URODA I ZDROWIE

Pomysł na szparagi czyli dania obiadowe ze szparagami

5 czerwca 2020, dodał: Dagmara

Szparagi to warzywo, które słynie z niskiej kaloryczności oraz wielu wartości odżywczych. W 100 g szparagów znajduje się jedynie 15 kcal. Zastanawialiście się kiedyś jakie potrawy można z nich przyrządzić? Co w sobie kryją? Jakie wyróżniamy rodzaje szparagów? Zobaczcie sami…

 

 

 

Co nieco o szparagach

Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące. Nie przegap go i oddaj się rozkoszom jedzenia. Warzywa te, uznane za wytworne przysmaki, w sezonie są niewiele droższe od innych. Są pożywne i lekkostrawne.

Rozróżniamy trzy rodzaje szparagów białe –  są najpopularniejsze i uprawia się je  w Wielkopolsce, wymagają obierania przed gotowaniem i charakteryzują się łagodnym smakiem. Z kolei zielone – nie wymagają obierania a jedynie usunięcia lekko zdrewniałej części, cieńsze niż białe, bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Natomiast fioletowe są wykwintną odmianą, trudno u nas dostępna, przed gotowaniem należy je obrać od nasady główki ku dołowi i usunąć drewnianą część.

Jedzenie szparagów poprawia krzepliwość krwi  a także wzmacnia naczynia włosowate i zapobiega ich pękaniu. W szparagach znajdziesz mnóstwo błonnika, który zdecydowanie poprawi pracę Twojego układu pokarmowego. Te wyjątkowe warzywa zaleca są osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, ponieważ zawierają niską ilość sodu. Szparagi działają również moczopędnie oraz przeczyszczająco, co pozytywnie wpływa na pracę nerek a także metabolizmu.

Szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku z osoloną wodą przez 10 minut. Najpierw należy je obrać (wypustki zielone nie wymagają obierania). Trzeba  odciąć lub odłamać stwardniałą nasadę pędu. a następnie  wstawić do wrzątku w pozycji pionowej, tak, aby wystawały główki. Można je również położyć w płaskim rondelku lub na patelni. Szparagi białe gotuje się do miękkości, a zielone krócej.

Najlepsze sosy do szparagów:

  • sos rzodkiewkowy – rzodkiewki zmiksować ze śmietaną
  •  sos koperkowy – wymieszać sok z cytryny z oliwą, koperkiem, solą, pieprzem i lekko podgrzać
  •  sos kaparowy – połączyć ocet winny, oliwę i kapary
  • sos serowy – roztopić serek topiony, dodać serek twarożkowy, zmiażdżony czosnek i posiekany koperek
  • sos z brokułów – zmiksować ugotowane na parze brokuły ze śmietaną. Dodać sól
  •  sos z rokpola – rozgnieść widelcem rokpol, dodać ocet, jogurt, ostra musztardę i sok z cytryny. Doprawić tabasco.

Szparagi z grilla z dressingiem słodko-kwaśnym

Składniki:
  • 14 zielonych szparagów
  • 7 plasterków boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki startego sera dojrzewającego (u mnie Rubin)
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i obrać w 1/3 wysokości. Każdy szparag szczelnie owinąć połową plastra boczku. Tak przygotowane szparagi ułożyć na tacce grillowej i polać oliwą. Położyć na rozgrzanym grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować przez ok. 20 minut, a pod koniec grillowania odkryć je, by ładnie się zrumienił boczek.
Ocet wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Doprawić pieprzem.
Szparagi ułożyć na talerzach, polać dressingiem, posypać serem i kolendrą

Białe szparagi w sosie beszamelowym i parmezanem

Co kupić?

  • Sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i cały czas mieszać by się mąka zarumieniła. Później dodać śmietanę, żółtko i przyprawy. Cały czas mieszając. Ugotowane szparagi zawinęłam w boczek posypałam Parmezanem i polałam sosem beszamelowym, wstawiłam do piekarnika na 180 C i czekałam aż ser się rozpuści

Szparagi na Farfale

Składniki :

  • 20 dag kolorowego makaronu Farfale
  • łebki z 1 pęczka zielonych szparagów ( z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
  • 2 łyżki koperku pokrojonego
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek oliwy z oliwek ( najlepiej  tłoczonej na zimno )
  • sól
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • grubo mielony pieprz kolorowy
  • 2 kostki do makaronu, ryżu , ziemniaków Knorra
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Makaron ugotować  al dente w wodzie z kostkami bulionowymi. W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować  w lekko osolonej wodzie (ze szczyptą cukru) łepki szparagów (powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody). Żółtko utrzeć z oliwą, szczyptą soli, sokiem z cytryny. Odcedzić makaron.Wrzucić go do garnka – dodać masło i wymieszać. Odcedzić szparagi. Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem. Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło. W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).

file1306827749

Szparagi z bułką

składniki:

  • Szparagi 1 pęczek
  • Sól
  • Cukier
  • wegeta
  • Masło pół kostki
  • Tarta bułka

Przygotowanie:

Szparagi obrać, związać w pęczek, ugotować na stojący w wysokim naczyniu główkami do góry w wodzie z solą i cukrem około 20 – 25  minut. Następnie na patelni rozpuścić masło, podsmażyć z tartą bułką i przyprawami na złoty kolor. Szparagi odcedzić, ułożyć na talerzu, polać podsmażoną bułką.

