Puree z natki pietruszki do mięs
Artykuł zewnętrzny
Pure korzenia pietruszki posiada niezwykle delikatny ciekawy smak, świetnie komponuje się z daniami mięsnymi np: żeberkami czy polędwiczkami w sosie grzybowym. Danie jest alternatywą dla tradycyjnego puree z ziemniaków i poza tym znacznie mniej kaloryczne. Posiada niski indeks glikemiczny, więc jest zdrowe i lekkostrawne.
składniki:
1 kg pietruszki – korzeń
50 g masła
2 łyżki miodu
1 łyżka ostrej musztardy
sól, biały pieprz
ok 1 l mleka 2 %
Do dużego rondla włożyć miód i masło, dodać pokrojone w kostkę obrane pietruszki. Po skarmelizowaniu się całość zalać mlekiem i gotować przez około 10 minut. Odlać troszkę mleka i zmiksować blenderem, dodać musztardę, sól i pieprz do smaku.