Potrawy z flądry – przepisy i właściwości smacznej ryby

14 września 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

O tym, że ryby są zdrowe nie trzeba przekonywać nikogo. Zawierają one mnóstwo cennych składników, poprawiają stan naszego organizmu, a przede wszystkim są pyszne. Tym razem zajmiemy się flądrą. Niepozorną rybką, o której wielu zapomina. Zobaczcie dlaczego warto jeść flądrę oraz poznajcie kilka ciekawych przepisów.

Właściwości flądry

Zacznijmy od przedstawienia Wam tej cudownej rybki. Flądrę można spotkać w wodach Morza Bałtyckiego a także Północnego. Flądrę możecie bez obaw piec, grillować, dusić czy gotować na parze. Co prawda nie zaleca się jej smażenia, ponieważ wtedy pozbawiacie jej najcenniejszych składników, ale oczywiście możecie tez i w takiej formie ją spożywać.  Z flądry możecie wykorzystać zarówno filety jak i tuszki.

Flądra to przede wszystkim ogromna dawka kwasów tłuszczowych omega – 3 a także witaminy B12, fosforu, białka oraz selenu. Bez obaw mogą po nią sięgać kobiety w ciąży, ponieważ nie powoduje kumulowania się związków rtęci. Flądra to ryba z gatunku chudych, czyli na 100 g mięsa przypadają tylko 83 kcal. Zawiera śladowe ilości tłuszczu czy cholesterolu. Jedząc regularnie flądrę z pewnością poprawisz pracę swojego układu sercowo – naczyniowego, wzmocnisz stan kości i zębów, zwiększysz produkcję czerwonych krwinek w szpiku kostnym, a także utrzymasz na odpowiednim poziomie równowagę kwasowo – zasadową. Flądra wyróżnia się również sporą zawartością selenu, który jest nam potrzebny, aby nasz układ immunologiczny mógł poprawnie pracować, a nasza odporność się zwiększała.

Liczne badania naukowe wskazują na dobroczynny wpływ kwasów tłuszczowych na organizm człowieka. W przypadku niektórych schorzeń neurologicznych, chorób układu krążenia, a nawet zmian nowotworowych dieta bogata w ryby może znacznie polepszyć stan zdrowia. Kwasy tłuszczowe omega-3 przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych. Są również niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania oczu oraz mózgu. Jod zawarty w ich mięsie poprawia koncentrację, a witamina D zmniejsza ryzyko depresji.

Z pewnością najlepszą opcją jest kupno ryb z prywatnych, polskich hodowli. Odmiany pochodzące z zaufanych, dobrze zarządzanych, ekologicznych łowisk gwarantują wysoką jakość. Warto zauważyć, że spore znaczenie ma Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa (MSC) , zapewniający zrównoważony połów i wysoki standard. Oprócz tego, warto poszukać dobrze zaopatrzonych sklepów rybnych, w których dostrzega się spory ruch. Pamiętajmy, aby wybierać świeże ryby, o jaskrawym pigmencie skóry, niezamglonych, błyszczących oczach i niezbyt intensywnym zapachu. Ponadto, odpowiednio przygotowujmy dania z ryb, ponieważ ma to ogromne znaczenie.

Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest właściwe dla osób borykających się z podwyższonym cholesterolem, czy nadwagą. Zaś, niedogotowana ryba może zwiększyć ryzyko infekcji pasożytami. Mięso musi być zatem jędrne i miękkie. Smacznym i zdrowym rozwiązaniem jest pieczenie ryb, bądź gotowanie z nich zup.

Flądra na skwareczkach

Składniki :

  • 2 małe flądry
  • 10 dag słoniny wędzonej
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku roztarte na miazgę z solą ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
  • sok z cytryny ( całej )
  • mąka do oprószenia

Przygotowanie:

Flądry skropić sokiem wyciśniętym z całej cytryny i zostawić na 1 godzinę w lodówce . Wyjąć i osuszyć. Posolić , posypać pieprzem.i roztartym czosnkiem ( jak używamy mini kostki czosnkowej to już nie solimy ). Oprószyć mąką ( nadmiar strzepnąć ). Słoninę pokroić w drobną kosteczkę. i wytopić na skwarki na patelni. Zdjąć skwarki .Na rozgrzanym smalcu wytopionym ze słoniny usmażyć na rumiano z obu stron flądry ( w czasie smażenia poruszać patelnią by nie przywarły. Podawać z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką posypane podgrzanymi skwareczkami.

Flądra gotowana na parze z warzywami

Składniki:

  • 2 filety z flądry
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 garść pestek dyni
  • 2 plastry sera mazdamer
  • listki bazylii i natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Marchew obieramy i wraz z cukinią kroimy w długie paseczki obieraczką do warzyw. Ser kroimy w cienkie paseczki, a w garnku do gotowania na parze gotujemy przez 10 min rybę i warzywa. Na talerzu układamy rybę, polewamy oliwą, z kolei na nią kładziemy warzywa, listki ziół, ser,posypujemy potrawę pestkami dyni i polewamy kilkoma kroplami oliwy.

Flądra z buraczkami

Składniki:

  • 1 flądra
  • 1 słoik buraczków pasteryzowanych lub świeżo ugotowanych
  • ziemniaki gotowane
  • flądra
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Rybę oczyścić, umyć, posypać solą i pieprzem i zostawić na godzinę. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Buraczki podsmażyć na patelni z odrobiną mąki i przyprawami do smaku. Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem. Nakładać specjalną łyżką, polać tłuszczem

Smażona flądra

Składniki:

  • 4 flądry
  • ½ szklanki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryby oczyścić, umyć, posypać solą i pieprzem i zostawić na godzinę. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor.

Flądra z pieca

Składniki:

  • 4 fladry (ok. 350 g każda)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina mąki do obtaczania
  • 60 g przetopionego masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rybę należy opłukać, pozbawić ciemnych części oraz błonki. Następnie osuszyć, natrzeć sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Teraz musisz obtoczyć rybę w mące, blachę wysmarować masłem i ułożyć flądrę. Upiec rybę ok 20 minut w 200 stopniach i podawać z solą.

Flądra z pieca z sosem sojowym

Składniki:

  • flądra 2-3 małe
  • olej roślinny
  • sos sojowy jasny
  • sok z cytryny
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Zacznij od umycia flądry, a następnie zanurz ją w zimnej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Następnie odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie opłucz rybę i osusz ręcznikami papierowymi. Dodaj sok z cytryny oraz sos sojowy i pieprz. Owiń szczelnie i piecz 25 minut w 200 stopniach

zobacz również:

Dorsz gotowany na parze

Pasta z tuńczyka – różne pomysłowe przepisy na kanapkowe smarowidła

Tuńczyk – różne przepisy na smaczne dania z tuńczyka

Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.