Przekąski i potrawy dla dzieci na party – pomysłowe przepisy

28 lutego 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Każda mama zna od podszewki organizację urodzin, czy imprez swojego dziecka. Trzeba wtedy zorganizować atrakcje, oraz odpowiednie jedzenie. Często do dziecka przychodzi mnóstwo gości i może być ciężko wszystkich zadowolić. Dzieci bezapelacyjnie uwielbiają wszelkiego rodzaju hamburgery, hot-dogi, sałatki, zapiekanki, pizzę, mini kanapeczki no i słodycze…

Mamy dla Was jednak ciekawe pomysły na przystawki, które łatwo się wykonuje, a jednak są świetnym pomysłem na przekąskę. Pamiętajcie: musi być kolorowo i fantazyjnie a potrawy wykonane z wysokiej jakości produktów. Jeśli coś na słodko to najlepiej małe babeczki czy muffinki na jedn gryz, domowe lody z bananów czy ręcznie wykonane lizaczki.

 

Dzieci potrafią być wymagające pod względem kulinarnym i wybredne, więc poprzeczka jest postawiona dość wysoko. Zamiast niezdrowych i tuczących słodyczy czy chipsów zaserwuj pociechom fajną kulinarną frajdę – czekoladowe fondue z tacami pełnymi owoców i mini ciasteczek, wafli czy biszkoptów.

 

Wąż kanapkowy z ogórkiem

składniki:

  • pieczywo tostowe
  • smakowy serek
  • masło
  • starta marchewka
  • szynka konserwowa
  • plasterki żółtego sera
  • długi ogórek
  • szczypiorek
  • kiwi czerwona papryka
  • wykałaczki

Za pomocą specjalnej foremki lub np: kieliszka wykrawaj z pieczywa małe okrągłe kawałeczki, posmaruj je na przemian masłem i serkiem,  szynką, plasterkiem sera i marchewką (na każdy plater należy dodatkowo nałożyć serek, aby zlepić całość). Układaj w formie długiego ogona, z ogórka i papryki zrób głowę węża i ogon, język zrobisz z szynki.

Lody z bananów w posypkach

 

  • 6 patyczków do lodów
  • 3 banany
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • dowolna posypka
Banany obrać, każdy przekroić na pół. W każdą połówkę wbić patyczek do lodów. Ułożyć na papierze do pieczenia i odłożyć do zamrażarki na 15 minut.
Po 15 minutach czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem. Wyjmować po kolei banany z zamrażarki, otaczać w czekoladzie i bardzo szybko w posypce np; orzechach, wiórkach itp. Odłożyć na kilka godzin do zamrażarki.

 

Popcornowe kule

popcorn

Co kupić?

  •  dwie porcje popcornu przyrządzonego wg. przepisu na opakowaniach lub gotowego produktu
  • 300 g cukierków- krówek lub ok. 6 łyżek masy korówkowej z puszki
  • pół kostki masła (100g)

Przygotowanie:

Krówki lub masę należy podgrzać z masłem na małym ogniu, tak długo aż wszystko się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie załóż rękawiczki i w dużej misce wymieszaj popcorn wraz z masą tak, aby wszystko było oblepione. Teraz wystarczy uformować małe kulki, podobnie jak byśmy lepili śnieżne kulki. Wielkością powinny przypominać małe mandarynki. Odkładaj na papier do wystygnięcia. Podawaj na talerzu lub  na patyczkach, które następnie wbij np. w jabłko.

 

Truskawkowo

truskawki

Co kupić?

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 -36%
  •  dwie łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
  •  ok. 20 dkg truskawek
  • kilka pokrojonych na połówki winogron
  • wiórki kokosowe, posiekane orzechy itp.

Przygotowanie:

Śmietankę należy ubić i pod koniec dodać cukier. Teraz weź połowę truskawek i zblenduj je z odrobiną cukru na mus, a drugą połowę pokrój na pół. W wysokim pucharku, czy naczyniu ułóż truskawki, winogrona i bakalie. Teraz zmieszaj śmietanę z połową musu i dodaj do pucharku. Na wierzch połóż truskawki, mus, owoce i listek mięty.

 

Deser z kiwi

kiwi

Co kupić?

  • dwa owoce kiwi
  • duży, waniliowy serek homogenizowany
  • kilka pokruszonych bez
  • prażone orzeszki w karmelu

Przygotowanie:

Ułóż warstwami kiwi-beza-serek-kiwi-beza-orzeszki.

Bułka wąż

wąż bułka

Co kupić?

ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 220 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 5 g drożdży instant lub 10 g świeżych

dodatkowo:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka plasterków szynki, sera
  • chili
  • 2 ziarna pieprzu na oczy

Przygotowanie:

W misce wymieszaj składniki na ciasto drożdżowe i zacznij urabiać ciasto. Następnie zostaw je na 1-1,5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 20-25 kawałków. Teraz uformuj z nich kulki, połącz ze sobą jedna obok drugiej na kształt węża i zostaw je na 40-55 minut. Piecz węża w 190 stopniach przez 15-20 minut, aż do zarumienienia. Teraz pokrój szynkę, ser i pomidorki.Wbij je wykałaczką na bułkę, z pieprzu zrób oczy, a z chili język węża. Możesz to zrobić w inny, dowolny sposób, na co tylko wyobraźnia pozwala.