Zupa z białych szparagów

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 litr bulionu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 g śmietany kremówki 30 %
  • szczypta białego pieprzu
  •  szczypta estragonu
  • sól
  • grzanki

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia szparagów oraz odłamania tych twardych końców. Resztę obieramy do momentu główki. Szparagi pokrój na kawałki. Cebulę należy pokroić i zeszklić na maśle, a  w międzyczasie nastawić bulion. Do niego dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki oraz seler naciowy. Dodaj białe wino oraz przyprawy. Kiedy warzywa zmiękną dodaj cebulę oraz śmietanę. Teraz blendujemy całą zupę na gładki krem i podajemy z grzankami.

szpa

Szparagi z wasabi

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów, każdy o wadze około 375 g
  • sól
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 – 2 łyżki prażonych ziaren sezamu, do dekoracji (opcjonalnie)
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • ½ – 1 łyżeczka wasabi do smaku
  • 90 ml oleju sojowego lub innego oleju roślinnego

Przygotowanie:

Odciąć zdrewniałe końce szparagów, a następnie oskrobać i przeciąć każdy na 3 równe części. Gotować szparagi w osolonej wrzącej wodzie ok. 3-5 min. Przelać zimną wodą i pozostawić do wyschnięcia na papierze. Obrać imbir, zetrzeć go do miseczki i dodać sos sojowy, sok z cytryny i ½ łyżeczki wasabi. Wymieszać dobrze razem, a następnie dodać olej i też wymieszać. Pokroić cebulę i dodać z sosem do szparagów. Posypać sezamem. Podawać w temperaturze pokojowej.

Sałatka ze szparagów

Co kupić?

  • Pęczek szparagów białych i zielonych
  •  2 żółtka ugotowane na twardo
  •  5 dag parmezanu w kawałku
  •  2 łyżki sosu pesto
  •  łyżka oliwy
  •  cukier
  •  sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi opłukać. Białe obrać z włókien. Z obu gatunków szparagów odciąć zdrewniałe końce. Ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku a następnie osączyć na sicie. Większe przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać pesto oraz oliwę, aby powstał jednolity sos. Dodać rozgniecione starannie żółtka i ponownie wymieszać. Szparagi ułożyć na talerzu, oprószyć pieprzem, polać sosem i obficie posypać świeżo zestruganymi płatkami parmezanu. Sałatkę powinno się podawać od razu po jej przygotowaniu.

Risotto ze szparagami

Co kupić?

  • 1/2 kg szparagów (białych lub zielonych)
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 lampka białego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula
  • 1/4 kostki masła
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Szparagi należy umyć i obrać oraz odłamać końce łodyg. Następnie kroimy je na kawałeczki. W międzyczasie smażymy pokrojoną cebulkę i dodajemy ryż. Kiedy wszystko się zeszkli należy dodać szparagi i stopniowo podlać wywarem. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Po ok 15 minutach dodajemy wino i czekamy, aż ryż wchłonie całkowicie cały płyn. Dopraw do smaku. Podawaj z parmezanem i odrobiną masła

Szparagi z dorszem

Co kupić?

  • 4 filety z dorsza
  • 10 szparagów obranych i pokrojonych w 2 cm słupki
  • czosnek 2 ząbki pokrojony w kostkę
  • szalotka 2 szt. pokrojone w kostkę
  • natka pietruszki 2 łyżki siekana
  • bulion warzywny 200 ml
  • tarty parmezan 2 łyżki
  • białe wino 50 ml
  • szafran szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek smażymy na oliwie i podlewamy winem. Następnie przekładamy to do wolnowaru razem z dorszem, szafranem, szparagami oraz bulionem. Całość dopraw do smaku i ustaw program na wolne 2 godziny. Podawaj z parmezanem oraz natką pietruszki. Dodatkowo możesz dodać kaszę lub ryż.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy polski specjalista honorowany j…
Inny problem jest w Polsce - napływ lekarzy z Ukrainy itp, więc na początku...
Czy malujecie się codziennie?
W weekendy odpuszczam pełny makijaż, tylko szminki używam.
krotkie wlosy
Może kiedyś będę miała krótkie, ale teraz lubię siebie wyłącznie w długich...
Jak poprawić samopoczucie?
Ja mam sprawdzony sposób - pyszne lody śmietankowe z dodatkiem soku malinowego:)