Pizza ziemniaczana

28 października 2010, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ziemniaków
1/2 szkl. gęstej śmietany
1/3 szkl. oliwy lub oleju
2 jajka
10 dag sera żółtego
2/3 szkl. mąki pszennej (może być razowa)
Na ciasto dajemy wybrane przez siebie składniki. Co kto lubi na pizzy: pieczarki, ser żółty, szynka, kukurydza, pomidory, czosnek, feta, papryka.

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem. Po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy śmietanę, 2-3 łyżki oliwy, żółtka, starty ser żółty oraz mąkę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ziemniaków delikatnie mieszając wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy. Na górę kładziemy wybrane przez siebie dodatki. Skrapiamy wszystko oliwą/olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni na 20-30 min.