1

Temat: Jak ugotować kalafior?

soli sie wode? ile czasu gotuje?

2

Odp: Jak ugotować kalafior?

Tak, ale nie za dużo tej soli żeby nie przesadzić. Później można przecież gotową potrawę dosolić:)
Ja gotuję  tak 15 min. żeby miał trochę chrupkości, nie był taki rozgotowany. Oczywiście jak podzielisz na większe części to trochę dłużej, małe różyczki szybciej się gotują. Po 15 min. wyciągnij ze dwie na talerz i sprawdź widelcem jakie są i czy dalej gotować:)

3

Odp: Jak ugotować kalafior?

Szczerze powiedziawszy to sama nigdy nie zwracałam uwagi na to ile gotuję kalafiora. Gotuje się go na tyle krótko,że po prostu sprawdzam co jakiś czas na ile jest ugotowany. Nie przegotowuję , wolę jak jest lekko chrupiący. Polecam również wrzucać do już gotującej się lekko osolonej wody. Dzieki temu nie będzie tracił witamin ( im krócej się gotuje warzywa tym lepiej)"
[url]https://www.przepisy.pl/blog/ile-gotowac-kalafior[/url]

potem tylko dodaje masełka, bułeczki tartej. Ewentualnie dosalam. Pycha !

4

Odp: Jak ugotować kalafior?

polecam gotować na parze, na takim sitku. przez 6-7 minut, tak żeby był miękki ale wciąż stawiał opór przy wbijaniu widelca. soli się samego kalafiora, nie wodę, albo już na talerzu, albo pod koniec gotowania, w garnku. jest lepszy od zwykłego, z wody.

5

Odp: Jak ugotować kalafior?

Przede wszystkim krótko:) Rozgotowany traci smak...