Przepisy na sosy według Nigelli Lawson

14 marca 2012, dodał: li_lia
Artykuł zewnętrzny

 

Jeśli czujecie, że nadszedł czas na małe i całkiem duże eksperymenty za kuchennymi drzwiami, zapraszam Was do królestwa Nigelli Lawson. Na podstawie jej przepisów* opracowałam kilka szybkich i smacznych propozycji sosów i dipów.

Maryam Zaira


 

Wariacja na temat marokańskiego specjału. Główna zamiana polega na zastąpieniu keczupu harissą, którą możemy wykonać w domowych warunkach. Sklepowa czasami może nas zmylić- zamiast oryginału dostaniemy buraczano-marchewkową pastę.

Harissę uzyskamy łącząc ze sobą chili z prasowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy kminkiem oraz kolendrą. Maryam Zaira doskonale komponuje się z maczanymi w niej krewetkami.

Składniki:

  • 200g ulubionego majonezu
  • 50g harissy
  • Łyżeczka soku z limonki
  • Łyżeczka miodu

Wykonanie:

Wyżej wymienione składniki należy ze sobą połączyć. Gotowy sos odstawmy na kwadrans. Pozwólmy jego komponentom połączyć się w zaskakującą harmonijną całość.

Sos kaparowo-musztardowy

Oto propozycja dla znudzonych zasmażką z masła i bułki tartej amatorów kalafiora, brukselki oraz brokułów. Z wymienionymi warzywami idealnie współgra sos, którego tajemnica tkwi w świeżych kaparach.

Składniki:

  • 75g masła
  • 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki kaparów

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło wraz z musztardą i cytrynowym sokiem. Dokładnie mieszamy, by uzyskać gładką konsystencję. Na końcu dodajemy kapary. Powstałym gorącym sosem polewamy warzywa. Podana ilość sosu starczy na pół kilo brokułów.

Jabłkowo-cebulowy sos do pieczeni


 

Płynny, aromatyczny i wprawiający w zdumienie połączeniem jabłek z cebulą. W efekcie uzyskamy pikantną słodycz i na pewno zasłużymy na pochwałę biesiadników.

Składniki:

  • obrane i pokrojone na kawałki cebule
  • 2 obrane, pokrojone słodkie jabłka bez skórki i gniazd nasiennych
  • 2 łyżki wytopionego z boczku tłuszczu
  • Łyżeczka czosnkowej oliwy
  • Łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • Pół litra drobiowego bulionu
  • 4 łyżeczki sosu sojowego

Wykonanie:

Jabłka i cebule miksujemy do uzyskania jedwabistej konsystencji. Następnie w rondelku podgrzewamy tłuszcz i oliwę. Gdy się rozgrzeją dodajemy mus z jabłka i cebuli i smażymy go przez pół godziny. Nie zapomnijcie o mieszaniu. Po tym czasie dolewamy syrop klonowy i mieszając gotujemy powstały sos przez kwadrans. Na koniec dosypujemy skrobię wraz z imbirem i zalewamy bulionem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje. Do smaku doprawiamy sosem sojowym.

Nieziemsko czerwony sos żurawinowy


 

Ten sos gości na moim stole głównie podczas świąt Bożego Narodzenia. Zachwyca kolorem oraz intensywnym smakiem, który stanowi równowagę pomiędzy tym, co niebiańsko słodkie, a konkretnie mięsne i warzywne.

Składniki:

  • 350g żurawiny
  • 200g miałkiego cukru
  • 45ml wiśniówki
  • 75ml wody

Wykonanie:

Wszystkie komponenty wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, stale mieszając do momentu, gdy świeże kulki żurawiny pękną. Ciepłym sosem polewamy główne mięsne danie. Jeśli pozostawimy sos w chłodnym miejscu, zmieni się w galaretkę.

* Pomysły na przepisy z książek Niella Ekspresowo, Niella świątecznie. Zdjęcia z Internetu.

Zobacz również:

  1. Dipy do grillowanych mięs
  2. Jak podawać szparagi – przepisy na sosy
  3. Ocet balsamiczny
  4. Lekkie sosy