Kawa inaczej czyli przepisy na pyszną kawę z dodatkami
Artykuł zewnętrzny
„Mała czarna” to popularny napój większości ludzi, którzy wstając rankiem na równe nogi, śpieszą się do pracy i chcą się szybko rozbudzić, by mieć zapał do działania. Taka kawa jednak oprócz swoistego „kopa” nie daje naszemu organizmowi zbyt wiele. Zupełnie inaczej rzecz się ma w przypadku, kiedy dodamy do niej składniki pełne aromatu. Jakie? Oto kilka przykładów.
Kawa z kardamonem
Składniki:
– 2 łyżeczki drobno mielonej, wysokogatunkowej kawy
– 100 ml wody
– kilka ziarenek kardamonu
– tygielek
– papierowy filtr do kawy
– moździerz
Przygotowanie:
Rozciąć łupinę kardamonu i wyciągnąć z niej ziarna i dokładnie rozgnieść w moździerzu. Tak przygotowany kardamon wsypać do kawy. Mieszankę kawy i kardamonu wsypać do tygielka i zalać zimną wodą. Tygielek postawić na małym ogniu. Kawa musi się zagotować. W trakcie gotowania kilka razy zamieszać żeby nie wykipiała. Kawę przecedzić przez papierowy filtr do kawy. Kawę możemy serwować w wersji podstawowej lub wzbogacić ją odrobiną bitej śmietany albo likieru.
Kawa z cynamonem
Składniki:
– 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki cukru
– 0,5 szklanki śmietanki do kawy w płynie
– szczypta cynamonu
– 1,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Kawę, cukier i śmietankę ubijać mikserem przez 5 minut, aż zrobi się pianka. Zagotować wodę. Do kubeczków wlać masę kawową. Powoli dolewać wrzącą wodę po ściankach kubeczków tak, aby u góry zrobiła się piana. Całość posypać cynamonem.
Kawa z imbirem
Składniki:
– 1 filiżanka kawy ekspresso
– 2 łyżeczki miodu
– 0,5 łyżeczki imbiru startego
– śmietanka do kawy
Przygotowanie:
Do kawy dodać miód, starty imbir i śmietankę. Wszystko wymieszać.
Kawa z miodem
Składniki:
– 2 łyżeczki kawy
– 1 szklanka mleka
– 2 łyżeczki miodu
– 2 łyżki bitej śmietany
Przygotowanie:
Zagotować mleko i przelać do kubeczka. Następnie dodać kawę oraz miód i dokładnie wymieszać. Na wierzch położyć bitą śmietanę, którą polewamy odrobiną miodu.
Kawa z czekoladą
Składniki:
– 20 ml gorzkiego kakao
– 2 kostki rozpuszczonej czekolady
– 1 filiżanka gorącego espresso
– śmietanka 12%
– cukier do smaku
Przygotowanie:
Do kawy dodawać kolejno, kakao, czekoladę. Delikatnie wymieszać i powoli dolać podgrzaną śmietankę. Dodać cukier do smaku.
Kawa z cytryną
Składniki:
– 1 kostka cukru
– 1 cytryna
– 1 filiżanka kawy lub mokki
Przygotowanie:
Kostkę cukru otrzeć o skórkę cytryny i włożyć do filiżanki. Zalać gorącą kawą lub mokką i wkropić kilka kropli cytryny.
Kawa z pomarańczą
Składniki:
– cząstka pomarańczy
– pół szklanki mocnej kawy
– pół szklanki gorącej czekolady
– 1/4 szklanki bitej śmietany
– cynamon
– pół szklanki mocnej kawy
– pół szklanki gorącej czekolady
– 1/4 szklanki bitej śmietany
– cynamon
Przygotowanie:
Zalać pomarańczę czekoladą oraz kawą, a następnie polać bitą śmietaną. Posypać cynamonem. Podawać od razu.
Kawa z chili
Składniki:
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– cukier
– szczypta chili
– cukier
– szczypta chili
Przygotowanie:
Kawę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać. Można również przygotować kawę w ekspresie, będzie bardziej aromatyczna. Dodać szczyptę chili, odstawić na minutę. Napój rozlać do szklanek, dosłodzić według uznania.
Kawa z pieprzem
Składniki:
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– szczypta cynamonu
– szczypta pieprzu
– 1,5 łyżeczki kakao
– pół łyżeczki cukru
– 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Cynamon, pieprz, kakao i kawę wymieszać ze sobą. Zalać gorącą wodą. Posłodzić.
Kawa z rumem
Składniki:
– filiżanka naparu kawy
– kostka cukru
– kieliszek rumu
– bita śmietana
– czekolada lub cynamon
Przygotowanie:
Kostkę cukru wrzucić do ogrzanej filiżanki i zalać kieliszkiem rumu. Wlać gorącą kawę i zamieszać. Udekorować bitą śmietaną. Posypać startą czekoladą lub cynamonem.
Kawa z koniakiem
Składniki:
– 2 filiżanki kawy
– 4 goździki
– cynamon w laskach
– 1/2 pomarańczy
– 1/2 cytryny
– 40 ml koniaku
– 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać koniak, dodać cukier, cynamon i goździki, pokroić ze skórką cytrynę i pomarańczę. Podgrzać i podpalić, usunąć cynamon i goździki. Zaparzyć kawę, wlać do filiżanek (po 2/3 filiżanki), resztę uzupełnić ciepłym koniakiem. Podawać.
Kawa z likierem pomarańczowym
Składniki:
– 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1 żółtko
– 2 łyżeczki cukru
– 40 ml Cointreau
– 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
Przygotowanie:
Żółtko z cukrem utrzeć na kogel-mogel. Kawę zaparzyć w filiżance, wlać do niej Cointreau. Nastepnie delikatnie przykryć cały napój koglem-moglem i posypać skórką pomarańczową.
Kawa z wiśniami
Składniki:
– kawa
– mleko
– amaretto
– śmietana kremówka
– wiśniówka domowej roboty
– płatki migdałowe
Przygotowanie:
Kawę przygotować w kawiarce (ok. 1 filiżanki). Przy użyciu spieniacza połączyć mleko z amaretto (3:1), ubić na sztywno kremówkę z odrobiną migdałowego cukru waniliowego. Do dużej szklanki wlać mleko, potem po ściance kawę, następnie dolać wiśniówkę (ilość odpowiadającą 1/3 objętości kawy), a na wierzch nałożyć śmietankę z amaretto. Napój udekorować płatkami migdałów i wiśniami z wiśniówki.
Zobacz również:
-
Zimne napoje kawowe: przepisy na mrożone desery kawowe
-
Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy
-
Rozgrzewające napoje na mroźne dni
-
Kawowe desery