Po zjedzeniu tych produktów odczuwałam wzdęcia i ból brzucha. Pomógł jeden ważny krok
Wzdęcia, bóle brzucha po zjedzeniu niektórych pokarmów zmusiły mnie do pójścia nie tylko do lekarza, ale również i dietetyka, który zlecił mi serię badań. Badania na nietolerancje pokarmowe szczególnie polecane są osobom, które doświadczają nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, zaparcia czy trudne do powstrzymania gazy, połączone często z objawami niespecyficznymi, jak bezsenność, gorsza kondycja psychiczna, w tym stany depresyjne i ogólne zmęczenie.
Problem nietolerancji pokarmowych dotyczy coraz większej liczby osób na całym świecie (szacuje się, że nietolerancje i alergie mogą dotyczyć nawet 15-20% ogólnej populacji). Dotyka osoby w każdym wieku – osoby starsze, młodzież, a nawet niemowlęta. Nietolerancje pokarmowe są zaburzeniami, które występują, gdy organizm ma trudności z trawieniem lub przyswajaniem określonych składników pokarmowych. Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją na pokarmy, a dokładniej na białka, które organizm rozpoznaje jako obce. W przeciwieństwie do alergii pokarmowych, nietolerancje pokarmowe nie są spowodowane reakcją immunologiczną, lecz wynikają z braku odpowiednich enzymów lub innych czynników niezbędnych do trawienia danej substancji. To zaburzenia procesu trawienia, kiedy organizm nie jest w stanie prawidłowo przetworzyć poszczególnych składników pokarmowych. Nietolerancja pokarmowa nie jest tym samym co alergia pokarmowa dlatego nie powinno się mylić tych dwóch pojęć. Nietolerancja pokarmowa może być ukryta i ujawnić się po latach, jak również może po latach zmienić się w alergię.
Przyjmowanie pokarmów nietolerowanych wywołuje niewłaściwe reakcje organizmu i różne niepożądane dolegliwości zdrowotne. Jedzenie niezgodne z metabolizmem jest przyczyną wielu problemów żołądkowo-jelitowych, stanów zapalnych, które prowadzą do chorób cywilizacyjnych jak m.in. nadwagi i otyłości, miażdżycy, cukrzycy, podwyższonego ciśnienia, czy nowotworów. U niektórych osób objawem nietolerancji mogą być ostre bóle głowy, podczas gdy u innych pojawi się zespół nadwrażliwych jelit, migreny, problemy skórne czy niedomaganie układu oddechowego. Uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego mogą być źródłem stresu i niepokoju. Nietolerancje pokarmowe nie tylko utrudniają codzienne funkcjonowanie, ale także mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. W przypadku podejrzenia nietolerancji pokarmowej, należy skonsultować się z lekarzem, który może zlecić odpowiednie badania diagnostyczne. Badanie nietolerancji pokarmowej wskaże produkty, które mogą być przyczyną dolegliwości.
Odpowiednio dobrany test na nietolerancję pokarmową pomoże wykryć uczulenie na określone produkty żywnościowe, np. na konkretne owoce, warzywa, owoce morza, orzechy, mleko, drożdże, itp. Dostępne są warianty badań, które pozwalają na jednoczesne sprawdzenie wrażliwości nawet na kilkadziesiąt alergenów pokarmowych. Prawidłowo wykonane badania mogą pomóc wykryć przeciwciała, czy nietolerancja pokarmowa związana jest ze spożywaniem ryb, czy owoców morza, owoców, produktów mlecznych lub produktów zbożowych i wielu innych.
Test na nietolerancję pokarmową to sposób, by mieć możliwość sprawdzenia, które artykuły spożywcze odpowiadają za powstawanie uporczywych dolegliwości, głównie po stronie układu pokarmowego, ale nie tylko. Symptomy nietolerancji pokarmowej występują po kliku godzinach lub nawet kilku dniach od spożycia wybranych produktów i mogą trwać tygodniami, dlatego są trudne do samodzielnego zdiagnozowania. To zupełnie inne objawy niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy są widoczne natychmiast po kontakcie z alergenem i często mają gwałtowny charakter.
Nieleczony, pozornie niewielki problem jakim mogą wydawać się nietolerancje pokarmowe, może powodować bardzo poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Dlatego w przypadku utrzymujących się objawów ze strony układu pokarmowego i/lub nerwowego warto zastanowić się nad wykonaniem odpowiednich badań w kierunku nietolerancji pokarmowych. Prawidłowa diagnostyka, która opiera się na badaniu pobranej krwi, pozwala uporać się z nieprzyjemnymi objawami, głównie ze strony układu pokarmowego, jak i znacząco poprawić jakość codziennego życia.
Badania na nietolerancje pokarmowe pozwalają ocenić genetyczne predyspozycje nietolerancji na określone składniki diety. Badanie nie wymaga specjalnego przygotowania, jednakże wynik badania zawsze trzeba skonsultować z lekarzem, który postawi ostateczne rozpoznanie. Wyniki testów są zazwyczaj przedstawiane w formie listy produktów, które wywołują reakcję organizmu, wraz z informacją o stopniu nasilenia reakcji. Warto zwrócić uwagę na produkty, które wywołują największą reakcję organizmu, gdyż to one mogą być głównym źródłem problemów zdrowotnych. Pozytywny wynik testu może wskazywać, że konieczna jest odpowiednia dieta eliminacyjna, co oznacza, że po zidentyfikowaniu nietolerowanych pokarmów, należy je wyeliminować z diety na określony czas, zwykle kilka tygodni do kilku miesięcy. Po okresie eliminacji, można stopniowo wprowadzać problematyczne produkty do diety, obserwując reakcję organizmu. Natomiast wprowadzenie rotacyjnej diety pozwala na uniknięcie nadmiernego obciążenia organizmu tymi samymi pokarmami.
W przypadku trudności z opracowaniem odpowiedniej diety, warto skorzystać więc z pomocy lekarza lub dietetyka. Konsultacja dietetyczna w moim przypadku była kluczowym elementem leczenia nietolerancji pokarmowej. Dietetyk pomógł mi opracować indywidualny plan żywieniowy, który uwzględnił nietolerowane produkty oraz zapewnił odpowiednią ilość składników odżywczych. W wielu przypadkach, zmiana diety i stylu życia może przynieść znaczną poprawę samopoczucia i ogólnego stanu zdrowia.
Polecamy również:
Alergia pokarmowa? Testy alergiczne wcale nie muszą być drogie!
Alergia na mleko – czym zastąpić nabiał?
Alergia na konserwanty i inne substancje dodawane do żywności