Temat: Jak ugotować kalafior?
soli sie wode? ile czasu gotuje?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
soli sie wode? ile czasu gotuje?
Tak, ale nie za dużo tej soli żeby nie przesadzić. Później można przecież gotową potrawę dosolić:)
Ja gotuję tak 15 min. żeby miał trochę chrupkości, nie był taki rozgotowany. Oczywiście jak podzielisz na większe części to trochę dłużej, małe różyczki szybciej się gotują. Po 15 min. wyciągnij ze dwie na talerz i sprawdź widelcem jakie są i czy dalej gotować:)
polecam gotować na parze, na takim sitku. przez 6-7 minut, tak żeby był miękki ale wciąż stawiał opór przy wbijaniu widelca. soli się samego kalafiora, nie wodę, albo już na talerzu, albo pod koniec gotowania, w garnku. jest lepszy od zwykłego, z wody.
Przede wszystkim krótko:) Rozgotowany traci smak...
Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później się odrzuca cały głąb i twardsze łodygi, czyli marnuje jadalną jego część... Jestem przeciw marnowaniu jedzenia w taki sposób, tylko dla efektu wizualnego...
A ja ścieram na tarce i dodaję do zupy pod koniec.
> Anays napisał/a:
> Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później się odrzuca cały głąb i twardsze łodygi, czyli marnuje jadalną jego część... Jestem przeciw marnowaniu jedzenia w taki sposób, tylko dla efektu wizualnego...
Mi też szkoda, dlatego kiedy potrzebuję same różyczki kalafiora albo brokuła, np. do sałatki, to łodygi odcinam i zostawiam sobie na zupę jarzynową.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź