Proste dania z kalafiora
Kalafior wcale nie musi być nudny – to wdzięczne i smaczne warzywo, z którego można wyczarować pyszne, aromatyczne zupy czy zdrowe sałatki. Co więcej, kalafior bez problemu znajdziemy w sklepach przez cały rok – czy to świeży, czy mrożony. Zarówno w roli głównej, jak i w dodatkach, odpowiednio przyrządzony i doprawiony kalafior posmakuje całej rodzinie. Oto kilka pomysłów na proste dania z tego warzywa.
Kalafiorowe curry
Kalafiorowe curry to warzywna wariacja na temat tradycyjnego curry. Kalafior świetnie będzie smakował w orientalnym wydaniu. Danie można przyozdobić koperkiem lub świeżą kolendrą. Podawać z brązowym ryżem, którego orzechowy posmak doda daniu charakteru.
Składniki:
- 1 kalafior
- 100 g pomidorów z puszki
- 400 ml mleka kokosowego
- 125 ml wody
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyzka pasty curry
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka curry
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru, ¼ łyżeczki cynamonu, ¼ łyżeczki chili
- 1-2 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
- Brązowy ryż
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej. Dodać drobno pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku i podsmażyć jeszcze przez minutę. Utrzeć ziarna kolendry. Dodać pozostałe i wymieszać. Wszystkie przyprawy wyłożyć na patelnię i smażyć kolejne 2 minuty mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki, wlać wodę oraz pomidory z puszki. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut albo do momentu, aż kalafior będzie al dente. Do składników dodać mleko kokosowe i pastę curry. Dusić kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Kalafiorowa zupa-krem
Delikatna zupa krem z kalafiora i porów świetnie będzie komponować się z podsmażanym boczkiem i natką pietruszki. Może być to dobra opcja dla nie do końca przekonanych do smaku kalafiora.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 por
- 3 ziemniaki
- 1 i ½ l rosołu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- Pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka masła
- 150 g wędzonego boczku do podania
- 2 łyżki śmietany do zabielenia
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Por i ziemniaki pokroić. Na patelni rozpuścić masło. Wsypać do niego przygotowane warzywa i obsmażyć ok. 3-5 minut. Dodać przeciśnięty czosnek i dalej smażyć ok. 1 minutę. Całość zalać bulionem i dodać kalafior podzielony na różyczki. Całość ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Gdy warzywa są już miękkie, zmiksować je na płynną masę. Zupę krem zabielić śmietaną i doprawić. Podawać z natką pietruszki i zrumienionym boczkiem.
Pieczony kalafior z kurczakiem w dressingu z tahini
Również nieco orientalna propozycja, która powinna przypaść do gustu każdemu wielbicielowi kultowego połączenia kurczaka z sezamem. W tym przypadku pieczony kalafior stanowi pyszny dodatek.
Składniki:
- 2 łyżeczki papryki
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 główki kalafiora w różyczkach
- 4 filety z udka kurczaka, pokrojone
- 1/3 szklanki tahini
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
- kilka płaskich liści pietruszki liści
- garść prażonych migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 250C. Wymieszać paprykę, kolendrę, oliwę z oliwek i szczyptę soli w misce. Umieścić kalafiora na dużej blasze do pieczenia i skropić go ponad połową przyprawionego oleju. Wymieszać, aby kalafior został równomiernie pokryty oliwą, a następnie piec przez 10 minut. Wrzucić filety do pozostałego przyprawionego oleju i zamarynować. Po 10 minutach wyjąc kalafiora z piekarnika, porządnie przemieszać zawartość i dodać kurczaka. Piec przez kolejne 10-15 minut, mieszając co 5 minut. Przygotować sos poprzez połączenie tahini, cytryny, wody, syropu klonowego / miodu i 2 łyżek oliwy z oliwek w miseczce. Wymieszać do uzyskania kremowego sosu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Upieczone danie polać sosem. Podawać z pokrojoną natką pietruszki i garścią prażonych migdałów.
Prosta sałatka z kalafiorem, ogórkiem i kukurydzą
Prosta sałatka do wykonania w 10 minut będzie doskonałą alternatywą dla popularnego, gotowanego kalafiora.
Składniki:
- 1 kalafior pocięty na różyczki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 długi ogórek pokrojony
- ½ papryki pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu lub greckiego jogurtu
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać majonez (lub jogurt) z koperkiem, solą i pieprzem. W drugiej misce połączyć kalafior, ogórka, kukurydzę i paprykę. Do całości dodać sos, a następnie dobrze wymieszać. Wierzch ozdobić szczypiorkiem.
Czosnkowe puree z kalafiora
Zdecydowanie lżejsze danie od popularnego ziemniaczanego puree z dodatkiem czosnku i parmezanu.
Składniki:
- 1 główka kalafiora, pokrojona w różyczki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ¼ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka śmietankowego twarogu o obniżonej zawartości tłuszczu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Kalafior ugotować na parze. W międzyczasie podgrzać oliwę na średnim ogniu. Podsmażyć na niej czosnek. Zdjąć z ognia. Połowę kalafiora zmiksować blenderem. Stopniowo dodawać resztę kalafiora, aż do uzyskania kremowej masy. Dodać czosnek, parmezan, twarożek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Serwować z natką pietruszki.
Sałatka z brokuła i kalafiora
Smaczna sałatka z dodatkiem boczku i sera cheddar, dla tych, którym kalorie niestraszne ;)
Składniki:
- 5 plasterków boczku
- 1 główka posiekanego brokuła
- 1 główka posiekanego kalafiora
- ¾ szklanki posiekanego sera Cheddar
- ¼ posiekanej czerwonej cebuli
- ½ szklanki białego cukru
- 1 łyżka stołowa octu
Przygotowanie:
Boczek podsmażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając go aż do równomiernego zrumienienia przez około 10 minut. Położyć na ręczniku papierowym, aby odsączył się nadmiar tłuszczu. W dużej misce wymieszać brokuły, kalafior, ser cheddar, cebulę i odsączony z tłuszczu boczek.Cukier i ocet połączyć w oddzielnej misce, aż do rozpuszczenia cukru – tak przygotowany sos dodać do miski z brokułami. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
zobacz również:
-
Kalafior na różne sposoby – pomysłowe dania
-
Kalafior inaczej – przepisy na dania z kalafiora
-
Wykaz top 50 polskich produktów HOT SUPERFOOD
-
Kapusta, kalafior – aby pozbyć się zapachu gotowania