Pory – przepisy na smaczne dania na ciepło
Por to bardzo mało doceniane warzywo. Jego specyficzny cebulowy aromat nadaje wszystkim daniom, do przygotowania których go wykorzystamy, niepowtarzalne walory smakowe. Niegdyś uznawany za pokarm biedoty, dziś jego wykorzystywania w kuchni nie wstydzą się nawet najznamienitsi kucharze z całego świata…
Por należy do rodziny amarylkowatych, tak jak czosnek, cebula czy szczypiorek. Jest dobrym źródłem witamin: C, B1, B6, kwasu foliowego, E oraz składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, miedzi i manganu, ale stanowi również prawdziwą kopalnię witaminy K oraz witaminy A. Por obniża poziom złego cholesterolu we krwi, uszczelnia naczynia krwionośne i wspomaga pracę serca, działa też krwiotwórczo i zapobiega anemii, ma działanie bakteriobójcze oraz wspomaga układ immunologiczny. Ponadto por wzmacnia kości i zęby, redukuje objawy i odczuwanie stresu oraz ma działanie zasadotwórcze (alkalizujące), jak też reguluje i wspomaga pracę jelit oraz poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i ma ponadto, niski indeks glikemiczny.
Por najczęściej spotykany jest jako składnik włoszczyzny, która stanowi nieodzowną kompozycję rosołu. W kuchni świata wykorzystuje się go jednak na wiele sposobów. Poddawany jest procesom gotowania i pieczenia. Między innymi stanowi bazę do tart warzywnych, składnik zup typu krem, które idealnie nadają się na okres jesienno – zimowy, ponieważ bardzo dobrze rozgrzewają organizm. Por wykorzystywany jest także do produkcji sosów z dodatkiem różnych ziół. Z kolei surowy bardzo dobrze komponuje się w surówkach i sałatkach. Dzisiaj przedstawiamy kilkanaście pomysłów na ciepłe dania z wykorzystaniem porów.
Pory duszone w białym winie
Składniki:
– 6-8 porów
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki kolendry
– 3 gałązki tymianku
– 2 liście laurowe
– 125 ml białego wina
– 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
– cukier
– 85 g zielonych oliwek (opcjonalnie)
– duża garść posiekanej natki pietruszki, do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Odciąć najciemniejszą zieloną część z porów i zdjąć dwie pierwsze warstwy. Przeciąć pory na pół wzdłużnie. Umyć pory pod zimną bieżącą wodą. Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwek i pietruszki wrzucić na patelnię, zalać 200 ml wody, dodać pieprz i posypać solą. Dodać pory do garnka, przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 min., obracając je od czasu do czasu. Dodać natkę pietruszki i oliwki. Podawać z chrupiącym chlebem lub pieczonym kurczakiem.
Omlet z porami i szpinakiem
Składniki:
– 50 g masła
– 2 pory, przycięte, pokrojone na cienkie plasterki
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 1/4 szklanki liści estragonu, drobno posiekanych
– 100 g szpinaku baby
– 6 jajek
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
– 50 g (1/4 szklanki) perskiej (marynowanej) fety, pokruszonej
– prażone orzeszki piniowe (opcjonalnie) do podania
Przygotowanie:
Roztopić masło na dużej patelni dodać pory, czosnek i estragon i gotować, mieszając od czasu do czasu, przez 15 min. Dodać szpinak i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ubić jajka i natkę pietruszki z 1 łyżką zimnej wody. Podgrzać 2 łyżki oleju na nieprzywierającej patelni, wylać połowę mieszaniny jaj. Smażyć przez 2 min. i wyłożyć połowę mieszanki porowej. Złożyć omlet. Wyłożyć na talerz i posypać serem feta oraz dodatkowym szpinakiem. Można podawać z odrobiną oliwy i orzeszkami pinii.
