Pomysł na szparagi czyli dania obiadowe ze szparagami
Szparagi to warzywo, które słynie z niskiej kaloryczności oraz wielu wartości odżywczych. W 100 g szparagów znajduje się jedynie 15 kcal. Zastanawialiście się kiedyś jakie potrawy można z nich przyrządzić? Co w sobie kryją? Jakie wyróżniamy rodzaje szparagów? Zobaczcie sami…
Co nieco o szparagach
Sezon na szparagi trwa tylko dwa miesiące. Nie przegap go i oddaj się rozkoszom jedzenia. Warzywa te, uznane za wytworne przysmaki, w sezonie są niewiele droższe od innych. Są pożywne i lekkostrawne.
Rozróżniamy trzy rodzaje szparagów białe – są najpopularniejsze i uprawia się je w Wielkopolsce, wymagają obierania przed gotowaniem i charakteryzują się łagodnym smakiem. Z kolei zielone – nie wymagają obierania a jedynie usunięcia lekko zdrewniałej części, cieńsze niż białe, bardziej wyraziste w smaku i aromatyczne. Natomiast fioletowe są wykwintną odmianą, trudno u nas dostępna, przed gotowaniem należy je obrać od nasady główki ku dołowi i usunąć drewnianą część.
Jedzenie szparagów poprawia krzepliwość krwi a także wzmacnia naczynia włosowate i zapobiega ich pękaniu. W szparagach znajdziesz mnóstwo błonnika, który zdecydowanie poprawi pracę Twojego układu pokarmowego. Te wyjątkowe warzywa zaleca są osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, ponieważ zawierają niską ilość sodu. Szparagi działają również moczopędnie oraz przeczyszczająco, co pozytywnie wpływa na pracę nerek a także metabolizmu.
Szparagi najlepiej gotować w wysokim garnku z osoloną wodą przez 10 minut. Najpierw należy je obrać (wypustki zielone nie wymagają obierania). Trzeba odciąć lub odłamać stwardniałą nasadę pędu. a następnie wstawić do wrzątku w pozycji pionowej, tak, aby wystawały główki. Można je również położyć w płaskim rondelku lub na patelni. Szparagi białe gotuje się do miękkości, a zielone krócej.
Najlepsze sosy do szparagów:
- sos rzodkiewkowy – rzodkiewki zmiksować ze śmietaną
- sos koperkowy – wymieszać sok z cytryny z oliwą, koperkiem, solą, pieprzem i lekko podgrzać
- sos kaparowy – połączyć ocet winny, oliwę i kapary
- sos serowy – roztopić serek topiony, dodać serek twarożkowy, zmiażdżony czosnek i posiekany koperek
- sos z brokułów – zmiksować ugotowane na parze brokuły ze śmietaną. Dodać sól
- sos z rokpola – rozgnieść widelcem rokpol, dodać ocet, jogurt, ostra musztardę i sok z cytryny. Doprawić tabasco.
Szparagi z grilla z dressingiem słodko-kwaśnym
- 14 zielonych szparagów
- 7 plasterków boczku
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki startego sera dojrzewającego (u mnie Rubin)
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Białe szparagi w sosie beszamelowym i parmezanem
Co kupić?
- Sos beszamelowy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i cały czas mieszać by się mąka zarumieniła. Później dodać śmietanę, żółtko i przyprawy. Cały czas mieszając. Ugotowane szparagi zawinęłam w boczek posypałam Parmezanem i polałam sosem beszamelowym, wstawiłam do piekarnika na 180 C i czekałam aż ser się rozpuści
Szparagi na Farfale
Składniki :
- 20 dag kolorowego makaronu Farfale
- łebki z 1 pęczka zielonych szparagów ( z ok. 5 cm kawałkiem pod łebkiem )
- 2 łyżki koperku pokrojonego
- 1 żółtko
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- grubo mielony pieprz kolorowy
- szczypta cukru
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w wodzie z naturalnymi kostkami bulionowymi. W czasie kiedy makaron się gotuje ugotować w lekko osolonej wodzie (ze szczyptą cukru) łepki szparagów (powinny być dobre po ok. 10 minutach od zagotowania wody). Żółtko utrzeć z oliwą, szczyptą soli, sokiem z cytryny. Odcedzić makaron. Wrzucić go do garnka – dodać masło i wymieszać. Odcedzić szparagi. Podawać układając łebki szparagów na makaronie polewając go sosem żółtkowym i posypując koprem i pieprzem. Dobrze jest nakładać na ogrzane talerze żeby nie wystygło. W wywarze z gotowania łebków szparagów ugotować resztę pęczka i zrobić z nich zupę krem ( można zamrozić wywar i pokrojone kawałki szparagów i użyć na zupę po sezonie ).
