URODA I ZDROWIE

Przepis na Szakszuka – tunezyjskie danie

5 grudnia 2017, dodał: Michał Pieczek

Szakszuka to pyszne i proste danie wywodzące się z kuchni tunezyjskiej. Jest idealne zarówno na pożywne śniadanie, jak i szybki obiad.
szakszuka
Składniki na 2 porcje:

4 jajka
1 kiełbasa
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
4 pomidory
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Świeża bazylia

Rozgrzej oliwę i zeszklij na niej posiekaną w kostkę cebulę z czosnkiem. Dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez 3 minuty. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Posiekaj w kostkę. Do cebuli z kiełbasą i czosnkiem dodaj pomidory – smaż wszystko przez chwilę aż odparuje nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pomidory wybij jajka i smaż aż zetnie się białko. Gotową potrawę oprósz świeżą bazylią i pieprzem. Podawaj z grzankami. Smacznego!

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Przepis na Szakszuka – tunezyjskie danie

  1. avatar Olechowska Katarzyna pisze:

    Bardzo latwe i smaczne

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ja się obawiam, że ten wirus stanie się nową, mniej przyjazną wersją grypy. Będzie...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Strasznie wolno to będzie szło, szczepienia będą trwać do wakacji, a już coraz...
Jaki żel intymny
Ja polecam nasz polski - Iintimate Care z aloesem i kwasem mlekowym - przetestowałam...
Koronawirus - porady, obalanie mitó…
A co z osobami, ktory pójdą na szczepienie, ale akurat będą miały bezobjawowe zakażenie...?...