Przepisy na szybkie i łatwe ciasta
Dobrze wiadomo, że czas jest naszym wrogiem nie od dziś. Zabiegani zapominamy o rożnych rzeczach, albo nie dajemy rady zrealizować założonego planu dnia. Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, albo jadą niespodziewani goście, a Ty nie chcesz podawać im byle czego, to mamy dla Ciebie idealne przepisy na błyskawiczne ciasta .
Czekoladowe
Co kupić?
- 75 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru – ciemny ryżowy albo trzcinowy
- 100 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Czekoladę należy połamać, a masło pokroić na kawałki i włożyć do miski. Ułożyć ją nad gotującą się wodą i poczekać,aż wszystko się rozpuści. Jajka ubij z cukrem tak, aby powstała gęsta masa. Wymieszaj ją z ostudzoną czekoladą, mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do blaszki. Piecz w 180 stopniach przez 25 minut. Podawaj ostudzone polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem.
Jogurtowe
Co kupić?
- 1 jogurt naturalny (180g)
- 1 kubek cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 kubki mąki
- 1 kubek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z resztą składników za pomocą łyżki. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 45 minut w 180 stopniach.
W 5 minut
Co kupić?
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przełóż je do szklanego naczynia. Włóż do mikrofalówki na 5 minut i gotowe !
Kokosowe na wafelku
Co kupić?
- 250 g wiórek kokosowych
- 250 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 – 2 płaty waflowe
Przygotowanie:
Masło, cukier puder oraz żółtka należy utrzeć. Następnie dodaj wiórki kokosowe i bułkę tartą i ponownie utrzyj masę. Białka ubij na sztywno i delikatnie dodaj do masy kokosowej. Wafelki smarujemy masą wygładzając ich wierzch. Piecz 25 minut w 190 stopniach i pokrój je po wystudzeniu.
Placek ananasowy
Co kupić?
- 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
- 400 g (2 szkl.) cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 puszka (600 g) rozdrobnionych ananasów w syropie
Polewa
- 225 g serka śmietankowego
- 115 g masła
- 180 g (1 i 1/2 szkl.) cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie:
Na początek wymieszaj mąkę z cukrem i sodą. Następnie zrób małe zagłębienie i dorzuć jajka, wanilię oraz rozgniecione ananasy z syropem. Piecz przez 45 minut w 170 stopniach.
Polewa:zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania kremowej konsystencji, a potem posmaruj na ciepłym cieście.
Z jednego jajka i dżemu
Co kupić?
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 3-4 łyżeczki dżemu ( śliwkowy, jeżowy lub ulubiony )
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Piecz w 180 stopniach przez ok godzinę.
Ciasteczka z brzoskwinią
Co kupić?
- rolka ciasta francuskiego niemrożonego
- brzoskwinia
- żółtko
- cukier cynamonowy (lub cynamon plus cukier)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie należy rozwinąć i wykrajać małe kwadraty. Na każdym ułóż po kawałku brzoskwini i zalep brzegi. Polakieruj je żółtkiem i wstaw do piekarnika. Piecz w 180 stopniach przez 15 – 20 minut. Podawaj posypane cukrem cynamonowym.
zobacz również:
Przepisy na ciasta z orzechami
Ciasta ze śliwkami – przepisy
Ciasta bez pieczenia – przepisy
Ciasta z biszkoptami i ciastka biszkoptowe – różne przepisy na lato!