Puree dyniowe – jak zrobić? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Puree dyniowe – jak zrobić?

3 listopada 2022, dodał: zebratestuje
Artykuł zewnętrzny

W okresie jesiennym dynia pojawia się wszędzie. Dlaczego zatem nie wykorzystać jej do pysznego dania dla maluszka?  Szczególnie, że piure można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku około 2 dni. Taki półprodukt możemy wykorzystywać do zup, ciast, deserów, lub musów łącząc dynię z jabłkiem, bananem lub innymi owocami.

puree z dyni

 

Co jest niezbędne?

Mała dynia piżmowa ewentualnie ½ dyni

28 ml wody czyli 2 łyżki

 Zaczynamy:

Dynię należy obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na połówki (oczywiście należy usunąć pestki). Następnie zalać wodą i pozostawić na małym ogniu około 7-10 minut aż zobaczycie, że dynia zmiękła.

*Ewentualnie , jeśli posiadacie mikrofalówkę – połówki dyni razem z wodą umieszczamy w odpowiednim pojemniku i wrzucamy do mikrofalówki na kilka minut. ( Dla bezpieczeństwa pojemnik należy przykryć np. folią )

Następnie należy ostudzić i zmiksować w blenderze przez około 30 sekund. (Tak aby dynia połączona z wodą była zmiksowana na papkę).

Jeśli będziecie uważać, że puree dyniowe jest zbyt gęste, można je  rozrzedzić odrobiną mleka z piersi lub modyfikowanego.

Uwaga! Jeśli dziecko nie będzie zachwycone smakiem piure dyniowego, bo przecież każdy człowiek ma inne kubki smakowe – można dodać do tej bazy troszkę piure jabłkowego.

Jak zrobić jabłkowe piure? Nic trudnego!

Wystarczy 1 dojrzałe jabłuszko – najlepiej takie słodziutkie odmiany i odrobina wody czyli 1/3 szklanki *( szklanka 250ml )

Jabłuszko umyć, pokroić, wyjąć gniazda. W garnuszku zagotowujemy wodę, i umieszczamy nasze kawałeczki jabłka. Trzymamy pod przykryciem na małym ogniu około 7-10 minut. Po prostu tak długo należy trzymać, aby jabłuszko połączyło się z wodą i stworzyło tak zwaną „papkę”. W przypadku szybkiego wyparowania wody, można odrobinkę dolać aby jabłuszko się nie przypaliło. Następnie odstawiamy do wystudzenia i czekamy aż ostygnie.

Kolejny krok to tak samo jak przy piure dyniowym, czyli miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Również to piure możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku maksymalnie dwa dni.

Warto wiedzieć, że takie piure z jabłuszka dostarcza  dziecku witaminę A, witaminę C i wiele innych ważnych dla organizmu pierwiastków. A co najważniejsze 0,0 nasyconych tłuszczów i 0,0mg cholesterolu!

Należy pamiętać, że domowe jedzenie dla maluszków jest dużo bardziej zdrowe niż zakup modyfikowanych specyfików. Dbajmy o nasze dzieci, bo to nasza przyszłość.

zobacz również:

Sałatki z surową dynią – przepisy

Sałatki z pieczoną dynią – przepisy

Dynia na słodko – różne przepisy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz