Ciasto marchewkowe to ulubiona słodkość na naszym stole. Podajemy je zwykle z bitą śmietaną lub polewą czekoladową, ale chyba najbardziej smakuje nam polewa ubita w blenderze z serka lekko słonego śmietankowego (takiego typowego na kanapki), pół szklanki cukru pudru i pół paczki masła. Na wierzch masy kładziemy orzechy lub suszoną żurawinę. Ciasto najlepiej i najszybciej przygotujemy gdy zetrzemy marchew w specjalnym robocie kuchennym, bo najwięcej pracy jest właśnie podczas tarcia marchewki, ale przecież od czego mamy w domu męża lub tatę…
sposób przygotowania:
4 jajka utrzeć z 2 szklankami cukru
następnie dodać 2 szklanki mąki pszennej, szczyptę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oraz 3 łyżeczki cynamonu.
Stopniowo dolewać do masy 1,25 szklanki oleju roślinnego
dosypać szklankę posiekanych orzechów włoskich i rodzynki (ilość wedle uznania)