Każda mama zna od podszewki organizację urodzin, czy imprez swojego dziecka. Trzeba wtedy zorganizować atrakcje, oraz odpowiednie jedzenie. Często do dziecka przychodzi mnóstwo gości i może być ciężko wszystkich zadowolić. Dzieci bezapelacyjnie uwielbiają wszelkiego rodzaju hamburgery, hot-dogi, sałatki, zapiekanki, pizzę, mini kanapeczki no i słodycze…
Mamy dla Was jednak ciekawe pomysły na przystawki, które łatwo się wykonuje, a jednak są świetnym pomysłem na przekąskę. Pamiętajcie: musi być kolorowo i fantazyjnie a potrawy wykonane z wysokiej jakości produktów. Jeśli coś na słodko to najlepiej małe babeczki czy muffinki na jedn gryz, domowe lody z bananów czy ręcznie wykonane lizaczki.
Dzieci potrafią być wymagające pod względem kulinarnym i wybredne, więc poprzeczka jest postawiona dość wysoko. Zamiast niezdrowych i tuczących słodyczy czy chipsów zaserwuj pociechom fajną kulinarną frajdę – czekoladowe fondue z tacami pełnymi owoców i mini ciasteczek, wafli czy biszkoptów.
Wąż kanapkowy z ogórkiem
składniki:
pieczywo tostowe
smakowy serek
masło
starta marchewka
szynka konserwowa
plasterki żółtego sera
długi ogórek
szczypiorek
kiwi czerwona papryka
wykałaczki
Za pomocą specjalnej foremki lub np: kieliszka wykrawaj z pieczywa małe okrągłe kawałeczki, posmaruj je na przemian masłem i serkiem, szynką, plasterkiem sera i marchewką (na każdy plater należy dodatkowo nałożyć serek, aby zlepić całość). Układaj w formie długiego ogona, z ogórka i papryki zrób głowę węża i ogon, język zrobisz z szynki.
Lody z bananów w posypkach
6 patyczków do lodów
3 banany
120 g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju słonecznikowego
dowolna posypka
Banany obrać, każdy przekroić na pół. W każdą połówkę wbić patyczek do lodów. Ułożyć na papierze do pieczenia i odłożyć do zamrażarki na 15 minut.
Po 15 minutach czekoladę roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem. Wyjmować po kolei banany z zamrażarki, otaczać w czekoladzie i bardzo szybko w posypce np; orzechach, wiórkach itp. Odłożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Popcornowe kule
Co kupić?
dwie porcje popcornu przyrządzonego wg. przepisu na opakowaniach lub gotowego produktu
300 g cukierków- krówek lub ok. 6 łyżek masy korówkowej z puszki
pół kostki masła (100g)
Przygotowanie:
Krówki lub masę należy podgrzać z masłem na małym ogniu, tak długo aż wszystko się rozpuści i powstanie jednolita masa. Następnie załóż rękawiczki i w dużej misce wymieszaj popcorn wraz z masą tak, aby wszystko było oblepione. Teraz wystarczy uformować małe kulki, podobnie jak byśmy lepili śnieżne kulki. Wielkością powinny przypominać małe mandarynki. Odkładaj na papier do wystygnięcia. Podawaj na talerzu lub na patyczkach, które następnie wbij np. w jabłko.
Truskawkowo
Co kupić?
200 ml słodkiej śmietanki 30 -36%
dwie łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
ok. 20 dkg truskawek
kilka pokrojonych na połówki winogron
wiórki kokosowe, posiekane orzechy itp.
Przygotowanie:
Śmietankę należy ubić i pod koniec dodać cukier. Teraz weź połowę truskawek i zblenduj je z odrobiną cukru na mus, a drugą połowę pokrój na pół. W wysokim pucharku, czy naczyniu ułóż truskawki, winogrona i bakalie. Teraz zmieszaj śmietanę z połową musu i dodaj do pucharku. Na wierzch połóż truskawki, mus, owoce i listek mięty.
W misce wymieszaj składniki na ciasto drożdżowe i zacznij urabiać ciasto. Następnie zostaw je na 1-1,5 godziny. Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 20-25 kawałków. Teraz uformuj z nich kulki, połącz ze sobą jedna obok drugiej na kształt węża i zostaw je na 40-55 minut. Piecz węża w 190 stopniach przez 15-20 minut, aż do zarumienienia. Teraz pokrój szynkę, ser i pomidorki.Wbij je wykałaczką na bułkę, z pieprzu zrób oczy, a z chili język węża. Możesz to zrobić w inny, dowolny sposób, na co tylko wyobraźnia pozwala.
Zdrowe szaszłyki
Co kupić?
ser
papryka
ogórek
rzodkiewka
oliwki
feta
lub ulubione warzywa dziecka
Przygotowania:
Pokrój wszystko w kostkę i nadziej na patyczki.
Frytki z batatów
Co kupić?
słodkie ziemniaki
oliwa z oliwek
słodka papryka
oregano
czosnek w proszku
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w paski, posyp przyprawami, delikatnie pokrop oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut.
Zawijańce
Co kupić?
plastry sera
plastry szynki
liście sałaty
Przygotowanie:
Ilość składników tak naprawdę zależy od ilości dzieci. Składniki ułóż na sobie, ser, szybka, sałata i zawiń w rulonik. Dzięki temu dziecko przekąsi coś zdrowego, a Ty nie narobisz się w kuchni.
Mini kanapeczki crostini
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Możliwie cienką bagietkę kroimy w kromki centymetrowej grubości. Układamy pojedynczą warstwą na blasze i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy mniej więcej 8 minut, czyli do chwili, aż bułka zarumieni się i będzie chrupka. Trzeba często sprawdzać, żeby nie przegapić właściwej chwili i nie doprowadzić grzanek do zwęglenia. Gotowe grzaneczki studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika. Podajemy na gorąco (podgrzewamy w piekarniku) lub zimno, z rozmaitymi dodatkami.
Hamburgery z ananasem
składniki:
500 g wołowiny mielonej lub mięsa wieprzowo-wołowego lub drobiowego np. z indyka
6 dymek drobno posiekanych lub 3 cebulki
1 jajko
2 łyżeczki musztardy Dijon
4 bułki do hamburgerów gotowe lub tosty
liście sałaty
4 plasterki żółtego sera
keczup, majonez
pieprz sól, kmin rzymski
puszka całych ananasów w plastrach
Mięso wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać jajko, doprawić do smaku przyprawami. Uformować 4 płaskie kotlety i smażyć na grillu lub patelni grillowej. Bułki zapiec w piekarniku, kłaść upieczonego kotleta posmarowanego musztardą, kłaść liść sałaty i plaster ananasa,plaster sera, smarować keczupem i majonezem. Można osobno przygotować dipy.
Muffinki z piankami marshmallow
Są to muffinki idealne na dziecięce urodziny i kinderbale, proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe i ciągnące się dzięki dodaniu do nich pianek marshmallow.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do drugiej miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, kakao, mieszamy. Do przestudzonej czekolady dodajemy mleko, olej i jajka – mieszamy, a następnie dosypujemy sypkie produkty i ucieramy drewnianym tłuczkiem. Na środek każdej foremki układamy piankę i zalewamy masą do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok.20 minut.
Przygotowujemy lukier cytrynowy ucierając 1 szklankę cukru pudru i 3 łyżkami soku z cytryny.
Upieczone i przestudzone babeczki dekorujemy lukrem, piankami, bakaliami, cukrowymi kuleczkami, płatkami migdałów – jak sobie dziecko wymarzy.
Przygotować sosy: Chrzan wymieszać z żurawiną. Majonez wymieszać z musztardą, dodać drobno posiekane składniki: pieczarki, ogórki i cebulkę, doprawić do smaku. Ogórki do sosu zetrzeć na grubych oczkach i dobrze odcisnąć w dłoniach, osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym, wymieszać z miodem i musztardą.
Bułeczki rozkroić, posmarować delikatnie masłem. Parówki podgrzać w wodzie, kiełbaski białe zaparzyć i zgrillować z obu stron, a kiełbaski do piwa zarumienić na natłuszczonej patelni, potrząsając nią.
Rozkrojone bułki podpiec chwilę na suchej powierzchni rozgrzanego grilla z obu stron. Do każdej dodać łyżeczkę sosu i kiełbaskę oraz sałatę i pomidorki.
Propozycja kombinacji: biała kiełbaska + sos chrzanowo-żurawinowy. Kiełbaska do piwa + sos tatarski i ketchup (opcjonalnie), Parówki + sos ogórkowy.