Placki ziemniaczano-jabłkowe
Artykuł zewnętrzny
Robiłam już placki ziemniaczane z cukinią , marchewką i inne. Przyszła pora na kolejne eksperymenty.
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1 kg ziemniaków młodych
- 1 duże ( ok 30 dag ) jabłko
- 1 jajko
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki
- olej do smażenia
Zetrzeć ziemniaki i jabłko ( oczywiście obrane ) na grubej tarce jarzynowej. Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać .
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej. Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać wg upodobania na słodko lub słono ( u mnie Mama je z cukrem , a ja z dipem ziołowym ).
Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku, lekko winne .