pomidory faszerowane komosą ryżową
Artykuł zewnętrzny
4 duże pomidory
1 szklanka komosy ryżowej
kilka suszonych daktyli
30 g sera koziego
2 szklanki wody
suszona mięta
suszone kwiaty lawendy
suszone kwiaty nagietka
sól, pieprz, kurkuma
- komosę wsypujemy do wrzącej wody z dodatkiem soli i kurkumy,
- gotujemy 15 minut na małym ogniu, po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia i napęcznienia,
- daktyle moczymy chwilę w gorącej wodzie, kroimy je w kostkę,
- do komosy dodajemy sól, pieprz, suszone kwiaty, miętę, pokruszony ser, daktyle,mieszamy,
- pomidorom ścinamy wierzch, drążymy delikatnie by nie uszkodzić,
- nakładamy do każdego pomidora porcje farszu,
- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut