Proste ciasto marchewkowe z orzechami

4 października 2023, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Ciasto marchewkowe to ulubiona słodkość na naszym stole. Podajemy je zwykle z bitą śmietaną lub polewą czekoladową, ale chyba najbardziej smakuje nam polewa ubita w blenderze z serka lekko słonego śmietankowego (takiego typowego na kanapki), pół szklanki cukru pudru i pół paczki masła. Na wierzch masy kładziemy orzechy lub suszoną żurawinę. Ciasto najlepiej i najszybciej przygotujemy gdy zetrzemy marchew w specjalnym robocie kuchennym, bo najwięcej pracy jest właśnie podczas tarcia marchewki, ale przecież od czego mamy w domu męża lub tatę…

sposób przygotowania:

4 jajka utrzeć z 2 szklankami cukru

następnie dodać 2 szklanki mąki pszennej, szczyptę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oraz 3 łyżeczki cynamonu.

Stopniowo dolewać do masy 1,25 szklanki oleju roślinnego

dosypać szklankę posiekanych orzechów włoskich i rodzynki (ilość wedle uznania)

do masy dodać starte na drobnej tarce 4 marchewki

Miksować całość lub wymieszać drewnianą łyżką.

piec 1 godz. w temp. 180-190 st. C