Pizza z mozzarellą i rukolą – przepis
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
· 1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
· 300g mąki do ciasta na pizzę
· 1 opakowanie suchych drożdży
· 200 ml ciepłej wody
· 1 duża kulka sera typu mozzarella
· 100g rukoli
· oliwa z oliwek Olitalia
· sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
- Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
- Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska.