Proste dania z ryb

11 maja 2023, dodał: EmiliaSpychala18
Artykuł zewnętrzny

Zdrowe odżywianie zazwyczaj kojarzy nam się z trudnym procesem, skomplikowanymi przepisami i długotrwałą pracą. Przygotowałam dla Ciebie kilka zdrowych przepisów z ryb. Dlaczego akurat ryby? Zawierają one wysoko przyswajalne i łatwostrawne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe np. omega-3, witaminy A, D, E i inne z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź, mangan. Zobacz jak przygotować proste, zdrowe i pyszne dania z ryby!

dania z ryb

Dania z łososia

Składniki:
– ziemniaki obrane i pokrojone w plasterki- 500 gramów
– szpinak rozmrożony i odciśnięty z soku- 450 gramów
– szalotki- 2 sztuki
– filet z łososia- 400 gramów
– ketchup pikantny- 3 łyżki
– majonez – 3 łyżki
-oliwa z oliwek- 50 mililitrów
– strąk ostrej papryki- 1 sztuka
– ząbki czosnku- 2 sztuki
– śmietana 8%- 200 gramów
– ser parmezan lub inny twardy ser- 20 gramów
-świeża kolendra- 1 pęczek
– gałka muszkatołowa- 1 szczypta
– sól
– pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni, na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekane szalotki, czosnek i chilli. Połowę podsmażonych składników przełóż na talerz, do pozostałej części dodaj ziemniaki. Smaż, cały czas mieszając, dopóki skrobia na powierzchni ziemniaków nie zrobi się błyszcząca. Dodaj śmietanę, całość gotuj przez około minutę. Dopraw do smaku gałką oraz szczyptą pieprzu i soli. Ziemniaki ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, uciskając dokładnie. Na tej samej patelni podsmaż szpinak i dodaj pozostałą część podsmażonej cebulki. Szpinak również dopraw do smaku i ułóż go na ziemniakach. Łososia drobno posiekaj i wymieszaj z ketchupem, majonezem i posiekaną kolendrą. Łososia ułóż na powierzchni szpinaku, z wierzchu posyp parmezanem. Zapiekankę owiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.

dania z łososia

 

 

Składniki:
– filet łososia- 2 sztuki
– paczka klusek gnocchi-450 gramów
– wino białe- 100 mililitrów
-pieprz czarny mielony- 1 szczypta
– sól- 1 szczypta
– oliwa-2 łyżki

Sos śmietankowy:
-450 ml gęstej śmietany
-sok z cytryny
-350 ml wody
-10 g masła
-10g mąki
-sól i pieprz do smaku
-2 łyżki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:
Filety z łososia przypraw solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Podlej łososia białym winem i podduszaj pod przykryciem. Następnie dodaj przygotowany wcześniej sos śmietanowy . Ugotuj gnocchi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podaj łososia polanego sosem z kluskami gnocchi.

Sos śmietanowy: Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego mąkę. Przesmaż, cały czas mieszając i nie dopuszczając do jej zarumienienia. Do mąki wlej bulion i dokładnie mieszaj, żeby pozbyć się grudek. Zagotuj całość. Śmietanę wymieszaj razem z sokiem z 1 lub 2 cytryn oraz odrobiną soli. Wlej do wywaru i zagotuj.

ryba na obiad

 

Steki z ryby

Składniki:
– filet z białej ryby 300 gramów
– puszka ananasa- 1 sztuka
– jogurt naturalny, gęsty, np. grecki- 1 sztuka
– jajka- 2 sztuki
– mąka- 80 gramów
– bułka tarta- 100 gramów
– wiórki kokosowe- 100 gramów
– posiekany koperek- 1 szczypta
– olej do smażenia
– przyprawy- według uznania
Sposób przygotowania:
Filet z ryby pokrój w paski i dodaj przyprawy. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, tak by nabrały rumianego koloru. Odstaw je i wymieszaj z bułką tartą. Panieruj kawałki ryby najpierw w mące, następnie we wcześniej roztrzepanych  jajkach, a na końcu w przygotowanych wiórkach kokosowych. Po opanierowaniu wszystkich kawałków, smaż je na patelni na złoty kolor. Możesz również upiec je w piekarniku bez użycia tłuszczu. Wymieszaj sok z ananasa z jogurtem naturalnym, a następnie dodaj kilka kostek owocu. Rybę polej przygotowanym sosem, danie możesz podawać również z pieczonymi ziemniaczkami.

steki z ryby

Pulpety rybne

 

Składniki:
– Jajka- 2 sztuki
– cebula – 1 sztuka
– olej do smażenia
– świeża kolendra-1 pęczek
– filet z białej ryby- 0.4 kilograma
– przyprawy- według uznania
– mąka kukurydziana- 2 łyżki
-oczyszczone krewetki-200 gramów
Sposób przygotowania:
W maszynce do mielenia zmiel przygotowaną rybę. Surowe krewetki posiekaj na jak najmniejsze części. Połącz je ze zmieloną wcześniej rybą. Wymieszaj dokładnie masę i dodaj do niej posiekaną kolendrę, rozkłócone jaja, posiekaną cebulę i przyprawy. Następnie formuj małe i okrągłe kotleciki. Tak przygotowane pulpety panieruj w mące i smaż na oleju. Kotlety możesz podać z surówką z kiszonej kapusty.

kotlety rybne

Sałatki!

Składniki:
– ok. 5 większych ziemniaków
– puszka tuńczyka w oleju
– 1 awokado
– zielona cebula
– jogurt naturalny (gęsty)- 50ml
– majonez- 50ml
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach ugotuj w osolonej wodzie. Odczekaj do wystygnięcia i obierz je z łupiny, a następnie pokrój je w cienkie plasterki, lub kostkę. Po przygotowaniu ziemniaków, dokładnie odsącz tuńczyka z oleju. Umyj oraz osusz zieloną cebulkę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Następnie dokładnie obierz awokado i pokrój je tak samo jak cebulkę. Ziemniaki wraz z awokado i cebulką przełóż  do miski. Do mieszanki dodaj jogurt naturalny razem z majonezem. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Delikatnie wymieszaj i włóż na parę godzin do lodówki.

sałatka z rybą

 

Składniki:
– sałata (dowolna)
– papryka czerwona- 1
– tuńczyk w puszce
– twardy biały ser kozi- 150g
– sok z cytryny- 3 łyżki
– żółtko
– oliwa lub olej- 30ml
– jogurt naturalny- 50ml
– łyżeczki miodu- 1-2
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj a następnie osusz sałatę. Umyj paprykę, usuń z niej gniazdo nasienne i pokrój ją w cienkie paseczki. Tuńczyka dokładnie odsącz  z zalewy. Biały, kozi ser przełóż na deskę do krojenia i pokrój w ok. 1cm kostkę. Paprykę wraz z tuńczykiem  i serem rozłóż na sałacie. Dokładnie utrzyj żółtko razem z sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Dodaj kilka kropli oliwy i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj  jogurt naturalny. Sałatę polej przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, smacznego!

sałatka