Grillowane pory i szparagi z jajkiem
Składniki:
– 4 świeże jajka
– 4 średniej wielkości pory, przekrojone na pół
– 1 mały pęczek szparagów
– 4 kiełbaski drobiowe z kurczaka
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– 1 łyżka musztardy ziarnistej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Delikatnie włożyć jajka do rondla z wrzącą wodą; gotować 6 min. Przenieść jajka do miski z lodowatą wodą i ostudzić. Rozgrzać grill, położyć kiełbaski oraz pory i szparagi pokropione odrobiną oliwy z oliwek. Smażyć około 7 min. Odwrócić warzywa i kiełbaski w połowie smażenia. Wymieszać sok z cytryny, musztardę i olej. Doprawić solą i pieprzem. Obrać jajka i przekroić na pół. Podzielić warzywa i kiełbaski między talerze i podawać z jajkami. Skropić sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Fittata z pora i ziemniaków
Składniki:
– 60 g masła
– 2 pory, biała część cienko pokrojona
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 8 gałązek tymianku cytrynowego
– 2 duże ziemniaki, obrane, pokrojone na kawałki 2 cm
– 1/4 szklanki pietruszki, posiekanej
– 40 g (1/2 szklanki) drobno startego parmezanu
– 8 jajek
– rukola
Sos cebulowy
– 2 dymki, posiekane
– 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
– 2 łyżeczki białego octu balsamicznego
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu zblendować, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Roztopić pół masła na patelni dodać pory i czosnek i smażyć przez 10 min. Roztopić pozostałe masło, dodać tymianek i ziemniaki i smażyć obracając, przez 5 min.. Używając płaskiej łyżki, zdjąć ziemniaki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dodać połowę ziemniaków do pora i doprawić. Pietruszkę, parmezan i jajka wymieszać w misce. Wlać mieszankę jajeczną na porową i delikatnie wymieszać. Przełożyć patelnię do piekarnika i piec przez 15 min. Podawać z pozostałymi ziemniakami i rukolą, skropić odrobiną sosu cebulowego.
Rissoto z porami i gorgonzolą
Składniki:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 cebula, drobno pokrojona
– 1 litr bulionu warzywnego
– 300 g ryżu risotto
– 250 ml białego wina
– 4 pory, pokrojone w kawałki 2 cm
– gałka masła
– 10 świeżych gałązek tymianku
– 100 g sera gorgonzola
Przygotowanie:
Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni, usmażyć cebulę (ok. 5 min.). Dodać ryż i mieszać ok. 1 min., dodać wino i zwiększyć ogień, mieszać aż wino odparuje, a następnie dodać szklankę gorącego bulionu. Mieszać, aż bulion zostanie wchłonięty, a następnie dodać kolejną szklankę. Kontynuować gotowanie aż ryż będzie kremowy i ugotowany (zajmie to około 20 min. Na innej patelni delikatnie podsmażyć 2 łyżki oliwy z oliwek i gałkę masła z liśćmi tymianku, aż będą miękkie. Dodać pory do ryżu, dodać gorgonzolę. Przykryć, zdjąć z ognia i pozostawić na 2-3 min., a następnie doprawić i podawać.
Kremowe pory
Składniki:
– 3 kubki pokrojonych porów (tylko białe i żółte części)
– 3 łyżki masła
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 1/2 szklanki śmietany
Przygotowanie:
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać masło, pory i sól. Wymieszać i przykryć. Dusić ok. 3 min. Wymieszać i zmniejszyć ogień. Przykryć i mieszać co kilka minut, aż pory będą miękkie i smaczne. Dodać śmietanę i zamieszać. Dusić do zagęszczenia, zdjąć z ognia i podawać na gorąco.
Naleśniki z szynką i porem
Składniki:
Naleśniki
– 230 g zwykłej mąki
– 2 średnie jajka
– 340 ml mleka
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
Nadzienie
– masło do smarowania
– 3 pory, przycięte
– 250 g młodych liści szpinaku
– 180 g (6 plastrów) drobno pokrojonej szynki pieczonej i przekrojonej na pół
– 200 g Vacherin Mont d’Or
– 30 g sera Beaufort, Comté lub Gruyère, drobno startego
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki, odstawić na 30 min. Rozgrzać patelnię, posmarować odrobiną oleju i smażyć naleśniki. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Płytkie naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Przeciąć pory w połowie długości, usunąć zewnętrzne liście i dokładnie umyć. Zagotować osoloną wodę, wrzucić pory i gotować przez 3 min. Wyjąć za pomocą łyżki i ostudzić pod bieżącą zimną wodą. Odcisnąć w papierze kuchennym. Przekroić każdy por na 4 części. Do wrzącej wody wrzucić szpinak, po chwili ochłodzić pod zimną bieżącą wodą. W każdy naleśnik wkładać połówkę szynki, 2 kawałki pora i trochę szpinaku oraz ser Vacherin Mont d’or. Starannie zawinąć i umieścić w naczyniu do pieczenia. Posypać tartym serem i piec przez 25 min.
Lasagne z porami i pesto
Składniki:
– 300 g jarmużu, pokrojone liście
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 przycięte pory (ok. 400 g), posiekane
– 1 ząbek czosnku, zgnieciony
– 350 g sera ricotta
– 150 ml bulionu warzywnego
– 4 łyżki świeżego pesto
– 250 g świeżej lasagne
– 30 g parmezanu, drobno starty
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 200 st. C. Wrzucić jarmuż do wrzącej osolonej wody, gotować przez 5 min. Odsączyć. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pory, posypać szczyptą soli. Smażyć przez 8-10 min. Dodać czosnek i smażyć kolejne 2 min. Odłożyć 4 łyżki ricotty na bok, a resztę wymieszać z porami i jarmużem. Wszystko dobrze wymieszać. Umieść 1/4 sosu na dnie naczynia do pieczenia około 18 x 25 cm. Nałożyć 1 łyżkę pesto, a następnie 2 arkusze lasagne. Powtórzyć 3 razy, kończąc na lasagne. Wymieszać resztę ricotty z odrobiną bulionu warzywnego i rozlać na wierzchniej warstwie. Posypać parmezanem i piec przez 20 min.
Makaron z porami
Składniki:
– 4 duże pory
– 50 g masła
– 60 ml białego wina
– 6 łyżek crème fraîche
– 400 g makaronu linguine
– parmezan lub grana padano
– 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Ułożyć pory, dodać masło i podsmażyć. Dodać pozostałe masło i białe wino, gotować na wolnym ogniu przez 5 min. Dodać crème fraîche i gotować kolejne 15 min. Dobrze doprawić. Ugotować makaron i wrzucić go do pora, podzielić na porcje, posypać garścią parmezanu i pokropić sokiem z cytryny.
Pory w bulionie cytrynowym
Składniki:
– 2 łodygi selera, pokrojone w cienkie plasterki
– oliwa z oliwek
– 1 łyżka masła
– 2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
– 1 ząbek czosnku, zgnieciony
– 1,3 litra bulionu warzywnego
– 100 g drobnego makaronu
– 1 paczka zielonych sałat, posiekane
– bazylia, mały pęczek, posiekana
– 1 cytryna
– parmezan drobno starty
Przygotowanie:
Smażyć seler w 1 łyżce oleju i maśle przez 5 min., następnie dodać pory i smażyć razem jeszcze przez 5 min. Dodać czosnek, a następnie bulion i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron i gotować przez 4 min., następnie dodać warzywa i gotować przez kolejne 4 min., aż makaron i warzywa będą miękkie. Wymieszać z posiekaną bazylią. Dodać sok z cytryny i skórkę, podzielić na porcje, posypać serem do podania.
Pory w sosie vinaigrette
Składniki:
– 6 średnich porów
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka wody
– 3/4 łyżeczki soli
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
– 1 do 2 łyżeczek posiekanych świeżych liści estragonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pory. Gotować do miękkości, od 7 do 10 min. Osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek. Wymieszać ocet, musztardę, wodę i 3/4 łyżeczki soli w małej misce. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek, ubijając, aby uzyskać gładki, nieco gęsty sos. Polać winegretem równomiernie po porach, posypać pietruszką i estragonem. Podawać natychmiast.
Makaron z kurczakiem i porami
Składniki:
– 2 pory
– 2 piersi z kurczaka
– mały kawałek masła
– kieliszek białego wina lub wermutu Noilly Prat
– 150 g makaronu penne
– oliwa z oliwek, do smażenia
– 1 łyżeczka posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie)
– 2 łyżki sera
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 2 łyżki mleka
– sok z cytryny (opcjonalnie)
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Umyć i pokroić pory w krążki, piersi z kurczaka pokroić na kawałki około 2 cm. Rozpuścić masło na gorącej patelni i dodać pory i wino, przykryć patelnię. Gotować mieszając regularnie, aż pory zmiękną. Podgrzać trochę oliwy z oliwek na patelni i przyrumienić kurczaka, doprawiając solą i pieprzem. Dodać do porów i gotować do miękkości, dodać estragon. Przygotować sos, mieszając ser, musztardę, mleko i pieprz. Odcedzić makaron i włożyć go do mieszanki kurczaka i porów, polać sosem. Przyprawić do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny.
Placuszki z porów
Składniki:
– 4 duże pory
– 1/2 szklanki mąki migdałowej
– 2 jajka
– 1/2 łyżki mielonego czosnku
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Pora pokroić na duże kawałki. Umieść w średniej wielkości miseczce i opłukać pod zimną wodą. Umyte pory obgotować w garnku z wrzącą wodą (ok. 5 min.). Odsączyć. Wymieszać pokrojone pory z mąką migdałową, jajkami, czosnkiem, solą i pieprzem. Zrobić małe placki i ułożyć na patelni do smażenia. Rozgrzać oliwę i smażyć na złocisty kolor (zwykle 2-3 min. z każdej strony). Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Tarta z groszkiem i porami
Składniki:
– 250 g ciasta kruchego, domowej roboty lub gotowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 25 g masła
– 4 pory, drobno pokrojone
– 300 g groszku, świeżego lub mrożonego
– 300 ml śmietany kremowej
– 150 ml zwykłej śmietany
– 25 g parmezanu
– 1 łyżka świeżych liści tymianku
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Rozwałkować ciasto, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto i piec przez 15 min. Podgrzać masło i oliwę z oliwek na patelni i podsmażyć pory z tymiankiem. Do garnka wlać śmietany i dodać groszek, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 2 min., a następnie zmiksować. Dodać pory, ser i przyprawę do smaku. Wlać na cisto i piec przez 40-45 min.
Piersi kurczaka w porach i pieczarkach
Składniki:
– 3 piersi kurczaka
– koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 łyżki masła
– 16-18 pieczarek
– 3 pory, pokrojone
– ⅓ kubka białego wina
– 1 szklanka śmietany
Przygotowanie:
Pokroić piersi kurczaka na cienkie kotlety. Przyprawić solą koszerną i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozpuścić pół łyżki masła i pół łyżki oliwy z oliwek i usmażyć kotlety. Przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki i pory, posypać szczyptą koszernej soli. Gotować mieszając przez około 5 min. Dodać wino i gotować kolejne 2 min. Dodać śmietanę i gotować przez 5 min. Dodać ostatnią łyżkę masła i doprawić do smaku. Piersi z kurczaka przełożyć z powrotem na patelnię i polać sosem. Podawać z ryżem, makaronem lub farro.
Schab pieczony w porach
Składniki:
– 200 ml bulionu warzywnego
– 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– 150 ml śmietany
– 2 łyżki oleju słonecznikowego
– 600 g schabu wieprzowego pokrojonego w plastry
– 200 g pieczarek
– 2 pory, pokrojone
– 50 g sera gouda, startego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wymieszać mąkę kukurydzianą, majeranek i śmietanę razem i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni i usmażyć wieprzowinę (5-6 min.). Dodać 1 łyżkę oleju i podsmażyć pieczarki (ok. 4-5 min.). Kremową mieszankę gotować na wolnym ogniu przez 2-3 min. W naczyniu do pieczenia ułożyć pory i wieprzowinę, zalać kremową mieszanką i posypać serem. Piec przez 10-12 min., następnie wyjąć z piekarnika i podawać.
Pory w pomidorach z pomarańczą
Składniki:
– 6 średnich porów
– 1 duży pomidor, posiekany
– 1 mała chińska pomarańcza
– 2 łyżki zmielonej świeżej pietruszki
– 2 łyżki greckich oliwek
– 1 łyżeczka kaparów
– 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
– 1/2 łyżeczki pieprzu
– pokruszony ser feta
Przygotowanie:
Pory ugotować na parze do miękkości (ok. 8-10 min.). Wymieszać pozostałe składniki. Ułożyć pory na półmisku, zalać sosem, posypać serem.
zobacz również:
Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy
Botwinka – przepisy na różne dania, zupy z młodych buraczków
Ciasta z rabarbarem – różne przepisy sprawdzone i polecane!
Ghee – właściwości i zastosowanie klarowanego masła