1,1/2 szklanki gorącej kawy
– 2 gałki lodów czekoladowych
Przygotowanie: Wlać olejek migdałowy do kawy i rozmieszać. Rozlać napój do dwóch filiżanek. Do każdej włożyć 1 gałkę lodów. Podawać.

Kawa rumowa

– 30 ml ristretto
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 10 ml białego rumu
– 1 łyżka bitej śmietany
– siekane pistacje do dekoracji
Przygotowanie: Wlać rum do niewielkiej szklanki i dodać cukier. Przygotować ristretto w osobnej filiżance i delikatnie przelać do szklanki by utworzyć osobną warstwę. Wykończyć kawę bitą śmietaną. Udekorować posiekanymi pistacjami.

Kawa czekoladowa

– 110 ml kawy
– 2,5 łyżeczki cukru pudru
– 2 łyżki bitej śmietany
– 20 ml likieru kawowego Kahlúa
– 10 ml koniaku
– 1 łyżeczka syropu czekoladowego
– odrobina mielonego cynamonu

 

Przygotowanie: Wymieszać w shakerze syrop kawowy Kahlu, koniak, syrop czekoladowy oraz odrobinę cynamonu. Powstałą mieszankę rozlać do dwóch szklanek. Przygotować kawę w osobnej filiżance i przelać do szklanki. Wymieszać. Ostrożnie wymieszać bitą śmietanę z cukrem pudrem. Nałożyć bitą śmietanę z cukrem do szklanek tworząc wierzchnią warstwę. Udekorować kroplami czekoladowego sosu.

 

zobacz również:

  1. Kawa mrożona – sprawdzone przepisy

  2. Jak kawa wpływa na nasz organizm?

  3. Kawa inaczej czyli kawa z cytryną, chili, koniakiem

  4. Kawa przeciw depresji?

Polecamy:

 

Zielona kawa odchudza?