Puszysty słodki omlet serwowany z truskawkami

1 lipca 2011, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • jajka, 2 szt
  • cukier puder, 2 łyżki
  • mąka, 2 łyżki
  • mleko, 1/4 szklanki
  • truskawki

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min

1. Białka oddzielamy od żółtek.

2. Żółtka ubijamy z łyżką cukru pudru na puszystą pianę, następnie dodajemy mleko i 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie miksujemy.

3. Białka w osobnym naczyniu ubijamy na pianę, dodajemy łyżkę cukru i ubijamy jeszcze chwilę. Do masy z żółtek przekładamy pianę z białek i lekko mieszamy łyżką.

4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wlewamy masę omletową. Smażymy na małym ogniu przez chwilę, następnie przewracamy na drugą stronę.

5. Taki omlet na słodko doskonale nadaje się na letnie śniadanie – wyśmienicie smakuje ze świeżymi truskawkami!

NA 1 OSOBĘ

file1309521208



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz