Która z pań nie lubi babskich wieczorów? To wspaniała okazja, żeby spotkać się w babskim gronie, wymienić przeżyciami i wesprzeć się nawzajem. W między czasie na pewno każda z chęcią coś przekąsi. Jednak przygotowując menu na tę okazję należy wziąć po uwagę fakt, że zazwyczaj każda z pań dba o linie i nasze menu powinno być lekkostrawne i dietetyczne, ale czasem warto sobie pozwolić na chwilkę zapomnienia. Dlatego dania powinny być wyjątkowe, choć jednocześnie proste i szybkie do przygotowania…
Drobiowe ragout w cieście francuskim
Składniki:
-250g filetu z kurczaka,
-ciasto francuskie,
-100g pieczarek,
-łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
-50g wędzonego boczku,
-jajko,
-100ml śmietany 18%,
-sól,
-biały pieprz,
-50g startego oscypka,
-2 łyżki posiekanego szczypioru.
Wykonanie
Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać. Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem. Od razu podawać.
Tartinki z łososiem i kuleczkami twarogowymi
Składniki:
-chleb pumpernikiel
-200 g łososia wędzonego
-250 g twarogu półtłustego
-1-2 łyżki jogurtu naturalnego
-2 duże pęczki szczypiorku
-cytryna
-2 łyżki świeżych kiełek
-sól, pieprz
-płaska łyżeczka czarnuszki – opcjonalnie
Wykonanie
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Obrać cienko ze skórki – tylko żółtą część. Skórkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Odłożyć łyżkę, resztę wymieszać ze skórką z cytryny. Twaróg rozetrzeć widelcem z jogurtem i łyżką soku z cytryny. Dodać łyżkę szczypiorku, kiełki, czarnuszkę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i obtaczać w szczypiorku i cytrynie. Odkładać na talerz, następnie schłodzić w lodówce. Z chlebka wyciąć kółka, lub pokroić w kwadraty – kupiłam już w kształcie kółeczek. Na nim ułożyć po kawałku wędzonego łososia i kuleczkę twarogową. Spiąć wykałaczką. Podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Francuskie zawijańce a’ la pizza
Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
-1/2 puszki kukurydzy
-20 dag sera żółtego
-koncentrat pomidorowy/ketchup
-bazylia
Wykonanie
Koncentrat pomidorowy lub ketchup rozsmaruj na cieście. Starty na tarce ser żółty wymieszaj w naczyniu z bazylią i kukurydzą. Następnie wyłóż to na ciasto. Zwiń w rulon i pokrój na ok. 1,5-2 cm kawałki. Zawijańce piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 10-15 min. (aż nabiorą złotego koloru).
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Francuskie ślimaczki z bazylią i pomidorami
Francuskie ślimaczki z pastą bazyliową:
-arkusz świeżego ciasta francuskiego
-duży pęczek świeżej bazylii – ok 60 g
-4 ząbki czosnku
-3 łyżki soku z cytryny
-kilka łyżek oleju rzepakowego
-sól, pieprz do smaku
Listki bazylii umyć i osuszyć, wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku i 4 łyżki oleju. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą wysmarować równomiernie arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.
Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową:
-1 duża czerwona papryka
-kilka suszonych pomidorów w oliwie
-pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.
Dodatkowo:
-Party DIP czosnkowy Prymat + majonez + gęsty jogurt naturalny
Składniki razem wymieszać. Podawać z francuskimi ślimaczkami.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Ciasteczka do piwa
Składniki:
-100 g mąki kukurydzianej
-100 g mąki pszennej + mąka do podsypania
-50 g sera grana padano startego na tarce o drobnych oczkach
-1/2 łyżeczki soli
-duża szczypta pieprzu
-120 g smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi
Wykonanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Blat posypujemy mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wycinamy dowolny kształty, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 5-10 minut w 180*C. Długość pieczenia zależy od piekarnika po 5 minutach sprawdzamy ciastka, spód powinien być jasno złoty.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Roladki serowe w auszpiku
Składniki:
-14 plasterków sera żółtego – u mnie ser Edamski MSM Mońki
-4 duże rzodkiewki
-5 jaj ugotowanych na twardo
-ok. 4 łyżeczki chrzanu tartego + łyżka majonezu
-1/2 pęczka szczypiorku
-1/2 szklanki bulionu drobiowego
-3-4 łyżeczki żelatyny
-sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać z bulionem i odstawić do przestudzenia.
Jajka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z chrzanem i majonezem. Szczypiorek pokroić i dodać do jajek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser zwijać w ruloniki i napełnić je jajkami, zostawiając troszkę miejsca u góry. Roladki ułożyć na liściach sałaty. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce i napełnić nią roladki.
Tężejącą galaretką posmarować roladki serowe. Resztę schłodzić w lodówce, po czym posiekać nożem i nałożyć galaretkę na roladki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Ślimaczki z tortilli
Tortille:
–350g mąki pszennej,
-łyżeczka czosnku granulowanego,
-ok. 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.
Mąkę przesiać, dodać czosnek, stale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron.
Farsz:
-1 marchewka,
-czerwona papryka,
-zielona papryka,
-250g chudego twarogu,
-sól, pieprz,
-wędzona pierś z kurczaka,
-ogórek,
-dip czosnkowy Prymat,
-2 łyżki majonezu,
-2 łyżki jogurtu naturalnego.
Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st. Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką. Podawać z dipem np. czosnkowym – opakowane wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym.
Bazyliowe grissini z sałatką z rukoli i mozarelli
Składniki na paluszki:
– 350 g mąki pszennej
– 200 ml letniej wody
– 50 ml oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki suchych drożdży
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki soli
– bazylia Kamis (ilość wedle uznania, zależy jak bardzo chcemy uzyskać bazyliowy smak paluszków)
– plasterki szynki parmeńskiej
Przygotowanie paluszków:
Mąkę mieszamy z wodą, oliwą, drożdżami, cukrem, bazylią i solą a następnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 30 min. Po 30 min wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm i kroimy na paseczki o szerokości ok. 5-7 mm, a każdy z paseczków rolujemy na cieniuteńkie wałeczki (powinny być bardzo cieniutkie, gdyż urosną i podwoją swoją objętość). Takie chlebowe wężyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układając je obok siebie i wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 200 stopni.
Paluszki pieczemy ok. 10 min do czasu aż się ładnie przyrumienią a potem studzimy i owijamy w plasterki szynki.
Składniki na sałatkę:
– mieszanka sałat: rukola, frisee, escarola, radicchio
– 15 pomidorków koktajlowych
– 1 kula sera mozzarella
– sól, estragon Kamis
– dressing: kubeczek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, odrobina estragonu Kamis.
Przygotowanie sałatki:
Do mieszanki sałat dodajemy pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz ser mozzarella (odsączony z zalewy i pokrojony na małe kawałki).
Przyprawiamy solą oraz estragonem. Całość polewamy wcześniej przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy.
Pasta z paluszków krabowych z miseczkach z chleba
Składniki na miseczki:
-12 kromek chleba tostowego
-odrobina oleju
-forma do muffinek
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę na muffiny delikatnie natłuścić. Z chleba tostowego odkroić skórki. Chleb delikatnie rozwałkować, ułożyć w formie. Piec ok 8 minut. przestudzić.
Składniki na pastę:
-300 g paluszków krabowych
-3 łyżki twarogu
-2 łyżki majonezu
-kilka łyżek jogurtu naturalnego
-sól, pieprz
-oliwa z czosnkiem i chili (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Pastę doprawić do smaku. Gdyby była za gęsta i sucha, dodać jogurtu, lub oliwy.
Pastę wyłożyć do miseczek, tuż przed podaniem. Miseczki udekorować szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Serowe paluszki z ciasta francuskiego
Składniki:
-125g ciasta francuskiego,
-jajko,
-250g żółtego sera (najlepiej mieszane np. parmezan, gouda, gorgonzola),
-łyżeczka świeżego tymianku,
-sól ziołowa,
-świeżo zmielony czarny pieprz,
-2 łyżki śmietany 18%.
Przygotowanie
Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną, posmarować nim ciasto francuskie. Posypać startym na drobnych oczkach serem, oprószyć posiekanym tymiankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Bardzo delikatnie rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta. Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić.
Sałatka jabłkowa
Składniki:
-2 duże jabłka
-granat
-sok z czterech pomarańczy
-10 orzechów włoskich
Wykonanie
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sok z pomarańczy i nasiona granatu, wymieszać, przełożyć do pucharków i posypać orzechami włoskimi.
I to koniec pozostaje nam tylko delektowanie się pyszną sałatką.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Vol – au – vent ze szparagami
Składniki:
-1op. ciasta francuskiego,
-3 jajka,
-3 białe szparagi,
-100g podgrzybków (lub inne grzyby) – ja miałam mrożone,
-50g koziego sera twarogowego,
-2 szalotki,
-sól, pieprz,
-olej rzepakowy,
-2 łyżki masła,
-zioła do dekoracji.
Przygotowanie
Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować jajkiem. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Przestudzić. Odciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami.
Pingwinki
Składniki:
-1 słoiczek oliwek czarnych królewskich drylowanych
-1 słoiczek małych oliwek czarnych drylowanych
-1 opakowanie mozzarelli w kulkach
-1-2 grube marchewki
-kilka listków natki pietruszki
-1 opakowanie galaretki turkusowej
Wykonanie
Marchewkę ugotować na wpół twardo, żeby nie była zbyt miękka, ostudzić. Rozrobić galaretkę w 1 szklance wody. Przestudzić i wylać cienką warstwę galaretki na talerz (jeśli warstwa galaretki będzie zbyt gruba pingwiny będą się chwiały i mogą upadać). Z marchewki kroimy dość grube plastry. W każdym plasterku wycinamy trójkącik, który wkładamy w otwór po pestce w malej oliwce. Duże oliwki nacinamy z jednej strony i wciskamy w nią kuleczkę mozzarelli. Nabijamy na wykałaczkę główkę z dzióbkiem, następnie nakładamy kołnierzyk z pietruszki, brzuszek i nóżki z marchewki. Gotowe ustawiamy na stężałej galaretce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Arbuzowy grill
Składniki:
-1 całego arbuza,
-rabarbar
-bezmiar ulubionych owoców.
Wykonanie
Obierakiem drążymy 3 dziurki w arbuzie- do nich będziemy przymocowywać nóżki. Przekrajamy arbuza na dwie połówki. Specjalną łyżką wycinamy kulki z miąższu z obu części arbuza. Możemy użyć do tego również zwykłej łyżki- wtedy otrzymamy arbuza w kształcie łezek. Arbuza przebijamy patyczkami do szaszłyków lub pałeczkami do chińszczyzny na kształt owego grilla. Możemy sobie pomóc uprzednio nacinając go nożem. Spód grilla wysypujemy ulubionymi owocami- najlepiej prezentują się te o ciemniej skórce- mogą wtedy imitować węgiel. Z rabarbaru przygotowujemy 3 nóżki podtrzymujące arbuzowego grilla. Teraz wystarczy już tylko przygotować kolorowe szaszłyki z owoców i wyłożyć nimi wnętrze naszego arbuza.
Tartinki pietruszkowe z serkiem i wędzonym łososiem
Składniki na 10-12 sztuk:
-100 g mąki pszennej
-50 zimnego masła
-1 żółtko
-duża szczypta soli
-spora garść natki, drobno posiekanej
Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcierać na kruszonkę. Wsypać natkę, żółtko i wszystko bardzo szybko wymieszać i zagnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią. Ostudzić.
Dodatkowo:
-100 g wędzonego łososia
-150 g kremowego serka z pieprzem- np. Almette
-czarne oliwki
Na krążki ciasta wyciskać kremowy serek za pomocą ozdobnej tylki. Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki i ułożyć na kremowym serku. Na kilku można ułożyć oliwki.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Sałatka na krakersach
Składniki:
-3 jajka ugotowane na twardo,
-2 duże ugotowane ziemniaki,
-2 łyżki groszku z puszki,
-25 dag filetu z kurczaka,
-3 ogórki konserwowe,
-łyżka pikantnego ketchupu,
-łyżeczka koncentratu pomidorowego,
-4 łyżki majonezu,
-sól, pieprz,
-sok z 1/2 cytryny,
-krakersy.
Przygotowanie
Mięso umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ok. 20min). Ostudzić i pokroić w kostkę. Ziemniaki, oskubane jajka oraz ogórki również pokroić w kostkę. Dodać groszek oraz sok z cytryny. Wymieszać. Połączyć z majonezem, ketchupem i koncentratem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcję sałatki nakładamy na krakersy i tak podajemy.
Orzechy w panierce
Składniki:
-500 g orzechów
-1 białko
-1 łyżka wody
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 czubata łyżka cynamonu
-1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
Białka z wodą delikatnie ubić na pianę. Dodać cukier, cynamon, sól i delikatnie wymieszać. Dorzucić orzechy i lekko wymieszać. Orzechy przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120*C około godziny, co jakiś czas mieszając.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Serowe kuleczki w orzechach
Składniki:
-200 g twarogu zmielonego z wiaderka
-200 g sera gorgonzola
-po dwie duże garści pistacji i orzechów włoskich (obranych, z pistacji pościągać łuski)
-sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Orzechy osobno posiekać nożem, niezbyt drobno.
Gorgonzolę rozkruszyć, dodać twarożek, widelcem ucierać aż otrzymamy jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem.
Ręce posmarować olejem i formować z sera małe kuleczki, które obtaczać w orzechach.
Gotowe kuleczki ułożyć na talerzykach i wbić w nie wykałaczki. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Rozgrzewający grzaniec z wina
Składniki:
-1 butelka czerwonego wina /półwytrawne lub półsłodkie/
-3/4 szklanki cukru
-100 ml czystej wódki ale niekoniecznie to zależy od tego czy grzaniec ma być bardziej czy mniej rozgrzewający.
-2,5 litra wody
-otarta skórka z ćwiartki pomarańczy
-kawałek imbiru
-2 kawałki cynamonu
-10 goździków
-łyżka rodzynek
-łyżka migdałów
-kilka pestek kardamonu
-lub zamiennie: imbir, cynamon i kardamon zastąpić mielonymi w proszku.
Wykonanie:
Zagotować wodę i do wrzątku wrzucić imbir, goździki, cynamon i kardamon a także skórkę z pomarańczy i gotować przez pół godziny nie przykrywając garnka na małym ogniu. Następnie wywar przecedzić przez sitko, dodać cukier, wlać wino i wódkę – mocno podgrzać. NIE GOTOWAĆ! W czasie podgrzewania dodajemy rodzynki i migdały. Gorący napój podawać w ozdobnych szklankach lub kubkach do grzańca.
zobacz również: