Sos pieczarkowy
2 łyżki drobno pokrojonych pieczarek, 1 średniej wielkości cebula, 2 łyżeczki mąki, 1/2 szklanki wody lub wywaru, 1 stołowa łyżka jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki masła, sól, pieprz.
Pieczarki udusić z cebulą i masłem w małej ilości wody, pod koniec duszenia posolić. Mąkę rozprowadzić z małą ilością wody, uzupełnić resztą wody, dodać do pieczarek, zagotować, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z jogurtem. Sos podawać do kasz, drobiu.
Sos grecki
100 g włoszczyzny bez kapusty, 1 mała cebula, 1 łyżeczka oliwy lub oleju, 1/2 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki koncentratu pomidor., sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier.
Obrane warzywa umyć i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy, olej, trochę wody i udusić na półmiękko. Dodać musztardę, koncentrat, sól i cukier. Kiedy sos jest za gęsty, można dolać przegotowaną wodę.
Sos do pieczonego drobiu
1 średnia cebula, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 łyżeczka octu winnego, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżeczka posiekanej natki, sól, pieprz, liść laurowy, tymianek.
Wino zmieszać z octem i przyprawami, odparować do 1/3 objętości. Dodać bulion, cebulę, zagotować. Wyjąć cebulę, sos posypać natką.
Sos jabłkowy
100 g winnych jabłek, 1/3 szklanki chudego słodkiego mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mąki, szczypta cynamonu.
Obrane jabłka umyć, zetrzeć na tarce, wlać mleko, dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody i zagotować. Dodać cukier i cynamon. Sos podawać do kasz, makaronów i deserów.
Sos do gotowanej ryby
1/2 jajka ugotowanego na twardo, 1 łyżeczka masła, 4 łyżki rosołu z gotowanej ryby, sól, pieprz.
Rozpuścić tłuszcz, rozprowadzić rosołem, dodać posiekane jajko, przyprawić solą i pieprzem.
Emilia