Puree z natki pietruszki do mięs

Avatar photo
12 marca 2018,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pure  korzenia pietruszki posiada niezwykle delikatny ciekawy smak, świetnie komponuje się z daniami mięsnymi np: żeberkami czy polędwiczkami w sosie grzybowym. Danie jest alternatywą dla tradycyjnego puree z ziemniaków i poza tym znacznie mniej kaloryczne. Posiada niski indeks glikemiczny, więc jest zdrowe i lekkostrawne.

składniki:

1 kg pietruszki – korzeń
50 g masła

2 łyżki miodu
1 łyżka ostrej musztardy
sól, biały pieprz
ok 1 l mleka 2 %

Do dużego rondla włożyć miód i masło, dodać pokrojone w kostkę obrane pietruszki. Po skarmelizowaniu się całość zalać mlekiem i gotować przez około 10 minut. Odlać troszkę mleka i zmiksować blenderem, dodać musztardę, sól i pieprz do smaku.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
horoskopy, wróżby
A to jest ciekawe, że nawet osoby, które nie wierzą w horoskopy, z ciekawości...