Przepis na zapiekankę amarantusową z warzywami

20 lipca 2010, dodał: Wasz Sklep
Artykuł zewnętrzny

Przepis na zapiekankę amarantusową z warzywami:

Składniki:

250 g ziarna amarantusa, jedna kostka bulionowa wegetariańska, 2 duże cukinie (lub kabaczki), bakłażan, 2 papryki, cebula, sos pomidorowy, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, szczypta zmielonego kminu rzymskiego oraz gałki muszkatołowej, ser mozzarella, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Amarantus dokładnie płuczemy przez gęste sitko pod bieżącą wodą. Nstępnie zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1:2. Dodajemy kostkę bulionową i gotujemy ok. 25 min. W tym czasie przygotowywujemy warzywa. Cukinie, bakłażana, paprykę kroimy w kostkę i marynujemy w sosie (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny,sól, pieprz). Dodejemy cebulę pokrojoną w plasterki. Po przecedzeniu przekładamy amarantus do naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego oliwą). Następnie dodajemy warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Na końcu odkrywamy naczynie, posypujemy potrawę startym serem mozarella i posypujemy kminem rzymskim oraz gałką muszkatołową. Pieczemy jeszcze ok. 5 min. Potrawę serwujemy z posiekaną natką pietruszki.

Amarantus Bio Planet 500g

Amarantus to jedno z najstarszych i najbardziej pożywnych tzw. pseudo zbóż. Stosowany był już przez starożytnych Azteków jako wartościowe pożywienie, a także jako element rytuałów religijnych. Amarantus proponujemy do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.

Wartość odżywcza w 100 g:

Wartość energetyczna – 374 kcal (1565 kJ)
Białko- 14,5 g
Węglowodany- 66,7 g
Tłuszcz- 6,5 g

Produkty dostępne w: Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa

http://www.waszsklep.com.pl

file1279637459