1

Temat: Jak ugotować kalafior?

soli sie wode? ile czasu gotuje?

2

Odp: Jak ugotować kalafior?

Tak, ale nie za dużo tej soli żeby nie przesadzić. Później można przecież gotową potrawę dosolić:)
Ja gotuję  tak 15 min. żeby miał trochę chrupkości, nie był taki rozgotowany. Oczywiście jak podzielisz na większe części to trochę dłużej, małe różyczki szybciej się gotują. Po 15 min. wyciągnij ze dwie na talerz i sprawdź widelcem jakie są i czy dalej gotować:)

3

Odp: Jak ugotować kalafior?

polecam gotować na parze, na takim sitku. przez 6-7 minut, tak żeby był miękki ale wciąż stawiał opór przy wbijaniu widelca. soli się samego kalafiora, nie wodę, albo już na talerzu, albo pod koniec gotowania, w garnku. jest lepszy od zwykłego, z wody.

4

Odp: Jak ugotować kalafior?

Przede wszystkim krótko:) Rozgotowany traci smak...

5

Odp: Jak ugotować kalafior?

Widziałam przepis, w którym kalafiora gotuje się w całości... A później się odrzuca cały głąb i twardsze łodygi, czyli marnuje jadalną jego część... Jestem przeciw marnowaniu jedzenia w taki sposób, tylko dla efektu wizualnego...

6

Odp: Jak ugotować kalafior?

A ja ścieram na tarce i dodaję do zupy pod koniec.