Ghee – właściwości i zastosowanie klarowanego masła

7 maja 2018, dodał: Bombay Bazaar
Artykuł zewnętrzny

 

Masło klarowane ghee to masło bardzo wyjątkowe. W Indiach jest uważane za szlachetne i oprócz zastosowania w kuchni jest także stosowane w celach religijnych. Masło wykazuje też właściwości zdrowotne i wykorzystywane jest również w medycynie ajurwedyjskiej.

Masło oprócz bursztynowo-złotego koloru, ma lekko słodkawy, orzechowy aromat i przyjemny, bardzo delikatny smak. To jedyne masło, które można przechowywać kilka miesięcy poza lodówką. Idealnie nadaje się do gotowania i smażenia potraw w wysokich temperaturach, gdyż w przeciwieństwie do zwykłego masła, nie przypala się.
Masło ghee wydobywa z produktów wyjątkowy aromat. Podkreśla smak, podsmażone produkty zyskują złocistą, chrupką skórkę, a wypieki są delikatne w smaku. Można smarować nim nawet chleb. W kuchni indyjskiej aromatyczne sosy i curry przyrządzane są właśnie na bazie ghee.

Na zdrowie!

Oprócz wielu zastosowań w kuchni, masło ghee ma niepowtarzalne walory prozdrowotne. Według ajurwedy spożywanie masła zapobiega chorobom serca, obniża poziom złego cholesterolu. Masło zawiera kwas masłowy o właściwościach antynowotworowych i przeciwwirusowych, równoważy również gospodarkę hormonalną i redukuje nadmiar kwasów żołądkowych. Co ciekawe, masło ghee jest pomocne w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera, podobno korzystnie wpływa również na potencję. Zawiera bogactwo witamin A, D, K oraz E.

Ale to nie wszystkie jego właściwości prozdrowotne. Masło ghee pomaga w gojeniu się ran po oparzeniach, a Hindusi wierzą, że zapewnia długowieczność.

zobacz również:

Które oleje najlepiej odżywiają i nawilżają skórę?

Czy wszystkie oleje zimnotłoczone są olejami nierafinowanymi?

Naturalne oleje – hit czy kit?

Olejek rycynowy na włosy, skórę i paznokcie – jak stosować?