Dzisiaj na tapetę bierzemy wątróbkę. Co prawda zdania są podzielone, jedni ją uwielbiają inni nienawidzą. Niektórzy przekonują się do niej z wiekiem. Dlatego postanowiłam pokazać Wam wątróbkę w niecodziennej odsłonie. Zazwyczaj jemy ją smażoną z cebulką z dodatkiem ziemniaków. Jednak mało kto wie, że można ją przyrządzić w zupełnie inny sposób, co również może zmienić jej standardowy smak i przekonać do siebie przeciwników. Zobaczcie sami.
Co nieco o wątróbce
Ze wszystkich podrobów najchętniej sięgamy po wątróbkę. Jej funkcja nie zniechęca nas do jedzenie – jak w przypadku nerek, które filtrują mocz – nie przerażają też jak uszy czy móżdżki. Są też znacznie bogatsze w składniki mineralne i witaminy niż np. śledziona czy płuca. Jeśli więc nawet od reszty podrobów nas „odrzuca” spróbujmy chociaż wątróbki. Naprawdę warto. Łatwo i szybko można z niej przyrządzić bardzo smaczne dania, a jednocześnie skorzystać z jej cennych zasobów.
Wątróbka zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego żelaza i witaminy B12. Dzięki niej dostarczymy też organizmowi dużą dawkę kwasu foliowego. Ten zestaw składników ma ogromny wpływ na produkcję czerwonych krwinek i wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Po wątróbkę powinny więc sięgać osoby z niedoborem żelaza, cierpiące na anemię czy kobiety które mają silne miesiączki. Wątróbka jest także bardzo bogata w witaminę A, która wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran, spowalnia procesy starzenia i poprawia wzrok.
Kolejnym cennym składnikiem wątróbki jest witamina PP, która wspomaga przemianę białek, tłuszczów i węglowodanów, jednocześnie usprawnia funkcjonowanie mózgu – poprzez lepsze jego ukrwienie. W wątrobie znajdziemy też dużo wysokowartościowego białka, a także witaminy D, E, K i C.Wątroba ma szerokie zastosowanie przy sporządzaniu wyrobów kulinarnych. Może być spożywana na surowo, półsurowo, smażona sauté i panierowana oraz duszona. Stanowi ona także surowiec do wyrobu zakąsek i pasztetów. Najlepsza do tych celów jest wątroba cielęca. Pod względem zawartości składników odżywczych wątrobie cielęcej dorównuje wątroba wieprzowa, ale jest ona trudniej strawna.
Jak przygotować wątróbkę? Należy wrzucić wątróbkę na bardzo rozgrzany tłuszcz i na krótko. Smażyć dokładnie tyle, by była ładnie zrumieniona na zewnątrz i miękka w środku. Jeśli chcemy, by była delikatniejsza w smaku, należy ją na przynajmniej godzinę przed przyrządzaniem namoczyć w mleku lub maślance – traci również wówczas charakterystyczny zapach. Jeśli mamy zamiar usmażyć ją z dodatkiem cebulki, dodajmy warzywo dopiero po chwili, gdy już wątróbka się lekko przysmaży i odparują puszczone przez nią soki. Nie należy również wątróbki solić przed smażeniem, lecz tuż po, albo po podaniu, aby nie stwardniała. Także jej duszenie, podgrzewanie, odsmażanie itp. sprawiają, że staje się gumowata.
Wątróbka w śmietanie
Składniki:
40 dag wątróbek z indyka
30 ml rosołu
20 ml kwaśniej śmietany
łyżka masła
olej
2 cebule
łyżeczka mąki
łyżka mielonej papryki
sól, pieprz, ocet
Przygotowanie:
Najpierw wątróbkę oczyszczam z błon, myję a następnie osuszam i kroję w kostkę. Po czym podsmażam ją na patelni z olejem. Cebulkę obieram i kroję w kostkę. I na drugiej patelni szklę ją na maśle. Wsypuję do niej paprykę i mieszam. Następnie wsypuję do niej wątróbki. Całość zalewam rosołem i doprawiam octem oraz przyprawami do smaku. Gotuję 10 min. W tym czasie mąkę rozrabiam ze śmietaną i dodaję do sosu, mieszam i zagotwuję.
Jabłka nadziewane wątróbką
Autor: Justyna
Składniki:
1 duże kwaśne jabłko
ok. 30 g wątróbki
kilka piórek cebuli
szczypta majeranku
sól do smaku
gaść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jabłko umyj i odetnij górną część, wydrąż ogryzek i napełnij wątróbką wymieszaną z cebulką, solą i majerankiem. Zawiń kawałkiem folii aluminiowej i połóż na grillu lub włóż do nagrzanego piekarnika. Grilluj aż mięso w środku będzie gorące i upieczone (około 20-30 minut). Podawaj z posypanymi na wierzchu orzechami włoskimi.
Wątróbka drobiowa z jabłkiem i miętą
Autor: ewuncja
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 małe cebule
1 jabłko
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
sól
pieprz
posiekana mięta i kilka listków do dekoracji
Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy i osuszamy, następnie obtaczamy w mące, na patelni rozgrzewamy olej i masło, smażymy wątróbkę. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Podsmażoną wątróbkę przekładamy na talerz a na tym samym tłuszczu smażymy cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli dodajemy wątróbkę, zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem – około 10 min. Jabłko oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w ćwiartki lub ósemki i dodajemy do wątróbki pod koniec duszenia. Na koniec dodajemy sól i pieprz oraz posiekaną miętę.
Wątróbka z cebulką i szpinakiem
Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
szpinak (u mnie mrożony) 3 kulki
1 cebula pokrojona w pół krążki
1 kostka czosnkowa
1 łyżka masła
olej do smażenia
sól morska, pieprz świeżo mielony wg. uznania
Przygotowanie:
Wątróbkę,myjemy,usuwamy błonki i odsączamy na ręczniku papierowym. Solimy i pieprzymy z każdych stron. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy szpinak i kostkę czosnkową. Dusimy do całkowitego odmarznięcia szpinaku i odparowania płynu. Przekładamy na talerz. Tę samą patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym, wlewamy olej i smażymy wątróbkę z cebulką. Jak wątróbka i cebula już są gotowe dodajemy wcześniej przygotowany szpinak. Całość jeszcze smażymy na wolnym ogniu mieszając parę minut i możemy podawać.
Wątróbka po włosku
Składniki:
1/2 puszki pomidorów
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
1/4 łyżeczki papryki
1 szklanka marchewki pokrojonej na cienkie plasterki
1/2 szklanki cebuli
2 ząbki czosnku
25 dag mięsa mielonego
1 średnia zielona papryka
1 łyżka oleju
1/2 kg wątróbek z kurczaka
25 dag spaghetti, ugotowanego i odsączonego
Przygotowanie:
W woku podsmażyć marchew, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 1 min. Dodać paprykę i smażyć 1 do 3 min. Zdjąć z woka. Na świeżym oleju usmażyć wątróbki. Dodać sos i wymieszać, dodać warzywa i wymieszać wszystkie składniki razem. Gotować mieszając przez 1 min. Podawać na spaghetti.
Wątróbka duszona z borowikami
Autor: okulary
Składniki:
1 kg wątróbki cielęcej
250 ml słodkiej śmietanki 30%
0,5 kg borowików
50 ml białego wytrawnego wina
2 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
3 szalotki
sól, pieprz i oliwa
1 łyżka masła
Przygotowanie: Wątróbkę oczyszczamy, kroimy w plastry, a następnie marynujemy w oliwie tymianku i plastrach czosnku. Grzyby kroimy w grubą kostkę,natomiast cebulę i czosnek siekamy.Przesmażamy grzyby z czosnkiem i szalotką, zalewamy winem i odparowujemy. Dodajemy śmietankę i tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Zamarynowaną wątróbkę przesmażamy krótko na patelni na złoty kolor,a następnie polewamy duszonymi prawdziwkami.
Wątróbka z wiśniami
Składniki:
10 dag cebuli
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka konfitur wiśniowych
szklanka bulionu mięsnego
2 łyżki octu balsamicznego
15 dag wiśni
60 dag wątróbki cielęcej (lub drobiowej)
2 łyżki mąki
8 listków szałwii
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w cienkie słupki, a czosnek drobno posiekać. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić czosnek oraz cebulę. Dodać konfitury, bulion i ocet balsamiczny. Wiśnie umyć, osuszyć, wyjąć pestki i dodać do sosu. Wątróbkę obrać z błon, pokroić na cztery plastry, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć wątróbkę po dwie minuty z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem. Po dwóch minutach dodać szałwię i razem smażyć. Sos przyprawić solą i pieprzem oraz konfiturą wiśniową i podać do wątróbek.
Wątróbka z gruszkami w sezamie
Autor: Pyza
Składniki:
25 dkg wątróbki z kurczaka
1 duża, ale twarda gruszka klapsa
sok z całej pomarańczy
2 łyżka mąki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki ziarenek sezamu
2-3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
do smaku: sól, pieprz mielony
Przygotowanie:
Wątróbkę oczyścić z żyłek, opłukać delikatnie i dobrze osuszyć, ew. pokroić na połówki. Gruszkę umyć, nie obierać ze skórki!, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Na talerzyku wymieszać mąkę z papryką i sezamem, opanierować kawałki wątróbki. Kłaść na dużą, rozgrzaną patelnię z olejem, smażyć po 3-4 min. z obu stron. Kiedy wątróbka się zrumieni można ją zdjąć na talerz albo zsunąć na bok i na tę samą patelnię położyć kawałki gruszek, oprószyć je cukrem i wlać sok pomarańczowy. Smażyć aż gruszki zmiękną a sok się zredukuje. Na koniec wszystko oprószyć nieco solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wątróbka w śliwkach
Autor: thegrooba
Składniki:
400 g wątróbki drobiowej
2 łyżki masła
mąka
4-5 czerwonych cebulek
10 suszonych śliwek
4 duże, okrągłe śliwki
150 ml soku śliwkowego
sos sojowy
pieprz świeżo mielony
sól
sezam
gałązki tymianku
Przygotowanie:
Całe śliwki zalać wrzątkiem, gotować aż skórka popęka. Wodę odlać, ściągnąć skórkę z owoców. Cebulki obrać, pokroić każdą na ćwiartki. Wrzucić na rozgrzane na patelni masło, dusić chwilę. Wątróbkę( opłukaną i oczyszczona z błonek) obtoczyć w mące, dodać na patelnię, zwiększyć ogień, podsmażyć, mieszając raz po raz, tak by się ścięła i kawałki lekko zarumieniły z każdej strony. Dodać pokrojone dowolnie śliwki, suszone śliwki( cale lub w paski), podlać 100ml soku śliwkowego, podgrzewać na dość dużym ogniu, mieszając, do odparowania połowy płynu. Ogień zmniejszyć na minimum. Wątróbkę doprawić sosem sojowym( tak od serca), solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolać resztę soku, trzymać na małym gazie. W dużym garnku zagotować wodę na kluski, posolić ją.