Placki ziemniaczano-jabłkowe

9 czerwca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Robiłam już placki ziemniaczane z cukinią , marchewką i inne. Przyszła pora na kolejne eksperymenty.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1 kg ziemniaków młodych
  • 1 duże ( ok 30 dag ) jabłko
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia

Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej. Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać .

Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej. Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.

Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ).

Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku, lekko winne .

file1276072795