Polędwica w sosie z owocami

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wieprzowina lubi owocowe smaki. A delikatne polędwiczki wspaniale współgrają z lekkim smakiem jabłek i śliwek .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 śliwka renkloda ( może być mrożona )
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła )
  • 1 łyżeczka
  • ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu ( użyłam Młynek  )
  • 1 łyżka oleju
  • maggi
  • 2,5 szklanki wody

Zrobić pastę przyprawową z przyprawy do pieczeni, papryki, pieprzu, majeranku , miodu i oleju. Natrzeć nią mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .

Rozgrzać na patelni smalec ( lub masło – można ostatecznie użyć oleju ) i obsmażyć polędwiczkę na rumiano ze wszystkich stron . Przewracać mięso łopatką lub ,, szczypcami do mięs ,, tak by nie nakłuwać go bo puści sok i nie będzie tak soczyste . Włożyć do garnka o grubym dnie . Dołożyć cebulę pokrojoną drobno i obrane i pokrojone w plasterki jabłko  i śliwkę ( owoce wcześniej pozbawić pestek ).

Zalać wodą i dusić na małym gazie ok.1 godziny . Wyjąć mięso i trzymać w cieple .Sos przetrzeć lub zmiksować blenderem . Doprawić maggi .

Podałam z małymi kluseczkami śląskimi i sałatą.

file1304098150