Wielobarwne, smakowite sałatki z jajkiem i warzywami lub wędlinami to świetny pomysł na kolację lub śniadanie na co dzień i na specjalne okazje. Przedstawiamy szybkie, łatwe i sprawdzone przepisy i inspiracje kulinarne.
Sałatka jajeczna z selerem
Składniki:
– 12 dużych jaj
– 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 1 łodyga selera drobno pokrojona w kostkę
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki posiekanego koperku
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Włożyć jajka do dużego garnka i zalać zimną wodą. Ugotować jajka na twardo, ostudzić, obrać i posiekać, a następnie włożyć do dużej miski. W osobnej misce wymieszać czerwoną cebulę, seler, majonez, koperek, musztardę Dijon, sok z cytryny, sól i pieprz. Po całkowitym połączeniu dressingu wylać go na posiekane jajka i delikatnie wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce.
Sałatka jajeczna z papryką
Składniki:
– 6 dużych jajek, ugotowanych na twardo obranych i grubo posiekanych
– 1/4 szklanki + 1 łyżka majonezu
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1/2 szklanki drobno posiekanej czerwonej papryki
– 1 łodyga selera pokrojonego w cienkie plasterki
– 1/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Delikatnie wymieszać jajka, majonez, musztardę, czerwoną paprykę, seler i mieloną czerwoną paprykę. Dodać sól i pieprz do smaku.
Sałatka z jajek i kaparów
Składniki:
– 8 dużych jajek, ugotowanych na twardo, obranych i pokrojonych
– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżki musztardy Dijon
– 3 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
– 2 łyżki kaparów, wypłukanych i odsączonych
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę jajeczną można przygotować do 2 dni wcześniej.
Sałatka z jajek i ziemniaków
Składniki:
– 1/2 kg czerwonych i białych młodych ziemniaków
– 1/2 szklanki selera naciowego, posiekanego
– 6 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki
Dressing:
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu z czerwonego wina
– 3 łyżki musztardy
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– posiekana natka pietruszki do smaku
Przygotowanie:
Zagotować w dużym garnku osoloną wodę. W zależności od wielkości ziemniaków podzielić je na pół lub na ćwiartki. Ostrożnie wrzucić do garnka i gotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaków odcedzić i włożyć do dużej miski z selerem i jajkami na twardo. W małej misce wymieszać wszystkie składniki dressingu. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, zalać sosem i wymieszać. Przyprawić i udekorować pietruszką do smaku.
Sałatka jajeczna z tostami
Składniki:
– 4 duże jajka
– 4 kromki chleba na zakwasie
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– paczka mieszanych sałat (baby romaine, frisee, radicchio, rukola lub młody jarmuż)
– 3 do 4 łyżek sosu miodowo-musztardowego
Przygotowanie:
Posmarować kromki chleba z obu stron oliwą z oliwek. Podgrzać patelnię żeliwną lub patelnię grillową na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Smażyć kromki chleba ok. 2 min. z każdej strony lub do zrumienienia. W dużej misce wymieszać sałaty z 3-4 łyżkami dressingu. Podawać z chlebem tostowym, skropionym sosem.
Mix sałat z jajkiem i pomidorkami
Składniki:
– 2 duże jajka ugotowane na twardo (przekrojone na pół)
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka miodu
– 1 ząbek czosnku
– 1 szczypta soli
– pieprz czarny, do smaku
– 2 szklanki mieszanki sałat
– 1 szalotka, posiekana
– pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół
– 1/4 szklanki kiełków lucerny
– 1/2 awokado, pokrojone
Przygotowanie:
Ugotować jajka na twardo. Odcedzić, obrać i każde jajko przekroić na pół. W małej lub średniej szklanej miarce wymieszać oliwę z oliwek, ocet winny, musztardę, miód, czosnek, sól i pieprz. Podzielić mieszankę sałat, zieloną cebulę, marchewkę, kiełki lucerny i marchewkę między dwie miski sałatkowe. Posypać ciecierzycą i połówkami jajek, a następnie skropić sosem.
Sałatka z jajkami i fetą
Składniki:
– 1 jajko
– 1 mała główka delikatnej zielonej sałaty
– 5 łodyżek szparagów
– 1 łyżka octu balsamicznego
– sok z 1 cytryny
– 1 łyżka miodu
– 1 garść świeżej natki pietruszki lub drobno posiekanej kolendry
– 1 kropla oliwy z oliwek
– ser feta, pokruszony
– sól pieprz
Przygotowanie:
Ugotować jajko, obrać i pokroić na ćwiartki. Ułożyć liście sałaty, pokroić surowe łodygi szparagów na jednocentymetrowe kawałki i rozrzuć na sałacie. Wymieszać ocet, sok z cytryny, miód i świeże zioła, następnie powoli dodawać oliwę z oliwek, ubijając, aż dressing osiągnie pożądaną gęstość. Polać sałatkę dressingiem, a następnie pokruszyć fetę i położyć jajka. Na koniec posypać solą i pieprzem.
Sałatka z jajek i brązowego ryżu
Składniki:
– 1 szklanka brązowego ryżu
– 300 g zielonej fasolki
– 1 szklanka zielonego groszku
– 4 jajka
– 1 pęczek szczypiorku
– 55 g prażonych migdałów, grubo posiekanych
– 1/4 szklanki majonezu
– 1 łyżka octu winnego
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
Przygotowanie:
Ugotować jajka, obrać i przekroić na pół. Ugotować ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając fasolę i groszek w ostatnich 2 min. gotowania. Opłukać pod zimną wodą. Odsączyć. Wymieszać w misce majonez, ocet, musztardę i 1 łyżeczkę wody. Wymieszać ryż, fasolę, groszek, szczypiorek i migdały w dużej misce. Skropić dressingiem i posypać jajkami.
Sałatka z jajek i łososia
Składniki:
– 1 opakowanie miksu szpinaku, rukoli i roszponki baby
– 1 nieduża czerwona cebulka, posiekana w piórka
– 1/2 ogórka
– 4 jajka
– 100 g wędzonego łososia
– kilka rzodkiewek
– 2 łyżki ulubionych kiełków
– dressing musztardowo-miodowy: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny lub octu z czerwonego wina, 2-3 łyżeczki miodu, 2-3 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo lub półmiękko. Umyte i osuszone rzodkiewki oraz ogórka pokroić w plasterki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę posiekać w cienkie piórka. Miks zieleniny umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce umieścić zieleninę, obrane i pokrojone na pół jajka, kawałki wędzonego łososia, rzodkiewki, ogórka, cebulkę i kiełki. Składniki sosu miodowo-musztardowego połączyć ze sobą i polać sałatkę.
Sałatka z jajkami i burakami
Składniki:
– mieszanka sałat
– 1 duży upieczony lub ugotowany w skórce burak
– 3 jajka
– 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
– 250 g jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
– łyżka koperku
Przygotowanie:
Na dużym talerzu ułożyć mieszankę sałat. Buraka pokroić w kostkę i ułożyć na sałatach. Jajka ugotować i pokroić w ćwiartki, ułożyć na talerzu. Posypać ciecierzycą. Jogurt naturalny wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Polać sałatkę.
zobacz również:
Jajecznica na różne sposoby
Jajka faszerowane serem pleśniowym
Sałatki z jajkami – przepisy na jajeczne sałatki wiosenne
Jajka faszerowane – różne przepisy