Puree mocno śmietankowe

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Masowane ziemniaczki jak mówią moje wnuki  ( z ang. mashed potatoes )- czyli po prostu puree ziemniaczane bardzo kremowe.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 5 średnich ziemniaków ( mączyste , dobrej jakości )
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki crem frensch ( albo 1,5  łyżki serka homogenizowanego naturalnego i 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 % )
  • 1/2 łyżeczki soli

Ziemniaki obrać i pokroić w ósemki . Zalać osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości. Odcedzić. Dodać do garnka masło i utłuc dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Dołożyć crem frensch (lub zamiennie śmietanę) i mieszać drewnianą łyżką aż zrobią się puszyste. Podawać gorące. Można posypać koperkiem lub drobno usiekanym szczypiorkiem.

file1306827568



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz