Ocet balsamiczny

5 listopada 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy wiesz do czego stosuje się ocet balsamiczny (balsamico)? Ocet ten pochodzi z włoskiego regionu Modena i powstaje z moszczu winogronowego, który zostaje poddany procesowi fermentacji. Jego barwa jest zwykle ciemnobrązowa, konsystencja dość gęsta, smak słodkawy. Niezastąpiony do dań z kuchni włoskiej i coraz częściej polskie gospodynie mają go u siebie w szafce. Możemy nim doprawiać wszelkie sałatki, dressingi, dipy, sosy, zupy a także sałatki owocowe – szczególnie  smakuje połączenie go z truskawkami. Można go też używać zamiast soku cytrynowego do zakwaszania zup i potraw np. barszczyku czerwonego. Idealnie pasuje do wołowiny, dań z drobiu oraz sera mozzarella. Octu balsamico należy używać ostrożnie w nie za dużych ilościach i najlepiej dodawać pod koniec przygotowywania potrawy.

Sprawdź prawie 900 przepisów na sałatki TUTAJ



FORUM - bieżące dyskusje

Sens życia - znacie go?
O tak, to może pozwolić poczuć sens każdego jednego dnia. :)
Klub 30+
Jak stuknęła mi czterdziestka, to zaczęłam doceniać tamten okres 30+. Szkoda tylko,...
Sieć C&A
I jak już spadną, to widać, ile są warte te rzeczy. Szkoda tylko...
Jak kształtować w dziecku postawy s…
Postawa rodziców może zaszczepić w dziecku pewne wartości. Oczywiście dzieciak przechodzi przez etap,...