pomidory faszerowane komosą ryżową

24 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

4 duże pomidory

1 szklanka komosy ryżowej

kilka suszonych daktyli

30 g sera koziego

2 szklanki wody

suszona mięta

suszone kwiaty lawendy

suszone kwiaty nagietka

sól, pieprz, kurkuma

  • komosę wsypujemy do wrzącej wody z dodatkiem soli i kurkumy,
  • gotujemy 15 minut na małym ogniu, po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia i napęcznienia,
  • daktyle moczymy chwilę w gorącej wodzie, kroimy je w kostkę,
  • do komosy dodajemy sól, pieprz, suszone kwiaty, miętę, pokruszony ser, daktyle,mieszamy,
  • pomidorom ścinamy wierzch, drążymy delikatnie by nie uszkodzić,
  • nakładamy do każdego pomidora porcje farszu,
  • pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut

file1269418320