Zielono mi… i pysznie! Makaron ze szpinakiem, który pokochasz
Makaron w różnej postaci cieszy się ogromną popularnością na świecie, a Polska nie jest w tej sytuacji wyjątkiem. Dzisiaj zaserwuję wam kolejny przepis, ale tym razem w grę będzie wchodzić szpinak z dodatkami.
Wszyscy znają najpopularniejszy na świecie makaron spaghetti. W ubiegłym roku należał do najczęściej zamawianych i podawanych makaronów w Polsce, zarówno w wersji bolognese, jak i carbonara. Na kolejnych miejscach uplasowały się penne z kurczakiem oraz makaron ze szpinakiem. Sprzedaż makaronu z roku na rok rośnie, w porównaniu do ziemniaków i ryżu. Ponadto ciekawą informacją jest fakt, że w Polsce istnieje ponad 600 kształtów makaronu, można więc stwierdzić, że Polacy kochają makaron w każdej postaci. Producenci makaronów od czasu do czasu nadają mu wiele nowych kształtów, rozmiarów, a nawet kolorów dla samego urozmaicenia produktu. Moim ulubionym jest makaron ze szpinakiem, który idealnie komponuje się z intensywnym sosem serowo-śmietanowym. Jednak nie jest to jedyne smaczne rozwiązanie. Do dania dobrze pasowałby też parmezan lub ser feta. Jeżeli szukacie szybkiego i prostego przepisu na obiad trafiliście idealnie. Wykonanie zajmie wam nie więcej, niż 10 minut! Zainspiruj się pomysłem i stwórz własną wersję!
Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom, które są w nim zawarte oraz dzięki obecności potasu, żelaza i kwasu foliowego.
Składniki na zielony makaron ze szpinakiem
- 150 g makaronu
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 łyżki masła
- 150 g szpinaku
- 1-3 szklanki śmietanki 30%
- 1-3 szklanki tartego parmezanu
Przygotowanie
Zacznij od odcedzenia i opłukania szpinaku. Makaron włóż do garnka i gotuj w osolonej wodzie. W tym czasie postaraj się na patelni na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, smaż około 5 – 7 minut. Dopraw solą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj smażenie jeszcze przez 2 minuty. Powoli dodawaj szpinak, mieszając i podgrzewając przez minutę, aż zwiędnie. Następnie wlej śmietanę, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą, całość dalej gotuj i mieszaj dodając odcedzony szpinak. Prawie gotowe danie połącz z wybranym serem. Nie zapomnij o dekoracyjnym i apetycznym udekorowaniu makaronu pozostałością niewykorzystanego sera. Smacznego!