 

Zdrowe szaszłyki

szaszłyki

Co kupić?

  • ser
  • papryka
  • ogórek
  • rzodkiewka
  • oliwki
  • feta
  • lub ulubione warzywa dziecka

Przygotowania:

Pokrój wszystko w kostkę i nadziej na patyczki.

 

 

frytkiFrytki z batatów

 

Co kupić?

  • słodkie ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka
  • oregano
  • czosnek w proszku

Przygotowanie:

Ziemniaki pokrój w paski, posyp przyprawami, delikatnie pokrop oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut.

 

Zawijańce

Co kupić?

  • plastry sera
  • plastry szynki
  • liście sałaty

Przygotowanie:

Ilość składników tak naprawdę zależy od ilości dzieci. Składniki ułóż na sobie, ser, szybka, sałata i zawiń w rulonik. Dzięki temu dziecko przekąsi coś zdrowego, a Ty nie narobisz się w kuchni.

 

Mini kanapeczki crostini

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Możliwie cienką bagietkę kroimy w kromki centymetrowej grubości. Układamy pojedynczą warstwą na blasze i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy mniej więcej 8 minut, czyli do chwili, aż bułka zarumieni się i będzie chrupka. Trzeba często sprawdzać, żeby nie przegapić właściwej chwili i nie doprowadzić grzanek do zwęglenia. Gotowe grzaneczki studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika. Podajemy na gorąco (podgrzewamy w piekarniku) lub zimno, z rozmaitymi dodatkami.

Hamburgery z ananasem

składniki:

500 g wołowiny mielonej lub mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego np. z indyka
6 dymek drobno posiekanych lub 3 cebulki
1 jajko
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 bułki do hamburgerów gotowe lub tosty
liście sałaty
4 plasterki żółtego sera
keczup, majonez
pieprz sól, kmin rzymski
puszka całych ananasów w plastrach

Mięso wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać jajko, doprawić do smaku przyprawami. Uformować 4 płaskie kotlety i smażyć na grillu lub patelni grillowej. Bułki zapiec w piekarniku, kłaść upieczonego kotleta posmarowanego musztardą, kłaść liść sałaty i plaster ananasa,plaster sera,  smarować keczupem i majonezem. Można osobno przygotować dipy.

 

Muffinki z piankami marshmallow

Są to muffinki idealne na dziecięce urodziny i kinderbale, proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe i ciągnące się dzięki dodaniu do nich pianek marshmallow.

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
2 tabliczki czekolady mlecznej
1,5 szklanki mleka
100 ml oleju
2 jajka
pianki marshmallow np.Haribo lub Jojo, bakalie (skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy, płatki migdałów), cukrowe kuleczki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy. Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka – mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem. Na środek każdej foremki układamy piankę i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.20 minut.
Przygotowujemy lukier cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny.
Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami, bakaliami, cukrowymi kuleczkami, płatkami migdałów – jak sobie dziecko wymarzy.

autor: Gosia67

Mini hot dogi w trzech wersjach

  • 9 małych, podłużnych miękkich bułeczek, np śniadaniowych
  • masło do posmarowania bułeczek
  • 3 mini paróweczki
  • 3 kiełbaski „do piwa”
  • 3 małe białe kiełbaski surowe
  • ketchup
  • sos tatarski : 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, 2 korniszony, 10 marynowanych pieczarek, 1/2 cebulki czerwonej, szczypta soli i pieprzu
  • sos ogórkowy: 2 ogórki kiszone, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy dijon
  • chrzan żurawinowy: 2 łyżki chrzanu śmietankowego, 2 łyżeczki konfitury żurawinowej

oraz:

  • sałata, np roszponka
  • koktajlowe pomidorki

Przygotować sosy: Chrzan wymieszać z żurawiną. Majonez wymieszać z musztardą, dodać drobno posiekane składniki: pieczarki, ogórki i cebulkę, doprawić do smaku. Ogórki do sosu zetrzeć na grubych oczkach i dobrze odcisnąć w dłoniach, osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym, wymieszać z miodem i musztardą.
Bułeczki rozkroić, posmarować delikatnie masłem. Parówki podgrzać w wodzie, kiełbaski białe zaparzyć i zgrillować z obu stron, a kiełbaski do piwa zarumienić na natłuszczonej patelni, potrząsając nią.
Rozkrojone bułki podpiec chwilę na suchej powierzchni rozgrzanego grilla z obu stron. Do każdej dodać łyżeczkę sosu i kiełbaskę oraz sałatę i pomidorki.
Propozycja kombinacji: biała kiełbaska + sos chrzanowo-żurawinowy. Kiełbaska do piwa + sos tatarski i ketchup (opcjonalnie), Parówki + sos ogórkowy.

Autor: thegrooba

 

zobacz również:

Imprezowe przekąski i przystawki

Imprezowe koreczki – różne pomysły

Najlepsze imprezowe sałatki

Przekąski na imprezę na ciepło – różne przepisy