URODA I ZDROWIE

Potrawy z flądry – przepisy i właściwości smacznej ryby

14 września 2020, dodał: EKSPERTKA

O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba przekonywać nikogo. Zawierają one mnóstwo cennych składników, poprawiają stan naszego organizmu, a przede wszystkim są pyszne. Tym razem zajmiemy się flądrą. Niepozorną rybką, o której wielu zapomina. Zobaczcie dlaczego warto jeść flądrę oraz poznajcie kilka ciekawych przepisów.

Właściwości flądry

Zacznijmy od przedstawienia Wam tej cudownej rybki. Flądrę można spotkać w wodach Morza Bałtyckiego a także Północnego. Flądrę możecie bez obaw piec, grillować, dusić czy gotować na parze. Co prawda nie zaleca się jej smażenia, ponieważ wtedy pozbawiacie jej najcenniejszych składników, ale oczywiście możecie tez i w takiej formie ją spożywać.  Z flądry możecie wykorzystać zarówno filety jak i tuszki.

Flądra to przede wszystkim ogromna dawka kwasów tłuszczowych omega – 3 a także witaminy B12, fosforu, białka oraz selenu. Bez obaw mogą po nią sięgać kobiety w ciąży, ponieważ nie powoduje kumulowania się związków rtęci. Flądra to ryba z gatunku chudych, czyli na 100 g mięsa przypadają tylko 83 kcal. Zawiera śladowe ilości tłuszczu czy cholesterolu. Jedząc regularnie flądrę z pewnością poprawisz pracę swojego układu sercowo – naczyniowego, wzmocnisz stan kości i zębów, zwiększysz produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym, a także utrzymasz na odpowiednim poziomie równowagę kwasowo – zasadową. Flądra wyróżnia się również sporą zawartością selenu, który jest nam potrzebny, aby nasz układ immunologiczny mógł poprawnie pracować, a nasza odporność się zwiększała.

Liczne badania naukowe wskazują na dobroczynny wpływ kwasów tłuszczowych na organizm człowieka. W przypadku niektórych schorzeń neurologicznych, chorób układu krążenia, a nawet zmian nowotworowych dieta bogata w ryby może znacznie polepszyć stan zdrowia. Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych. Są również niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania oczu oraz mózgu. Jod zawarty w ich mięsie poprawia koncentrację, a witamina D zmniejsza ryzyko depresji.

Z pewnością najlepszą opcją jest kupno ryb z prywatnych, polskich hodowli. Odmiany pochodzące z zaufanych, dobrze zarządzanych, ekologicznych łowisk gwarantują wysoką jakość. Warto zauważyć, że spore znaczenie ma Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa (MSC) , zapewniający zrównoważony połów i wysoki standard. Oprócz tego, warto poszukać dobrze zaopatrzonych sklepów rybnych, w których dostrzega się spory ruch. Pamiętajmy, aby wybierać świeże ryby, o jaskrawym pigmencie skóry, niezamglonych, błyszczących oczach i niezbyt intensywnym zapachu. Ponadto, odpowiednio przygotowujmy dania z ryb, ponieważ ma to ogromne znaczenie.

Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest właściwe dla osób borykających się z podwyższonym cholesterolem, czy nadwagą. Zaś, niedogotowana ryba może zwiększyć ryzyko infekcji pasożytami. Mięso musi być zatem jędrne i miękkie. Smacznym i zdrowym rozwiązaniem jest pieczenie ryb, bądź gotowanie z nich zup.

Flądra na skwareczkach

Składniki :

  • 2 małe flądry
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku roztarte na miazgę z solą ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
  • sok z cytryny ( całej )
  • mąka do oprószenia

Przygotowanie:

Flądry skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć. Posolić , posypać pieprzem.i roztartym czosnkiem ( jak używamy mini kostki czosnkowej to już nie solimy ). Oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ). Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. i wytopić na skwarki na patelni. Zdjąć skwarki .Na rozgrzanym smalcu wytopionym ze słoniny usmażyć na rumiano z obu stron flądry ( w czasie smażenia poruszać patelnią by nie przywarły. Podawać z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką posypane podgrzanymi skwareczkami.

Flądra gotowana na parze z warzywami

Składniki:

  • 2 filety z flądry
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 garść pestek dyni
  • 2 plastry sera mazdamer
  • listki bazylii i natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Marchew obieramy i wraz z cukinią kroimy w długie paseczki obieraczką do warzyw. Ser kroimy w cienkie paseczki, a w garnku do gotowania na parze gotujemy przez 10 min rybę i warzywa. Na talerzu układamy rybę, polewamy oliwą, z kolei na nią kładziemy warzywa, listki ziół, ser,posypujemy potrawę pestkami dyni i polewamy kilkoma kroplami oliwy.

Flądra z buraczkami

Składniki:

  • 1 flądra
  • 1 słoik buraczków pasteryzowanych lub świeżo ugotowanych
  • ziemniaki gotowane
  • flądra
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Rybę oczyścić, umyć, posypać solą i pieprzem i zostawić na godzinę. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Buraczki podsmażyć na patelni z odrobiną mąki i przyprawami do smaku. Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem. Nakładać specjalną łyżką, polać tłuszczem

Smażona flądra

Składniki:

  • 4 flądry
  • ½ szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryby oczyścić, umyć, posypać solą i pieprzem i zostawić na godzinę. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.

Flądra z pieca

Składniki:

  • 4 fladry (ok. 350 g każda)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina mąki do obtaczania
  • 60 g przetopionego masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rybę należy opłukać, pozbawić ciemnych części oraz błonki. Następnie osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Teraz musisz obtoczyć rybę w mące, blachę wysmarować masłem i ułożyć flądrę. Upiec rybę ok 20 minut w 200 stopniach i podawać z solą.

Flądra z pieca z sosem sojowym

Składniki:

  • flądra 2-3 małe
  • olej roślinny
  • sos sojowy jasny
  • sok z cytryny
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Zacznij od umycia flądry, a następnie zanurz ją w zimnej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Następnie odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie opłucz rybę i osusz ręcznikami papierowymi. Dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy i pieprz. Owiń szczelnie i piecz 25 minut w 200 stopniach

zobacz również:

Dorsz gotowany na parze

Pasta z tuńczyka – różne pomysłowe przepisy na kanapkowe smarowidła

Tuńczyk – różne przepisy na smaczne dania z tuńczyka

Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Warszawa
Szkoda że jestem z Janek bo chętnie bym się wybrała...
Markowe buty
Ja poluję na oferty prywatne na olx, bo czasem ktoś pozbywa się nowych...
Nagła obojętność faceta
Albo taka gra, żeby spradzić czy kobiecie zależy i czy będzie się narzucała. Niektórzy...
trądzik młodzieńczy
I warto zbadać się na obecność pasożytów, bo niektóre wydzielają toksyny przyczyniające się do trądziku!