Szparagi z bułką
składniki:
- Szparagi 1 pęczek
- Sól
- Cukier
- wegeta
- Masło pół kostki
- Tarta bułka
Przygotowanie:
Szparagi obrać, związać w pęczek, ugotować na stojący w wysokim naczyniu główkami do góry w wodzie z solą i cukrem około 20 – 25 minut. Następnie na patelni rozpuścić masło, podsmażyć z tartą bułką i przyprawami na złoty kolor. Szparagi odcedzić, ułożyć na talerzu, polać podsmażoną bułką.
Zupa z białych szparagów
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 litr bulionu
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 100 g śmietany kremówki 30 %
- szczypta białego pieprzu
- szczypta estragonu
- sól
- grzanki
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia szparagów oraz odłamania tych twardych końców. Resztę obieramy do momentu główki. Szparagi pokrój na kawałki. Cebulę należy pokroić i zeszklić na maśle, a w międzyczasie nastawić bulion. Do niego dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki oraz seler naciowy. Dodaj białe wino oraz przyprawy. Kiedy warzywa zmiękną dodaj cebulę oraz śmietanę. Teraz blendujemy całą zupę na gładki krem i podajemy z grzankami.
Szparagi z wasabi
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów, każdy o wadze około 375 g
- sól
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 – 2 łyżki prażonych ziaren sezamu, do dekoracji (opcjonalnie)
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 cytryny
- ½ – 1 łyżeczka wasabi do smaku
- 90 ml oleju sojowego lub innego oleju roślinnego
Przygotowanie:
Sałatka ze szparagów
Co kupić?
- Pęczek szparagów białych i zielonych
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 5 dag parmezanu w kawałku
- 2 łyżki sosu pesto
- łyżka oliwy
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi opłukać. Białe obrać z włókien. Z obu gatunków szparagów odciąć zdrewniałe końce. Ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku a następnie osączyć na sicie. Większe przekroić wzdłuż na pół. Wymieszać pesto oraz oliwę, aby powstał jednolity sos. Dodać rozgniecione starannie żółtka i ponownie wymieszać. Szparagi ułożyć na talerzu, oprószyć pieprzem, polać sosem i obficie posypać świeżo zestruganymi płatkami parmezanu. Sałatkę powinno się podawać od razu po jej przygotowaniu.
Risotto ze szparagami
Co kupić?
- 1/2 kg szparagów (białych lub zielonych)
- 2 szklanki ryżu
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 lampka białego wytrawnego wina
- 1 mała cebula
- 1/4 kostki masła
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi należy umyć i obrać oraz odłamać końce łodyg. Następnie kroimy je na kawałeczki. W międzyczasie smażymy pokrojoną cebulkę i dodajemy ryż. Kiedy wszystko się zeszkli należy dodać szparagi i stopniowo podlać wywarem. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Po ok 15 minutach dodajemy wino i czekamy, aż ryż wchłonie całkowicie cały płyn. Dopraw do smaku. Podawaj z parmezanem i odrobiną masła
Szparagi z dorszem
Co kupić?
- 4 filety z dorsza
- 10 szparagów obranych i pokrojonych w 2 cm słupki
- czosnek 2 ząbki pokrojony w kostkę
- szalotka 2 szt. pokrojone w kostkę
- natka pietruszki 2 łyżki siekana
- bulion warzywny 200 ml
- tarty parmezan 2 łyżki
- białe wino 50 ml
- szafran szczypta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek smażymy na oliwie i podlewamy winem. Następnie przekładamy to do wolnowaru razem z dorszem, szafranem, szparagami oraz bulionem. Całość dopraw do smaku i ustaw program na wolne 2 godziny. Podawaj z parmezanem oraz natką pietruszki. Dodatkowo możesz dodać kaszę lub ryż.
zobacz również:
Szparagi – różne przekąski i dania
Jak podawać szparagi – przepisy na sosy
Jak przyrządzać szparagi? |