Pizza z kiełbasą i kurkami
SKŁADNIKI:
- 30 dag kiełbasy np. podwawelskiej
- 20 dag kurek
- 2 małe cebule
- 1 czerwona papryka
- 50 dag mąki
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 kulka mozzarelli
- ok. 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 5 dag drożdży
- Cukier, sól, pieprz, masło
PRZYGOTOQWANIE:
Przygotuj sos: jedną cebulę drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach oliwy, dodaj pomidory i duś ok. 15 minut. Dopraw do smaku połowa ziół, sola oraz pieprzem.
Kurki opłucz, osusz i chwilę przesmaż na maśle.
Przygotuj ciasto: Utrzyj drożdże z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 minut. Mąkę przesiej, dodaj płaska łyżeczkę soli, rozpuszczone drożdże, odrobinę cukru i wodę. Wyrabiaj ciasto co jakiś czas dodając oliwę z oliwek (5 łyżek), na końcu przykryj je ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiełbasę pokrój w plasterki, paprykę w kostkę a cebulę w plasterki. Ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj na placki i przełóż do wysmarowanych olejem tortownic. Każdy placek posmaruj sosem, obłóż cebulą, papryką, kiełbasą i kurkami. Posyp suszoną bazylią i startą mozzarellą. Piekarnik rozgrzej do 180oC, wstaw pizze i piecz ok. 30 minut.